БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Пом. фарм. Юлия Атанасовa: Стресът – епидемията на новото време

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Юлия Атанасова

Медицински представител

След своето завършване през 1993 год., в Медицински колеж, тогава ПМИ Пловдив специалност помощник фармацевт, Юлия Атанасова е работила в аптека от открит тип. След завършване на две поредни магистратури по административен и здравен мениджмънт и социални дейности, през 2000 год. поема попрището на медицински представител. Има натрупан стаж в оригинални и генерични фармацевтични компании като медицински представител и мениджър ключови клиенти. Понастоящем работи като медицински представител в HEEL България.

_______________________________

Какво представлява стресът?

Стрес в психологията, неврологията и психиатрията е състояние на силно физическо, нервно напрежение, предизвикано от негативни фактори или отрицателно физическо, или емоционално въздействие и усещане. Това най-вече се отнася до високите и дори много високите нива на стрес, които могат да имат негативен ефект върху физиката, емоциите и умствената концентрация, докато по-ниските нива могат да бъдат фактори на адаптация.

До какви промени води излагането ни на високи нива на стрес?

Стресът се определя като неспецифична реакция на тялото на всяко поставено пред него изискване за приспособяване. От физиологична гледна точка стреса е фактор, който активира множество процеси в почти всички системи в човешкия организъм.

Ежедневното излагане на високи нива на стрес може да окаже силно негативен ефект върху правилното функциониране на сърцето, стомашно-чревния тракт, мозъка и жлезите в тялото ни. Ето защо се смята, че стресът се превръща в глобална епидемия, за която се говори прекалено малко, въпреки голямото влияние върху качеството на живот на човека. Доказано е, че близо 75% от заболяванията биват повлиявани от фактор стрес.

Какви са най-честите симптоми на високи нива на стрес?

Разбира се това е строго индивидуално. Някои хора страдат от сърдечно-съдови смушения, главоболие, киселини, подуване на стомаха и др. Най-чести оплаквания са болки в мускулите, болка в гърдите и ускорен пулс, промени в апетита, гадене, виене на свят, усещане за умора, чести настинки, шум в ушите.

Вярно ли е, че стресът оказва влияние върху съня?

Доказано е, че високите нива на стрес оказват отрицателно влияние върху биоритмите на бодърство и сън. Производството на хормона на съня (мелатонин) се влияе от нивата и на хормоните на стреса (кортизол) и щастието (серотонин). Тази връзка между тях създава предпоставки за проблеми със заспиването, продължителността и качеството на съня и възможността ни да си починем пълноценно.

Какви са вариантите за справяне с проблемите на стреса и безсънието?

Има много методи за спряване със стреса, като това естествено ще подобри и съня. Тук можем да споменем медитацията, йогата, активния спорт, намиране на хоби, но понякога това не ни помага и затова прибягваме до лекарствени средства или хранителни добавки. При наличие на стрес и леки до умерени проблеми със съня се препоръчват продукти на естествена основа, които нямат нежелани реакции и са първи избор при лечение. Един подобен продукт е Neurexan.

Какво представлява Neurexan?

Neurexan е предназначен за лечение на нервно безпокойство, стрес и свързаните с тях нарушения на съня. Можем да наречем този продукт отговор на медицинските потребности и нужди на пациентите, тъй като той е с доказана ефикасност (чрез проведени клинични проучвания) и безопасност, като не се наблюдават странични ефекти като сънливост, сутрешна умора или замаяност, какъвто е случая при други подобни продукти.

Какво съдържа Neurexan?

Neurexan е комбинация от 4 активни съставки (пасифлора, кафе, овес, цинк), която по синергичен път оказва благоприятно влияние върху центровете на възприемане на стрес в мозъка. По този начин Neurexan спомага да се справим със стреса по-лесно и по-бързо, като по този начин нормализираме и естествените биоритми на организма.

Neurexan може ли да бъде прилаган при деца?

Отговарът е ДА. Продуктът е подходящ при възрастни, деца и други рискови групи.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари