БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Иван Марков: Топлинен или слънчев удар при кучето – какво да правя?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Иван Марков е с над 20 години опит като ветеринар. Можете да се свържете с него на тел. 0882022695
___________________

За разлика от хората, кучетата имат само няколко потни жлези, които се намират на лапите и носа им. За да регулират достатъчно телесната си температура, четириногите дишат през устата, при което слюнката и секретите на устната лигавица и дихателните пътища се изпаряват. В процеса обаче се използва голямо количество вода и енергия, което води до повишена нужда от течности. Ако тялото на кучето достигне температура от 40-41°C, това вече може да бъде животозастрашаващо.

Разлика между топлинен удар и слънчев удар.

Топлинният удар – хипертермия, е прегряване на цялото тяло на кучето, което може да предизвика топлинен колапс. Дори да не бъде изложено на пряка слънчева светлина, прегряване на кучето може да възникне и поради температурата на околната среда, например в кола. Топлинният удар е най-често срещан през топлите месеци, но може да се случи на вашия космат приятел по всяко време на годината. Тъй като може да се появи и много внезапно, важно е да знаете за какво да внимавате. Хипертермия при кучета се развива, когато охлаждането през устата е недостатъчно и телесната температура се повиши над 39°C. Това може да бъде последвано от следните състояния, свързани с топлината:

– Топлинен стрес: Когато кучетата страдат от топлинен стрес, те стават много жадни и бързо се задъхват. Те са в психическо съзнание и могат да се движат, но са стресирани от горещината. Важно е незабавно да охладите четириногия приятел по време на тази фаза, за да предотвратите топлинно изтощение или топлинен удар.

– Топлинно изтощение: В случаите на топлинно изтощение, топлинният стрес е станал екстремен. Засегнатото куче обикновено е много слабо, може да има затруднения в движението и може да колабира. То е много жадно и се задъхва тежко.

– Топлинен удар: Топлинният удар е най-тежката форма на хипертермия, при която температурата на кучето се повишава над 40°C. Неврологичните и органичните функции започват да се провалят и протеините, които изграждат телесните клетки на кучето, започват да се топят. Колкото по-високи са температурите и колкото по-дълго време кучето е изложено на топлина, толкова по-голям е рискът от органна недостатъчност и смърт.

Слънчевият удар е вредно въздействие на топлината, което засяга мозъка. Това се случва, когато кучето е изложено на пряка слънчева светлина за дълго време.

И двете ситуации са спешни ветеринарни случаи и животозастрашаващи за вашия Любимец! Спешно и възможно най-бързо трябва да се потърси ветеринарен лекар!

Симптоми на топлинен или слънчев удар при кучета: силно безпокойство и нервност, спазми на мозъка, треперене на краката, нарушено равновесие, зачервени венци, безсъзнание, стъклен поглед, силно задъхване, обилно слюноотделяне, наситено червен/синкав език, повръщане, изтощение, повишена телесна температура, тахикардия.

Мерки за първа помощ докато кучето се поеме от специалист – ветеринар:

Веднага поставете кучето на сянка и по възможност използвайте вентилатор, за да увеличите въздушния поток и да го охладите постепенно.

Ако кучето е в съзнание:

– веднага му предложете хладка вода за пиене (не трябва да е ледено студена).

– охладете кучето с течаща хладка вода. Започнете от лапите и крайниците и бавно и постепенно навлажнете нагоре по тялото или увийте кучето в хладни, влажни кърпи. Сменяйте ги редовно.

– заведете четириногото възможно най-бързо на ветеринарен лекар или в най-близката ветеринарна клиника.

Ако кучето е загубило съзнание:

– поставете го в странична позиция. Най-добре е да го поставите на дясната страна, за да облекчите сърцето.

– протегнете главата на четириногото напред и издърпайте езика от устната кухина.

– ако е необходимо, отстранете повърнатото от устата, за да освободите дихателните пътища.

– покрийте кучето с хладни, влажни кърпи и незабавно го заведете до ветеринар или най-близката ветеринарна клиника.

– ако то не диша, започнете незабавно със сърдечен масаж. Не спирайте това, докато не започне да диша само или не пристигне ветеринарен лекар.

Дори ако състоянието на кучето се подобри, трябва да се потърси ветеринарен лекар възможно най-скоро. То вече е зависимо от спешна медицинска помощ.

Най-добрият начин за лечение на топлинен и слънчев удар, е да ги предотвратите!!! Предотвратете топлинния и слънчев удар със следните си осем действия:

1. Моля, никога не оставяйте своя четириног приятел в колата. Дори няколко минути могат да бъдат опасни за него.

2. Преместете съвместните си разходки в прохладните сутрешни и вечерни часове.

3. Избягвайте ходенето по нагрети пътеки. Горещи, нагорещени повърхности като павирани пътища, асфалт или бетон могат да причинят болезнени изгаряния на лапите. За да проверите дали земята е твърде гореща, задръжте опакото на ръката си на пътя за няколко секунди. Ако вие се чувствате неудобно, не трябва да го прекрачвате с кучето си.

4. Винаги носете достатъчно вода със себе си и правете почивки по време на разходките.

5. Уверете се, че вашият приятел пие достатъчно вода у дома. Купата с вода в къщи винаги трябва да е пълна.

6. Осигурете на кучето си влажни кърпи, охлаждаща постелка или студени плочки, на които да лежи.

7. Избягвайте изморителни упражнения като например бягане с велосипед, когато е много горещо.

8. Бъдете внимателни, когато използвате намордник – той може да затрудни охлаждането на кучето ви по естествения му начин.

В заключение като цяло, трябва да помислите как бихте се чувствали, ако носите кожено яке (което не можете да свалите) в горещ летен ден!

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари