БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Мариана Борисов: Лицева асиметрия

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 4,00 oт 5)
Loading...

Мариана Борисов е сертифициран международен Anti-age Expert и специалист по моделиране на лицето. Владее различни ефективни, моделиращи и скулптуриращи масажни техники за лице, упражнения по фейсйога и фейспластика, както и упражнения за корекция на стойката на тялото. Дипломиран треньор по спорт, фитнес и здраве.

Facebook: facefit.expert
Instagram: facefit.expert
____________________________

Да си поговорим за лицевата асиметрия. В природата почти при всички хора се среща асиметрия на лицето. При някои тя е по-силно изразена, а при други – съвсем слабо. Има направени проучвания, според които асиметричното лице се приема много по-добре от лице с почти идеална симетрия. Много от актьорите и известните личности биха изглеждали съвсем различно, ако имаха идеални лица и определено нямаше да са толкова забележителни, а напротив, щяха да изглеждат прекалено „стандартно“.

Но нека сега си поговорим за асиметрията и как да я диагностицираме.

За целта ще ни е необходима наша стара или детска снимка и една нова. А ето и самия метод:

Гледаме внимателно първо детската снимка, а след това новата. Виждаме, какво е било и какво е станало. Примерно – еднаква ли е назолабиалната бръчка, ъгълчетата на устата на една и съща линия ли са, има ли разминаване при веждите и очите?

Защо ви е необходимо всичко това? За да установите, каква е вашата асиметрия и как може да й повлияете. Защото асиметрията може да бъде вродена или придобита.

Вродената може да се коригира само с помощта на хирург, тъй като това са нарушения, свързани с изменения в костите, ставите и хрущялите, челюстната става, долния контур.

На придобитата асиметрия ние определено можем да повлияем. В повечето случаи тя се повява като следствие от:

  • Притиснат нерв;
  • Продължително спане на една страна, още от самото детство;
  • По-усилена мимика в едната страна на лицето;
  • Дъвчене само от едната страна;
  • други фактори.

Съвсем различен случай са лицевите травми, дали родови (получени при нашето раждане) или придобити (в следствие на някакъв инцидент). На някои от тях можем до повлияем.

И така, ако всичко в детските ви снимки е било нормално и не сте забелязали асиметрия, то тя е придобита и е следствие от начина ви на живот. И сега малко помощ при анализа:

  • Спите ли на една страна?
  • Носите дамската си чанта само на едното рамо?
  • Подпирате ли лицето си с една ръка, докато гледата телевизия или работите на компютър?
  • Всичко ли е наред с вашата захапка или имате някакви отклонения?
  • А, какво е положението със зъбите? Имате ли липсващи?
  • Дъвчете ли равномерно или предимно на една страна?
  • Усмихвате ли се по-силно изразено на една страна?

Това са едни от най-често срещаните причини за появата на лицева асиметрия.

За да установите дали вашата мимика е по-силно изразена от едната страна, може да си направите кратко видео или да прочетете емоционален текст или просто проведете разговор по телефона пред огледалото. Така бързо, бързо ще уловите вредните движения.

Освен да работим за намаляване на спазмите в мускулите на лицето, се учим и да контролираме мимиката си и да чувстваме мускулите си. По този начин проблемите, които ще трябва да коригираме, ще бъдат много по-малко.

А знаете ли, че има и друга любопитна причина за появата на асиметрията на лицето?

Всъщност нашите емоции и чувства се отразяват на лицето ни. Известно е, че лявото полукълбо на мозъка, отговаря за логиката и мисленето и се отразява на дясната половина на лицето. Дясното полукълбо отговаря за нашите емоции и чувства и се отразява на лявата страна на лицето ни.

Източната медицина нарича лявата половина на лицето – женска, а дясната – мъжка, в което разбира се има много голяма логика.

Съществува експеримент, който вие самите може да направите. Взимата ваша снимка и я разделяте на две, с огледало. По този начин всяка от двете половини ще се отразява в него. Погледнете внимателно. Получихте ли два съвсем различни човека? И най-вероятно дясната ви половина показва един сериозен, замислен човек, а лявата мил, лек и симпатичен човек. Всъщност това е най-разпространения случай.

И така нашето ежедневие и грижи, стотиците малки и големи проблеми, изземването на много мъжки функции, опитите ни да решим всички въпроси и задачи и в същото време потискането на нашата женственост, лекота и радост, водят до дисбаланс в усещането ни, като личност и това се отразява на лицето ни. Ако тези конфликти не бъдат разрешени, то проявата на асиметрия върху лицето е почти гарантирана.

Помислете, в коя от двете половини от вашето лице забелязвате асиметрия? А може би това е знак, че трябва да промените нещо. И не забравяйте – балансът е ключът към всичко!

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари