БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Десислава Ночева: Екзема на ръцете

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Десислава Ночева, дм

Д-р Десислава Ночева завършва медицина през 2006г. в Медицински университет-Пловдив. Придобива специалност по кожни и венерически болести през 2015г. Защитава дисертационен труд на тема: Практическо приложение на дигиталната дерматоскопия в диагностиката на пигментни и непигментни кожни лезии. По настоящем е главен асистент към Катедрата по дерматология и венерология при МУ-Пловдив и практикува дерматология и естетична медицина в МДЦ ”Медикус Алфа”. Можете да си запишете час на тел. 0889/79 54 62

______

Въведение

Екземата (дерматит) е най-честата патология в дерматологичната практика, която екзацербира през зимния сезон поради нарушаването на нормалната кожна бариера от ниските температури и вятъра. Причините за екземата най-общо могат да се разделят на ендогенни (вътрешни) и екзогенни (външни). Типичен представител на екзема от ендогенен характер е атопичния дерматит, а на тази с екзогенен фактор – контактният дерматит. Най-често контактният дерматит се локализира по ръцете поради факта, че те непрекъснато са в контакт с околната среда и участват в професионалната реализация на пациента. Най-често от екзема на ръцете страдат фризьори, готвачи, строители, градинари, медицински работници, домакини и др. В зависимост от патогенетичния механизъм контактната екзема се разделя на иритативна (токсична) и алергична. Иритативна екзема може да се развие при почти всеки човек, тъй като тук е важна концентрацията на химичната субстанция, например химическо изгаряне от киселини или основи. Алергична екзема развиват само някои пациенти, чийто организъм е предразположен към т.нар. сенсибилизация. При тях не е водеща високата концентрация на химичната субстанция, а чувствителността на пациента към т.нар алергени, които дори в минимални количества отключват клинична картина на екзема. Най-честите алергени са никел, хром, кобалт, парабени, латекс, домати, парафенилендиамин (в боята за коса) и др.

Клинична картина

Клиничната картина се представя със сърбеж и обрив по ръцете, най-често длани. В зависимост от характеристиката на обрива и протичането, екземата на ръцете се разделя на остра, подостра и хронична. Острата е със зачервяване и мехурчета, които се спукват и оформят подмокрящи ерозии. Подострата е със зачервяване, лека сухота и сквами, но без мехурчета. Хроничната е със зачервяване, обилна десквамация, натрупване на сквами и оформяне на фисури и рагади. Характеристиката на обрива, правилно снетата анамнеза от пациента за професионална ориентация, както и случайният контакт на кожата с химически, перилни и измивни субстанции спомагат за поставяне на диагнозата. Честотата на екземата на ръцете напоследък се увеличава и поради разпостранената употреба на локални дезинфектанти.

Диагноза

По преценка на дерматолога може да се назначи и тестуване, което отграничава токсичния от алергичния контактен дерматит. Извършва се т.нар. пач-тест с лепенки от стандартни алергени, които се залепват на гърба на пациента и се свалят след 72ч. При токсичната екзема тестът винаги е отрицателен, а при пациенти с алергична екзема се открива конкретния алерген/и. Изключително важно за пациента е впоследствие да избягва контакт с установения алерген/и, за да се прекратят и рецидивите на екземата. Диференциална диагноза най-често се прави с микотична инфекция и псориазис палмо-плантарис.

Лечение

За успешен изход от лечението на първо място е премахване на токсичната субстанция или алергена. От противовъзпалителните средства все още златен стандарт за лечението на екзема са локалните кортикостероиди. Ако екземата е със силен сърбеж, се включват и системни антихистамини. При пациенти с противопоказания за лечение с кортикостероиди се включват калциневринови инхибитори. След овладяване на острата възпалителна реакция е препоръчително кожата да бъде възстановена чрез използването на емолиенти. На пазара съществуват и т.нар бариерни кремове, които целят освен възстановяване на кожата и защита от околни агресори с цел редуциране на рецидивите. При наличие на алерген/и в работната среда се препоръчва и професионална преориентация.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари