БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Иван Марков: Тибетският мастиф – Атила, внушителното куче пазач от Хималаите, което живее в приказният Замък „Влюбен във Вятъра“ в Равадиново

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (4 вота, средно: 4,50 oт 5)
Loading...

Д-р Иван Марков е с над 20 години опит като ветеринар. Можете да се свържете с него на тел. 0882022695
___________________

В тази статия ще ви запозная с породата Тибетски мастиф, чиито представител с име Атила може да видите в приказния Замък „Влюбен във Вятъра“ в Равадиново, Созопол. Знаете ли, че породата тибетски мастиф държи рекорда за най-скъпото куче в света? Това великолепно азиатско куче молос – известно още като тибетски мастиф – е много популярно в Китай и е синоним на богатство. В Европа породата идва в средата на 19 век. Има различни легенди за произхода на тибетският мастиф. Една от тях разказва, че те са пристигнали в Централна Азия след вожда на хуните Атила. Според друга, тибетският мастиф е „Божие куче“, защото представлява трансформацията на тибетски свещеник в куче.

Тибетският мастиф е древна порода (4000г. пр.н.е.) с оригинално и независимо азиатско родословие, което има силни охранителни и защитни инстинкти. Корените на тибетският мастиф произлизат от Тибет (Китай). Там той е бил използван като куче пазач и е бил известен с доблестните си услуги в защитата на добитъка.

Това е куче с особен чар, който се дължи на факта, че по своята природа той обединява уж противоположни свойства в хармонична единица. От една страна, пухкавият четириног приятел обича децата, гальовен е и игрив. Тъй като спокойната природа на нежния гигант може да се разпространи и върху другите, той се използва и в терапевтични работни групи. Второ, той е боец и е силно териториален. Той е предпазлив към непознати, като същевременно предлага пълна защита на семейството си – както хора, така и други животни. Съответно, тибетският мастиф е изключително уверен, смел, силен, волеви, интелигентен, сдържан, издръжлив, верен, бдителен, чаровен, но е и доста инатлив – куче с характер. Независимо от това, той също е пухкава семейна мечка, която изгражда тясна връзка със своите стопани и децата от семейството. Поради много специалния си характер, тибетският мастиф не е подходящ за всеки. Той има нужда от собственик, който има необходимите познания за породата, но и за кучетата като цяло.

Тялото на тибетския мастиф е масивно и тежко, което показва неговата сила. Гъстата му козина развива важна двойна функция по отношение на първоначалните си задачи: смекчава нараняванията от ухапвания на противника и е ефективна топлоизолация. Стандартът за цвят на породата приема различни цветове: черен, с кафеникави петна по лапите и муцуната, златист, сив, всички нюанси на кафявото, включително червеникавия и сребристия цвят. Толерират се бели петна по гърдите, както и малки бели петна по краката. Тибетският мастиф е не само красиво куче, но и животно, което рядко лае. Съзрява физически много бавно (може да отнеме до 7 години, за да завърши процесът на физическо съзряване). За разлика от много други породи кучета, то се разгонва само веднъж годишно.

Тибетският мастиф не винаги улеснява обучението на собственика си, защото е независим свободен дух. Той реагира само на сигнали, когато имат смисъл за него и изключва много бързо, когато му е скучно. Въпреки това, той е интелигентно животно, което е лесно за контролиране при правилно боравене.

От особено значение е ранната социализация. Само ако свикнете този гигант от малък с присъствието на непознати и други кучета, той ще търпи всички и като възрастно куче. Ако не се поставят ограничения на тибетския мастиф и не се социализира и възпита от рано, могат да възникнат сериозни поведенчески проблеми, които е трудно да се овладеят. По принцип не е препоръчително да се развиват защитните качества на кучето, за да не се изродят по-късно основните му инстинкти (за охрана и защита). Тибетският мастиф има всички умения да стане перфектно и уникално куче за семейство и компания, но достигането до там изисква последователност и опит.

Тибетският мастиф не е жилищно животно. Фактът, че той е свързан с хората, гарантира, че той обича да се гушка и може да живее в личните жилищни пространства, но тази форма на отглеждане не е подходяща за вида. Това е куче, което се нуждае от солидна територия, за да може да изживее истинската си природа с инстинкта си на пазач по подреден начин. Голям ограден двор в селски район е идеален за нежния великан. Благодарение на плътния си подкосъм, той има ефективна защита от атмосферни влияния и може да живее на вън и при доста ниски температури за нашите географски ширини. За него няма особено значение дали вали, ветровито или грее слънце, важното е всеки ден да се движи.

Тибетският мастиф развива много силно чувство за принадлежност към семейството си и също така е много социален с децата. Въпреки това в масивния му ръст се крие скрит потенциал за опасност. За да се предотврати случайно нараняване, например по време на игра, децата никога не трябва да са близо до кучето без надзор. Това се отнася преди всичко за чужди деца и посетители. Между другото, тибетският мастиф не се интересува от вида на членовете на семейството си. Той създава тясна връзка както с хората, така и с други домашни любимци. Предпоставка за това обаче е ранната социализация.

Храненето на тибетския мастиф може да се окаже сложно. Въпреки огромните си размери, много кучета от тази порода нямат огромен апетит и ядат много по-малко отколкото предполагате. Някои кучета дори обявяват гладни стачки, като отказват да се хранят в продължение на дни, особено през летния сезон, когато е много горещо. Поради това е особено важно още от ранна детска възраст, а и след това, кучето да се храни с висококачествена храна, която да въздейства максимално здравословно на тялото и да противодейства на често срещаните при големите породи кучета ставни проблеми. Атила от Замъка „Влюбен във Вятъра“ се храни с храната „Алдагон – храна за дракони“.

Сега на кратко ще ви запозная със Замъка: Стилът на Замъка е приказен, вълшебен. Чудото на замъка се крие в магията на неговото построяване.

Георги Тумпалов сам с 10 души помощници в продължение на повече от 25 години строи мечтата на своя живот и когато посетителите дойдат и видят, че може един човек сам да построи нещо толкова величествено и впечатляващо, се замислят и казват: „Вече е време и аз да започна! Започвам от днес! Няма да отлагам повече! Имам възможности, имам сили, ще постигна и аз нещо толкова хубаво“. Затова Замъкът е така привлекателен – затова оставя такива впечатления в хората и затова е толкова известен.

Изграден е изцяло от 20 000 тона камък, който е специално ръчно добит от недрата на Странджа планина. Камъкът е мраморизиран варовик и присъства навсякъде – в оградата, изкуственото езеро, стените и кулите, параклиса и избата. Той съдържа следи от микродиаманти и за това Замъкът през различните части на денонощието променя цвета си – сутрин е с оттенък на розово, през деня е бял, а по пълнолуние сияе. Това, което прави Замъка още по-уникален, е че е построен във формата на кръст – признак за вяра, любов и всеотдайност в неговото изграждане и развитие.

Замъкът „Влюбен във вятъра” е една уникална атракция, не само за България. Той привлича с еднакъв интерес и възхищение както българи, така и чужденци. Потопете се в приказния разкош на един замък от детските приказки и позволете на себе си да се загубите във вълшебната му атмосфера.

Какво има в Замъка: Прекрасен парк с няколко хиляди екзотични дървета, растения и цветя. Няколко дълбоководни езера със сладководни риби и водоплаващи птици – бели и черни лебеди, пеликани и патици. Невероятна зона за игри, винарна, параклис, конна база, арт галерия с музей на порцелана и музей на античните карти, VIP зала “Покоите на строителя“. Ето само една малка част от многобройните награди, получени от замъка в последните години, които преди всичко са заслужени в името на България:

Златен и сребърен приз за архитектура „A’ Design Award“, Италия;

„Най-красив замък в Европа“ на European Best Destinations, Белгия;

Златна статуетка за архитектура за Георги Тумпалов AIBA, САЩ;

Туристически обект N.1 на България – Министерство на Туризма, България;

Най-добра екологична структура, Green Shield, Турция;

ТОП 100 на туристическите обекти в Света, CEO Destinations, Англия;

Най-добра сватбена дестинация в света за 2021, Wedding Destination, САЩ;

Най-добра фамилна атракция в Европа за 2022, CEO Destinations, Англия;

Феноменална туристическа атракция, International Travel Awards, Малайзия;

Най-атрактивен замък в Европа за 2022, Dubai EXPO;

В следващият брой ще ви разкажа за останалите обитатели на приказния Замък „Влюбен във Вятъра“.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари