БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Борче Николовски: По-добра информираност, по-добро здраве с първият клинично валидиран апарат 2в1 за едновременно отчитане на стойностите на артериално налягане и запис на електрокардиограма (ЕКГ)

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

д-р Борче Николовски

МБАЛ „Бургасмед“

Д-р Борче Николовски завършва Медицински университет Варна през 2011г. Придобива специалност Морска медицина в Медицински университет Варна, а след това през 2019г. придобива специалност Кардиология. От 2013 г. до момента работи в кардиологичното отделение на МБАЛ „Бургасмед“. Основните му интереси са насочени към неинвазивна диагностика на сърдечно-съдовите заболявания, сърдечна недостатъчност и кардиомиопатии. Извършва диагностика и лечение на сърдечно-съдови заболявания като артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, ритъмно-проводни нарушения.

________________________________________________

Като неинвазивен кардиолог с висок афинитет към високотехнологичната медицина и иновациите в телемедицината без скептичност тествах уникално и гениално устройство, което позволява едновременното измерване на два ключови сърдечно-съдови параметъра: кръвно налягане и сърдечен ритъм. Omron си партнира с AliveCor, за да създаде Complete, който е първата комбинация от апарат за кръвно налягане и запис на електрокардиограма. Като се има предвид, че мобилното ЕКГ устройство Kardia на Alivecor е в състояние точно и прецизно да идентифицира предсърдното мъждене, Complete предлага на пациентите възможността да наблюдават двата най-големи лечими рискови фактора за инсулт: предсърдно мъждене и хипертония.

Оцених Complete както в практиката си в кабинет, така и в домашни условия при пациенти. Намирам го лесен за използване и много надежден. Основният компонент на Complete е атрактивен модул с размери 9 на 4 на 5 инча, тежи малко над килограм и съчетава апарат за кръвно налягане и сензорната технология за запис на сърдечната честота на AliveCor. Окомплектован с широкообхватен маншет с D-пръстен, който е подходящ за обиколка на горната част на ръката от 22 до 42 сантиметра и работи с 4 батерии AA.

Записване на кръвно налягане и ЕКГ

Можете лесно да записвате само кръвно налягане, като използвате апарата OMRON Complete направо от кутията. Пълните възможности на устройството се реализират при връзка с безплатното приложение OMRON Connect, което може да бъде изтеглено свободно от App Store и Google Play. Веднъж сдвоено с приложението, устройството може да записва и прехвърля електрокардиограма (ЕКГ) заедно с измерванията на кръвното налягане към приложението и облака, осигурявайки дългосрочен поглед върху състоянието на пациента.

Процесът на записване на едноканална електрокардиограма (ЕКГ) на OMRON Complete е почти идентичен с процеса при използване на мобилното ЕКГ устройство AliveCor Kardia, с изключение на това, че OMRON са вложили четири сензора в Complete , спрямо двата сензора на устройството Kardia.

pasted-image.png

След свързване с приложението Omron Connect, смартфона се поставя хоризонтално върху апарата OMRON Complete и след натискане на набутона „Запис на кръвно налягане и EKG“ пациента поставя ръцете си върху сензорите с палци върху горните сензори и 2-3 пръста върху страничните сензори както е показано по-долу.

След като устройството засече стабилен сигнал, ЕКГ записът ще започва автоматично и ще продължава 30 секунди. Важно е да пациента да остане неподвижен и тих по време на измерването, за да се гарантира качеството на записаната електрокардиограма.

При използването на апарата OMRON Complete в кабинета си, установих, че четирите сензора в комбинация със стабилността на апарата осигуряват по-висок процент на висококачествени ЕКГ записи с OMRON Complete, което е особено важно за възрастните хора. Така успяхме да получаваме своевременно и лесно ЕКГ записи с изключително добро качество в моя кабинет, дори на слаби и възрастни хора.

Типичен и висококачествен ЕКГ запис, получен от Complete при реален пациент

PDF файлът с записаната електрокардиограма (ЕКГ) бързо и лесно може да бъде изпратена по имейл за съхранение или споделена с лекар за преглед. Всички записи се съхраняват и в приложението OMRON Connect в профила на пациента с лесен достъп в дълъг период от време до здравната информация на пациента.

Много от моите пациенти имат както предсърдно мъждене, така и хипертония. За тях приложението за управление наздравните данни Omron Connect предоставя уникална онлайн система за наблюдение, която ми позволява да преглеждам както техните записи на кръвното налягане, така и техните ЕКГ записи на едно място.

Къде се вписва OMRON Complete във вселената на домашния мониторинг?

Виждам пълно обслужване в две важни терапевтични области.

Първият е като обединено звено за пациенти с предсърдно мъждене и хипертония. OMRON Complete осигурява лесен, бърз и стабилен метод за тези пациенти да наблюдават вкъщи своето кръвно налягане и техния ритъм.

Втората зона е в лекарските кабинети. Възможността за записване на висококачествена ЕКГ от медицински клас едновременно с кръвното налягане ще подобри способността на лекаря да открива хипертония и ритъмни аномалии по ефективен начин.

Препоръките на кардиолога мотивират пациентите. Домашното мониториране на АН и ЕКГ съхраняват реални данни, които могат да се използват за подобряване на плановете за лечение и резултатите за сърдечното здраве .

Предизвикателство за нас е да създадем осведоменост за първия у дома ЕКГ и апарат за кръвно налягане и насърчавам колегите си да го препоръчват на своите пациенти с предсърдно мъждене (AFib).

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари