БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Борис Стоилов: Най-важното за третия триместър от специалист по фетална медицина

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (36 вота, средно: 1,67 oт 5)
Loading...

Д-р Борис Стоилов

Център по майчино-фетална медицина

Д-р Борис Стоилов е акушер-гинеколог и специалист по фетална медицина, завършил престижния King’s College в Лондон, Великобритания. Той е управител на Център по Майчино-Фетална Медицина в гр. Пловдив и преподавател в Медицински Университет-Пловдив. Можете да си запишете час за преглед на тел. 0876 222 711. Прочетете повече на: http://pregnancy.bg/

____

След като сме направили феталната морфология в 20-22г.с., следва да проследим какъв е растежът и жизнеспособността на плода в следващите няколко прегледа. Тези прегледи следва да бъдат в 28, 32 и 36 г.с.

Целта е да проследим в динамика как расте плодът, последователността на растежа на отделните показатели, съотношението между тях и последователността като цяло. Отново оглеждаме плацентата за позиция, структура и зрялост. Измерваме наличието на околоплодната течност, кръвотока от майката към плацентата, от плацентата към плода и кръвотока на плода. Наблюдаваме за дихателни движения, движенията на тялото и крайниците на вашето бебче. Всичко това ни показва жизнеспособността на плода, откриване на ранни признаци на страдание на плода от различно естество и възможността за изготвяне на план за последващи действия.

Разбира се, в този срок ние правим биометрични измервания на плода, за да проследим неговия растеж. Отклоненията от нормата могат да бъдат в една или друга посока и ни сигнализират за различна патология. Важно е да се проследи не само дали е в нормите, но и системността на растежа, т.е. дали следва една линия на растеж или има девиации от тази линия. Трябва да се изгради цялостна представа за растежа, за да се правят изводи. При наличие на отклонения се търсят причините с допълнителни изследвания и по-често проследяване на плода с ехограф.

ЦЕЛИ НА ПРЕГЛЕДИТЕ В РАЗЛИЧНИТЕ ГЕСТАЦИОННИ СЕДМИЦИ

След 28г.с. плодът вече заема почти цялата празнина на матката и не е останало много място за движение, но все още бебчо може да смени позицията си от седалищно положение в главично и обратно. С ехограф ние може да огледаме отделните органи и системи, но не и цялото бебе. При наличие на достатъчно количество околоплодни води може да направим 3D и 4D ехография на личицето на бебето и вие може да му се порадвате преди раждането. Това е доста емоционален и изпълнен с радост момент за Вас, бъдещите родители, но също така и за нас лекарите.

През 32 г.с. вече бебчо е около 2000 грама и ние очакваме горе-долу в този срок да се ориентира с главата надолу. Сега също е добър момент за 3D и 4D снимки. През 28 и 32 г.с са най-подходящите моменти за 3D и 4D ехография, защото плодът има достатъчно натрупана подкожна мазнина, все още има известно неизпълнено от него пространство в матката и достатъчно околоплодна течност, за да предоставят добри условия за изпълнението им. Разбира се, че и бебето трябва да обърне личицето си нагоре, за да може да го видим.

През 36 г.с. плодът може да движи само крайниците си и да прави дихателни движения, но промяна на позицията е твърде рядко да се случи, но не и невъзможно. В този срок се визуализират само отделни органи на плода и за неопитно око целия преглед може да изглежда напълно неразбираем.

След 36 г.с. може да проследим количеството на околоплодните течности и кръвотока на плода. Важно е да се определи позицията на плода. Както знаете, най-благоприятната позиция за раждане е с главичката надолу. При установяване на друга позиция трябва да се изготви план за вашето раждане с наблюдаващия Ви акушер-гинеколог.

Разбира се, че по време на тези прегледи се прави оглед и на анатомията на плода. Този преглед не е така цялостен както между 20-22 г.с., но и през тези срокове може да се открият аномалии, които не са открити по-рано. За съжаление, не всички аномалии могат да бъдат открити по време на прегледа на феталната морфология, а по-късно. Ето още една причина за проследяването на плода. За радост повечето от тези аномалии са съвместими с живота. При някои от тях може да се наложат корекции след раждането.

След навършване на 37 г.с. плодът е напълно жизнеспособен да се роди. Бебчо има достатъчно зрели дробчета, за да може да диша самостоятелно. Вие и вашите близки трябва да сте готови за раждането както емоционално, така и да имате план как да стигнете до болницата във всеки един момент от денонощието. Хубаво е да имате подготвена чанта с всичко необходимо за престоя ви в болницата, а не в последния момент да опаковате. За да сте наясно какво ви е необходимо, трябва да знаете къде ще раждате и да сте разпитали персонала на съответното лечебно заведение какво да подготвите. Не забравяйте личните си документи и целия набор от медицинска документация, които имате.

Пожелавам успех и на добър час на всички бъдещи майки!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари