БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

доц. д-р Лилия Зисова за гъбичните инфекции на ноктите – онихомикоза

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Доц. д-р Лилия Зисова е преподавател по Дерматология и Венерология в Медицински Университет Пловдив. Член е на Българското Дерматологично Дружество (БДД) и Европейската Академия по Дерматология и Венерология (EADV). Работи ежедневно с пациенти в МЦ „Дермавижън“ в гр. Пловдив.

Лято е – сезонът на отворените обувки и на красивия педикюр! 

Много често задебелявания, изкривявания и оцветявания по ноктите се дължат на гъбична инфекция, която постепенно напредва и може да разруши цялата нокътна плочка. Промените във вида и цвета на ноктите могат да причинят притеснение, чувство на неудобство и дискомфорт. Пациентите се чувстват неудобно да покажат ръцете и краката си, да отидат на басейн или сауна.

Онихомикозата е гъбична инфекция на ноктите, причинена от дерматофити, дрожди и плесени. Тя е много често срещана през последните години – 29.6% от населението на Европа боледува от онихомикоза. Гъбичките и техните спори могат да попаднат върху ноктите чрез въздуха, почвата или при контакт със заразени животни и хора. Благоприятствуващи фактори са захарен диабет, периферна артериална съдова недостатъчност, варикозен синдром, вродени или придобити имунни дефекти, широката употреба на кортикостероиди и антибиотици, използването на обществени басейни и зали за фитнес, сауни, спа-комплекси, носенето на тесни обувки, микротравми и др. 

Заболяването най-често започва от някой от ръбове на нокътната плочка. Обикновено започва като жълтеникаво или белезникаво петно, което постепенно се разширява. Постепенно нокътната плочка загубва лъскавината си, задебелява и става трошлива. С течение на времето нокътят се деформира и от него остават само мръснокафяви до сиво-черни неравни рогови маси. Могат да бъдат засегнати един, няколко или всички нокти на ръцете и на краката.

Лечение на гъбични инфекции – онихомикоза

В зависимост от степента на засягане се прилагат перорални и локални антимикотични средства под форма на разтвори, лакове и гелове.

Нов метод, който навлезе през последните години за лечението на онихомикоза, е лазерното третиране. За тази цел се използва Nd:YAG laser 1064-nm . Методът се базира на фотолеталния ефект върху инфекциозния причинител. Той е алтернативна терапевтична опция при пациенти противопоказани за системно противогъбично лечение.

Изключително важно за успеха на лечението е да се вземат мерки за чорапи и обувки с антимикотични спрейове и/или пудри! Колкото по-рано се започне лечението на заболяването онихомикоза, толкова то е по-успешно! В основата му стоят проявите на търпение и постоянство, тъй като нокътният растеж е бавен! 

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари