БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Петя Стойчева-Кривицки: Как да постигнем успех в спорта?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Петя Стойчева-Кривицки

Анима Център, гр. Пловдив

Петя Стойчева-Кривицки е специалист клиничен психолог и магистър по консултативна психология с практика в гр. Пловдив. Автор и създател на “Анима” мобилно приложение за психологична помощ.

www.petyastoycheva.com
_____________________________

За добри спортни постижения са необходими не само физическите тренировки, но и много добра психическа подготовка. Факт е, че често този ключов фактор се пренебрегва. Много често спортистите са прекрасно подготвени, но им липсват увереност, емоционална устойчивост или трудно се справят с емоциите по време на състезание. Спортистите, които са правили консултация със спортен психолог, могат да направят разликата в постиженията си. Спортната психология изследва въздействието на психологическите фактори при представянето на спортистите и влиянието върху спортните постижения и общия психически комфорт. Консултацията и работата с подготвен специалист по спортна психология може да помогне изключително много за успеха, подготовката, психическото здраве и емоционалния баланс на спортиста. Няколко са основните страхове по време на спортно състезание и те са общовалидни при практикуването на почти всички видове спорт.

Първото място в класацията на страхове по време на състезание е за страхът от публиката. Срамът и притеснението са често срещани в спорта, тъй като играта или състезанието обикновено се случва пред публика. Сценичната треска пред тълпата ни подлага на огромен ексхибиционистичен страх, който може да прерасне в сковаващ ужас и парализираща паника. Страхът от публично излагане идва от страха от провал, в основата на който стои ниска самоувереност. Подготвеният спортен психолог разполага с техники, с които може да се повиши самооценката при спортисти.
В основата на страховата треска преди и по време на състезание се корени и страхът от провал. Възможно е зад този страх да стои свръх изискващ родителски стил на поведение, а това често води до провал в опитите за задоволяването му. Възможно е в живота на спортиста да е имало серия от провали или психотравми, които не са били преживяни. Възможно е самото занимание със спорт да се явява компенсация и бягство от страха от провал и ниската самооценка. При всеки спортист причината е индивидуална. Най- често личностовият стил на спортиста, който изпитва този страх, е агресивно борбен.
Колкото и странно да звучи, но несъзнавано може да ни е страх и от успеха. Страх от това, че ще застанем на почетната стълбичка пред очите на всички, страх от това, че сме недостойни и не заслужаваме победата. Страхът от успеха, както и страхът от провала се дължат на прекъсната връзка с дълбокия вътрешен извор на самоувереност, спонтанна радост, чувство за собствена ценност и значимост. При страха от победата обикновено личностовият стил на спортиста е пасивен. Една пасивна реакция на подчинение на заложените сублиминални сценарии „Аз не съм достатъчно способен и не мога да си позволя да успявам“, „Аз съм малък и незначителен и неуспехът е това, което заслужавам“.
Успехът също, може да е източник и на вина. Вината от успеха е несъзнателна, но мощна бариера пред постигането му. Дължи се на страха от успеха и подлежащите му несъзнавани сценарии на фалшива скромност и псевдо-смирен морал. Тези сценарии са като несъзнавано табу и когато то бъде пристъпено, се задейства вината.
Страховете биват анализирани, осъзнати и съзнателно заменени с позитивни емоционални състояния и мисловен процес в психотренинга. Основните методи, използвани в спортния психотренинг, чрез които се преодоляват гореописаните страхове са тези, които доминират в работата на спортния психолог, именно те са “камъчетата”, спъващи победата – несъзнаваните препятствия.

От голямо значение е настройката за целта или това – да знаеш точно какво искаш! Нарича се целеполагане – това е много мощна техника, която веднъж превърнала се в навик, се отразява върху просперитета във всяка житейска област. Простичко казано, процесът на определяне на целите и задачите ви позволява да изберете къде искате да отидете в живота си. Като знаеш какво искаш да постигнеш, знаеш върху какво трябва да се концентрираш, за да го подобриш, както и ясно определяш това, което те отклонява или задържа в пътя към постигането му. Целеполагането дава дългосрочна визия и конкретна мотивация. С поставяне на точни, ясно дефинирани и конкретни цели, си даваме възможност да предприемем конкретни мерки за постигането на тези цели.
Следващата важна задача е съзнателното планиране на реалистични цели. Първата стъпка в планирането на спортни цели, е да си дадете ясна представа за отдадеността си към вашия спорт. Ако не искате нищо повече от малко раздвижване от време на време, тогава трябва да имате различни цели от някой, който е решил да отдаде живота си за постигане на високи постижения в спорта. Трябва да осъзнаете ясно дали наистина искате да се посветите напълно на спорта или мотивацията ви е водена от желанията на родителите ви или на треньора ви.
Преди да вземете каквито и да е реалистични дългосрочни решения за развитие в спорта, е редно да обмислите какви са целите на живота ви, което ще ви помогне допълнително да прецените посветеността си на спортните тренировки в контекста на своята кариера, взаимоотношения, образование, както и други аспекти на живота ви.
Определете конкретно измерими и изпълними цели. Ако контекстът и вашите собствени усилия позволяват реалното количествено и качествено достигане на дадената цел, само тогава тя може да бъде реализирана. Мечтите са добри само в началните етапи по определяне на общи целеви рамки. След това мечтаните постижения трябва да се „свалят“ до конкретната действителност и да се осъществят стъпка по стъпка. Ако контекстът и вашите собствени сили и възможности твърде много се разминават с целта ви, опасността от напразни усилия и разочарования е голяма. Както казват на изток: „пътешествието от хиляда левги започва с една крачка“. Поставете си амбициозна цел, но планирайте етапите в постигането и съобразно реалните условия и вашите възможности.

КОГАТО ВЕЧЕ СТЕ ОПРЕДЕЛИЛИ ТОЧНО ЦЕЛИТЕ СИ, ФОКУСИРАЙТЕ СЕ ИЗЦЯЛО В КОНКРЕТНИТЕ СТЪПКИ ПО ПОСТИГАНЕТО ИМ, А НЕ В КРАЙНАТА ЦЕЛ!

Много полезна и мощна техника е визуализацията.
Вашето тяло е чудесна еволюирала спортна машина, състояща се наред с другите неща от мускули, които могат да бъдат обучени за върхови постижения и нерви, които контролират мускулите. Главният ръководен център на всички нерви в тялото и мускулите ни е мозъкът, в който огромен брой нервни клетки са свързани в масивни невронни вериги и мозъчни структури.
Част от причината, че на децата им е нужно толкова дълго време в сравнение с животните, за да достигнат зрялост е, че ние хората имаме много по-голям брой нервни клетки в мозъка си. Първоначално мозъците ни са твърде неорганизирани. Голяма част от процеса на израстването, ученето и придобиването на психична зрялост е процес на организиране на огромния хаос от взаимосвързани невронни мрежи в нашите мозъци, така че да се утвърдят социално приемливи навици и поведение, умения и способности.
Голяма част от процеса на обучение и подобряване на спортните рефлекси и умения се състои в промяна, утвърждаване, автоматизиране и създаване на невронен праксис (автоматични реакции и изпълнение на сложни действия след многократното им практикуване) в нервните пътища на нашето тяло и мозък. Невронните пътища могат да бъдат ефективно обучавани както чрез физическо изпълнение на поредицата от действия, така и чрез използване на техники като ментална визуализация – за мозъка ни менталното изпълнение е идентично с физическото. Поради това визуализацията е ключов елемент в практиката на всеки интелигентен спортист със сериозни намерения за прогрес в конкретната спортна дисциплина.
Друга необходима за постигането на успех техника е въображението. Въображението е средството, чрез което можете да създавате, променяте или затвърждавате невронните пътища, които стоят зад изпълнението на поредицата от движения във вашия спорт. Координацията между вашите тяло, емоции и воля може да бъде постигната чрез обучение във визуализация в рамките на вашия ум. Живото въображение, наситено с воля и желание за усъвършенстване е движещата сила на вашия успех.

За мозъка ни няма разлика между стимулацията, получавана чрез физическа сетивност по време на тренировка и съзнателната ярка визуализация. Разбира се, визуализацията не може да замени реалните тренировки, но със сигурност е от изключителна важност като част от цялостния тренировъчен процес. Вашето тяло е усъвършенствана система, задвижвана от мускули и контролирана от нерви, повечето от които са в мозъка. Нервните пътища в мозъка ви, които са най-важните в спорта, се обучават или чрез реална тренировка и стимули или чрез съзнателна ярка визуализация. В “Анима Център”, гр. Пловдив, можете да намерите специалисти, на които да се доверите за индивидуална консултация или за групов психотренинг за спортисти. Лекциите и упражненията в “спортен психотренинг” също за от огромно значение за спортиста, който иска да пожъне успех. Ако решите да направите консултация със специалист – спортен психолог или да научите повече за груповите спортни психотренинги, можете да се обърнете за информация на тел: 0885996467

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари