БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Маг. фарм. Мариела Йончева: Дефицит на желязо

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Маг. фарм. Мариела Йончева е завършила фармация към Медицински Университет – Пловдив. Била е 3 години управител на АПТЕКА 36.6 Маджаров. По настоящем е управител на АПТЕКА 36.6 Томов Плаза. Завършила е втора магистратура по Здравен мениджмънт към ВСУ.
________________________________

Желязото е есенциален микроелемент с жизненоважна функция за протичане на нормалните процеси в организма. Желязото е нужно, за да осигури необходимия кислород във всяка клетка. Като есенциален микролелемент влиза в състава на редица важни протеини като хемоглобина, чрез който се осигурява транспорта на кислород от белите дробове до всички тъкани.

Дефицитът на желязо в организма води до анемия. Думата анемия произлиза от гръцката дума „αναιμία” , което означава без кръв или малокръвие. Това е състояние, при което количеството на хемоглобина и еритроцитите в кръвта силно намалява. Така се нарушава основната функция на кръвта –да снабдява тъканите и органите с кислород. Железен дефицит в организма възниква при:

– нисък прием на желязо с храната;

– нарушено усвояване на желязото в гастроинтестиналния тракт;

– хронична загуба на кръв – при тежко менструално кървене, раждане, хемороиди, кървене следствие на пептична язва или гастрит;

– повишени потребности – например, при бременност.

В организма на възрастен човек се съдържа около 4 гр желязо, по-голямата част от което се използва за синтез на хемоглобина. При недостатъчен прием на желязо или при някоя от горепосочените причини тялото ни изпада в състояние на железен дефицит, а като крайна фаза – желязодефицитна анемия. Тя протича най-общо със следните симптоми:

– бърза умора, слабост, изтощение;

– главоболие, замайване;

– бледа кожа, ускорен пулс;

– отслабени памет и концентрация;

– липса на апетит (при деца).

Лечението зависи от тежестта на състоянието. Много често анемията успешно се преодолява с консумацията на богати на желязо храни като червени меса, черен дроб, риба, спанак, броколи, черен шоколад. В по-тежките случаи се налага включването на желязосъдържащ препарат. На пазара съществува голямо разнообразие на такива продукти.

Иновативна перорална форма за лечение на желязодефицитна анемия или корекция нивата на желязо в кръвта е липозомното желязо. Липозомата е микрокапсула, състояща се от външен фосфолипиден слой и вътрешна течна среда. Абсорбцията на вещества, които са капсулирани в липозоми, е в пъти по-ефективна отколкото на такива, които не са в липозомна форма. Това се дължи на малкия размер на липозомите и двойния слой фосфолипиди. Така обвивката на микрокапсулите увеличава стабилността на съдържащите се в тях вещества и ги предпазва от киселинното стомашно въздействие. По тази технология е капсулован и железния пирофосфат в състава на SMARTHIT FERRUM. Клинични проучвания доказват, че продуктът има много бърза абсорбция и за разлика от железния сулфат не предизвика дразнене в стомашно-чревния тракт. SMARTHIT FERRUM има две форми на приложение – таблетна и течна.

В 1 капсула от продуктa се съдържа 15мг желязо, витамин С, витамини B6 и B12.

Ефективността се подобрява от комбинирания състав на продукта, като ролята на витамин С е да подобри усвояването на желязото, а витамините от групата В допринасят за нормалното образуване на червени кръвни телца и намаляне на чувстовто на умора и отпадналост. Капсулите осигуряват висока бионаличност на желязото благодарение на технологията Miosol. Предимство на SMARTHIT FERRRUM е, че капсулите не оставят типичния горчив послевкус на желязо, не причиняват стомашно дразнене и са подходящи за употреба при бременни.

Течната форма на продукта е идеален избор за деца над 3 години и пациенти, които имат проблем с преглъщането на капсули. Капките са с плодов вкус и могат да бъдат приемани директно в устата или смесени с вода или сок.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари