БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Акушерка Ина Сарова: Къпане на бебето

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (4 вота, средно: 4,00 oт 5)
Loading...

Ина Сарова е акушерка. Завършила е Медицински Университет – Пловдив през 2000 г. Бакалавър по Здравни грижи от 2002 г. и магистър по Здравен мениджмънт от същия университет. От 2009 г. работи в областта на репродуктивната медицина и наблюдението на нормална и рискова бременност в екипа на д-р Васил Даскалов. Ръководи Училище за родители и Кабинет по кърмене и хранене. Можете да запишете час за консултация на тел. 0893 530 580.

На адрес http://www.invitro-plovdiv.com ще намерите полезна здравна информация.

____________________________

Ежедневните ритуали са тези незаменими моменти, които споделяме с нашето новородено дете. Къпане, масаж, хидратация, хигиена, смяна на пелени. Те се превръщат в едно цяло – грижа, любов, споделяне и игра между родителите и новороденото бебе. Очите им се срещат, говорят си и се смеят заедно – опознават света „на сигурно“ в ръцете на родителя си.

Къпането е такъв специален момент за бебето, мама и тати (обикновено участват и двамата). Затова аз винаги съветвам това огромно удоволствие да не се оставя на други хора, защото къпането и последвалият масаж са не само хигиенни процедури, но и такива със специален развиващ ефект. Водата не само почиства, но и отпуска тялото, развива сензорната чувствителност, помага на детето да „отмие“ натрупаните от деня емоции. Тя трябва да е приятно топла с температура на тялото и да е достатъчна да покрива телцето на бебето, без да достига носа, очите и ушите му.

Може да се използва ваничка или да се къпе под течаща вода, важното е детето и родителят да са спокойни.

Макар новороденото не играе в прахта, все пак то се нуждае от ежедневна баня. Тя може да е сутрин или вечер, но всеобщото правило е да се къпе детето вечер и да се приспива след това. Бебешката баня се прави единствено с продукти, предназначени за бебета. Тяхната кожа е нежна и деликатна и затова изисква специална козметика. Марката и вида ще подбере родителят с помощта на медика, който се грижи за бебето му. Все пак имайте впредвид, че бебетата също имат различна кожа и тези с предразположения към атопична и силно чувствителна такава трябва да използват медицинска козметика и да избягват всякакви видове оцветители и ароматизатори в нея. Водата при тях трябва да е по-скоро хладка, а не топла, за да не се раздразва кожата им.

Измива се първо телцето на бебчето, като се внимава в първите дни да не се мокри много пъпният остатък. Ако това се случи, просто се подсушава добре с тампонче напоено със спирт.

Измиват се добре гънките на тялото с поглаждащи движения и с масаж. Това е момент за игра и пляскане в сапунената вода. При момиченцата се оглеждат срамните устни, а при момченцата тестисите, защото там най-често се задържат остатъци от бебешкото ако.

Следва главичката, която повечето родители се страхуват да намокрят. Тя се измива с детски шампоан внимателно, като се предпазват очите и ушите на бебето. Най-добре главичката да е назад, за да се изтича водата и да не мокри очичките и устичката. Вероятно сте забелязали, че има едни налепчета (крустички) на главата на бебето. Те са нормални и не бива да се чоплят с пръсти. Преди къпане се намазват с бебешко олио, косичката се разресва с мека четка и след това се изплаква обилно с бебешки шампоан.

Бебето се завива в подходяща за възрастта му хавлия за баня и се подсушава добре, без да се търка кожата, само с попиващи движения.

Бъдете внимателни сапунената вода да не влиза в очите и ушите на бебето, добре изплаквайте цялото тяло под течаща вода и подсушавайте всички гънки и пъпната рана, за да няма влага и раздразнения.

Аз обикновено включвам към хигиената и последващия масаж на телцето на бебето. Той се прави на цялото тяло, добре подсушено, с масажно олио през зимата и лек, немазен крем през лятото. Тази процедура укрепва здравето на бебето, поддържа мускулатурата и развива интелекта. Внимавайте при къпане и масаж, никога не оставяйте бебето само в коритцето или върху постелката за масаж и повиване. Съблюдавайте тези процедури с настроението на детето и не удължавайте времето излишно, ако видите признаци на умора или глад.

Не ви е необходимо много: продукти за къпане и масаж на глава и тяло, крем или олио за крустичките, коритце за къпане с поставка за бебето, хавлийка и добър помощник за игра с детето. Радвайте се на моментите заедно!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари