БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Димитър Георгиев: Берберин – Пробив в управлението на метаболитни заболявания и човешкото здраве, когато Природата среща Науката

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Димитър Георгиев 

МБАЛ “Медлайн”

Д-р Димитър Георгиев завършва медицина в Медицинския университет в Пловдив през 2007г. Придобита специалност по Ендокринология и болести на обмяната през 2012г. След дипломирането си от 2007 до 2010г. практикува в Център за спешна медицинска помощ – Пловдив. През 2011г. Започва работа в отделението по Реанимация в МБАЛ “Медлайн“, а от 2012-2013г. е ординатор в Отделение по Онкология и Неврология към МБАЛ „Централ хоспитал“ в град Пловдив. От 2013г. работи в Медицински център 1 и в Ендокринологично отделение на болница “Медлайн”. 

Диагностицира и лекува пациенти със захарен диабет, метаболитен синдром, затлъстяване, заболявания на щитовидната жлеза, тиреодитна патология, остеопороза, нарушения в калциево-фосфорната обмяна, репродуктивни нарушения, хипофизни и надбъбречни заболявания; в областта на репродуктивната медицина. 

Работи с пациенти в частен кабинет в гр. Пловдив, ул. „Захари Княжевски“ 2 след предварително записване на телефон: 088 562 7230 . 
_______________________________________________

Какво е метаболитен синдром и метаболитни заболявания?

Терминът метаболитен синдром се отнася до група от метаболитни състояния, които повишават риска от сърдечни заболяванияинсултдиабетартрит и други. Само едно състояние е сериозно, но не означава непременно метаболитен синдром. Комбинацията от рисковите фактори обаче се превръща в метаболитен синдром и увеличава риска от по-нататъшни хронични заболявания. Метаболитният синдром става все по-често срещан, засягайки близо една трета от възрастните. Един от най-добрите начини за борба и предотвратяване на метаболитния синдром е чрез прилагане на промени в начина на живот, за да се намали рискът

Според Американската сърдечна асоциация диагнозата включва комбинация от три или повече от следните фактори:

Дислипидемия (абнормни нива на липидите);

– Хипергликемия (висока кръвна захар);

– Хипертония (високо кръвно налягане);

– Абдоминално затлъстяване.

Тъй като няма специфични признаци или симптоми, лекарите ще трябва да извършат множество различни диагностични тестове, за да тестват тези определящи фактори, за да стигнат до конкретно заключение. Някои от диагностичните тестове за метаболитен синдром включват тестове за кръвно налягане, тестове за холестерол, тестове за кръвна захар и тестове за липиден профил.

Какво е Берберин?

Историята на употребата на Берберин датира отпреди 3000 години в китайската традиционна и аюрведична медицина. Той е алкалоид с жълт цвят, който обикновено се намира в корени, коренища, стъбла и кора на различни растения. За съжаление не можем да го приемаме чрез храната, за да се възползваме от ценните свойства на веществото. В последните години се получиха много потвърждения в подкрепа на ефективността на Берберин.

Какво е действието на Берберин?

За ползите на Берберин все повече се знае, благодарение на науката. Той се превърна в един от най-изследваните фитопродукти и продължава да набира популярност, както се вижда от увеличения брой изследвания всяка година и над 4500 публикувани проучвания. Само доказателствата на науката, показващи ефективността и безопасността, могат да дадат увереност за прилагането на вещества (дори били те и с природен произход). Фокусът на изследванията върху Берберин основно попада върху разглеждането му като мощен активатор в тялото известен като „главен метаболитен превключвател – AMPК – аденозин монофосфат активирана протеин киназа” за регулиране нивата на кръвната захар, кръвното налягане, нивата на добрият холестерол, телесното тегло (всички са свързани с метаболитният синдром). Клинично доказано е, че действието му е сравнимо с това на фармацевтични продукти като метформин, които често са пръв избор на лечение.

Най-голямо въздействие върху човешкото здраве е способността на Берберина да активира AMPК – аденозин монофосфат активирана протеин киназа, представляващ пострецепторен вътреклетъчен медиатор, отговорен за много от АТФ-зависимите процеси в клетките.

AMPK регулира набор от биологични дейности, които нормализират липидния, глюкозния и енергийния баланс. Инхибирането (подтискането) на AMPK е пряко свързано с метаболитния синдром, който се характеризира с хиперлипидемия, хипергликемия, хипертония и излишни телесни мазнини или увеличена обиколка на талията.

Известно е, че целта при лечението на метаболитен синдром с активиране на AMPK е основното действие на лекарството метформин. Клинични проучванията показват, че берберинът и метформинът имат сравними сили за активиране на AMPK и са сред малкото вещества, за които е известно, че имат такъв ефект.

Активацията на AMPK от Берберина има доказано положителен ефект като:

– Подобрява инсулиновата чувствителност – повлиявайки хипергликемията;

– Регулира нивата на кръвната захар, като доказано не води до хипогликемии;

– Изгаря мазнините – задейства тялото да използва складираните мазнини като източник на енергия – повлиява хиперлипедимията;

– Намалява нивата на лошия холестерол и хипертонията – като въздейства благоприятно върху генната регулация за усвояването на холестерола, който е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания;

– Подобрява функцията на черния дроб;

– Намалява общото възпаление – спомага за намаляване на цитокиновото възпаление и възпалението предизвикано от диета с високо съдържание на мазнини;

– Регулира усещането ГЛАД/СИТОСТ и управление на теглото – помага за балансиране на нивата на чревните хормони и рецепторите за глад/ситост и хормона за съхранение на мазнини;

С пълно право може да наречем Берберин – добавка „супергерой“ за поддържане на здравословни нива на кръвната захар, но както става ясно прави и много повече.

Natroceutics Берберин комплекс с хром е продукт, който отговаря на съвременните високи стандарти за здраве и носи в себе си мотото на компанията: „Природата и науката в едно”. Продуктът е разработен с помощта на специализирана технология за доставка, която преодолява предизвикателствата на стандартното добавяне на берберин, като същевременно остава научно валидирана (предоставя надеждни наблюдения и проучвания за резултатите от действието).

Натроцевтика Берберин комплекс с хром съдържа висока доза Берберин HCL – 550мг. Липозомния Берберин, гарантира бързото действие на продукта и качественото му и контролирано усвояване от организма. Комплексът съдържа липозомен хром, който подсилва действието на Берберина, намалява усещането за глад и спомага за здравословното управление на теглото. Приема се веднъж или два пъти дневно 20 минути преди основните хранения или като ви съветва вашия доверен специалист.

Прилагането на продукти с естествен произход при метаболитни състояния може да бъде съчетавано успешно с лекарства и витамини. Потърсете специалист достатъчно рано, за да може да бъде най-успешно овладяно вашето състояние с естествен и щадящ подход. Информирайте се и участвайте проактивно за подобряване на вашето състояние с правилен хранителен и двигателен режим. Природата и Науката в едно успешно решение за здраве.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари