БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Хранителни добавки през всички сезони

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Смяната на сезоните не е лесна за тялото! През пролетта се появяват полени и алергии, есента с нейният общ спад в нивата на светлина причинява известна доза умора, а зимата и нейното понижаване на температурата поставя на изпитание имунната система. Докато здравословната, балансирана и сезонна диета все още е най-добрият начин да се справите с промените на сезона, хранителните добавки дават на тялото естествен тласък.

През различните сезони се променят нуждите на организма от определени вещества. В тази статия ще разгледаме приема на различните хранителни добавки спрямо сезона, от какво най се нуждае организмът през различните сезони и кога е най-подходящо да приемаме определени добавки.

Пролет

Що се отнася до пролетта, ефектите от не толкова здравословната диета през зимните месеци ще са се отразили върху много от нас. През пролетта е важно да приемаме витамини, с които тялото да „излезе от зимния сън“ и да ни заредят с енергия. Витамините А, Е и С са мощни антиоксиданти и са отговорни за редица синтетични процеси. Витамините от група В допринасят за нормалния метаболизъм. Коензим Q10 допринася за повишаване на енергийните нива. За тези от вас, които са склонни към пролетна умора, е много удачно да се приемат адаптогени – лечебни растения и гъби, способни да повишават неспецифично съпротивителните сили на организма и адаптацията му към физически и психически стрес. Такива са например златен корен, женшен, сибирски женшен, ашваганда, гъбата рейши. Те намаляват чувството за умора и отпадналост и допринасят за повишаване на общия тонус. Приложение намират и екстрактите от надбъбречна жлеза, подходящи при така нареченото надбъбречно изтощение.

Пролетта е отличният сезон за детоксикация и забързване на метаболизма. Подходящи са продукти, които стимулират отделянето на жлъчка и излишни течности от организма като глухарче, бреза, девисил, розмарин, коприва, мента, магданоз. Може да се приема и хлорофил под формата на хлорофилин, на капки или капсули.

Често през пролетта се появяват и проблеми, свързани с паметта и концентрацията. Тогава е удачно да се приема витамин Е, витамин В12, продукти с гинко билоба, омега 3, хуперзин-А.

От полза при алергиите могат да бъдат кверцетин, EPA (ейкозапентаенова киселина), витамин С, екстракт от гроздови семки, екстракт от коприва, бромелаин, включително и пробиотици.

Лято

Лятото е сезонът, когато прекарваме най-много време навън, температурите са най-високи и пътуваме най-много. Хапваме екзотични храни, храним се навън и не винаги избираме най-здравословното. Всичко това в комбинация с по-бързото и лесно разваляне на храните крие рискове от летни стомашно-чревни инфекции. Много удачно е да се приемат пробиотици, които да поддържат нормалната чревна микрофлора и да противодействат на патогените. Пробиотиците са добър избор и при тъй наречената диария на пътуването. Диарията, повръщането и прекомерното потене през лятото крият рискове от дехидратация и разстройване на електролитния баланс. За възстановяването му е важен приемът на електролити – добавки съдържащи натрий, калий, хлорид, бикарбонат, фосфат, магнезий и калций.

През лятото по-лесно се изчерпват минералите и водоразтворимите витамини в организма. Затова е подходящо суплементирането с B-комплекс, калций, цинк и особено магнезий, тъй като поради летните горещини мускулните крампи зачестяват.

Бета-каротенът е подходяща добавка за прием през лятото. Той подпомага здравето на косата, кожата и ноктите и се превръща в тялото във витамин А, особено необходим, когато сме изложени на по-силното влияние на околните фактори. Освен това е установено, че подпомага постигането на здравословен и равномерен тен.

През лятото е възможно храносмилателната система да се затормозява от горещините. Затова може да се приемат билкови комбинации, съдържащи джиндижил, лайка, резене, кориандър, мента и куркума.

Ако страдате от прекомерно изпотяване може да приемате добавки съдържащи екстракт от салвия (градински чай), за който е доказано, че може да регулира потоотделянето.

Есен

Есента е известна със своя променлив характер, което несъмнено се отразява и на организма ни. Денят се скъсява, температурите падат, дъждовете зачестяват и се връщаме към обичайната си рутина на работа и училище. Психолозите често използват термини като есенна депресия. Можем да си помогнем при такива състояния като приемаме витамин D, който спомага за здравето на мозъка, нервната система и настроението. Аминокиселините L-тирозин и L-триптофан се трансформират в хормоните допамин и серотонин, известни като хормони на щастието. При безсъние може да се приема аминокиселината мелатонин. При по-изразени симптоми на психо-емоционална неустойчивост може да се приема жълт кантарион под формата на екстракти. Омега 3 мастните киселини доказано подпомагат настроението при депресивни състояния.

Настинките са често явление през есенния сезон – затова е подходящо да се погрижим и за имунната си система. Може да се приемат билки като ехинацея, андрографис или бета-глюкани, получени от лечебни гъби. Подходящ е и мед от манука, както и прополис.

Умората може да се пребори с подходящи адаптогени, B-complex, коензим Q10.

Зима

През зимата, може би най-важното, за което трябва да се погрижим е имунната ни система. Именно през зимата тя е най-силно атакувана от вируси и бактерии. От витамините е много важно да приемаме витамин D. По последни данни около 42% от населението страдат в различна степен от липса на витамин D. През зимата този процент се засилва, което не е изненадващо, в оглед на това, че именно слънчевата светлина стимулира синтезата на витамин D в организма. Витамин D е основен витамин за поддържане на здравето на имунната ни система. Важно е да се приема и витамин C, също от огромно значение за имунитета ни. Приемът на цинк и селен също е удачен. От билките, най-подходящи са ехинацея, андрографис, котешки нокът, астрагалус, джинджифил, лечебни гъби като шийтаке, майтаке, кордицепс. Подходящ е приемът на антиоксиданти като кверцетин и ресвератрол.

През зимата, по-често прекаляваме с храната и като цяло тя е по-мазна и тежка в сравнение с другите сезони. За да подпомогнем храносмилателната система може да приемаме храносмилателни ензими, продукти стимулиращи дейността на черния дроб и жлъчката – глухарче, артишок, кисел бял трън, фосфолипиди, холин, лецитин. Подходящи са аминокиселини като цистеин, L-метионин.

В заключение, важно е да запомним, че организмите ни имат различни нужди през различните сезони и е хубаво да откликваме на тези нужди чрез правилни, качествени и подходящи за целта хранителни добавки.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари