БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Петя Стойчева-Кривицки: Анима – приложението на спокойствието

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Петя Стойчева-Кривицки

Анима Център, гр. Пловдив

Петя Стойчева-Кривицки е специалист клиничен психолог и магистър по консултативна психология с практика в гр. Пловдив. Автор и създател на “Анима” мобилно приложение за психологична помощ.

www.petyastoycheva.com
_____________________________

Шумът, стресът и забързаното ежедневие имат много силно физическо въздействие върху мозъка ни, причинявайки повишени нива на хормоните на стреса. Всеки човек в един момент започва да цени тишината и спокойствието. Те са изключително ефективни за душевното и физическо здраве. Междувременно забързания темп на живот и шумния свят се отразяват на метаболизма, инхибира окислителните процеси и предизвиква дразнене и агресия.

Науката твърди, че упражненията на ума за спокойствие са точно това, което ни е необходимо, за да възстановим изчерпаните си мозъци и тела. Проучванията показват, че стресът има силно физическо въздействие върху нашия мозък, повишавайки нивата на хормоните на стреса. Звукът на шума например пътува до мозъка като електрически сигнал през ушите. Дори когато спим, тези звукови вълни карат тялото да реагира и активира частта от мозъка, свързана с паметта и емоциите, което води до отделяне на хормони на стреса. Така животът в постоянно шумна и стресирана среда винаги е с високо ниво на тези вредни хормони.

Всички тези фактори са свързани с предизвикване на високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, шум в ушите и загуба на сън.

До сега и науката доказва, че стреса „боли“, но има и доказателства за това, че спокойствието лекува.

Слушането е изкуство, то изисква покой на ума. Когато ума е активен се измества фокуса върху миналото, бъдещето, страховете и много по-трудно се случва разбиране, липсва фокус, защото умът е зает с анализ.

За това в приложението „Анима“ работим с трите водещи парадигми – слово, интелект и емоции. Упражненията ще работят в твоя полза, ако слушайки не оценяваш, защото оценките отдалечават от фокуса в упражнението, в оценките се включва мисленето, а то е различно действие от покоя. Слушайки аудио записа, остави се, както когато си над водата и се носиш в спокойствие, няма да потънеш докато си спокоен.

Упражненията в „Анима“ са насочени към работа със самия себе си, да останеш насаме, да се погледнеш отстрани, да разбереш чувствата си. Навярно осъзнаваш, че отлагането не води до добро и до просперитет, навярно си казваш – “трябва да започна от някъде и да спра да отлагам, защото това отлагане ми пречи, след което се самообвинявам”.

Е, добре дошъл в „Анима“!

Тук слушайки упражненията, няма как да отлагаш, защото вече си започнал да работиш в позитивна посока за себе си! Целта в „Анима“ – упражнения за ума е да помагаме в моментите, когато човек има нужда от подкрепа, направили сме приложението лесно, достъпно и приятно, упражненията успокояват ума, релаксират тялото, развиват паметта, увеличават знанията и творческия потенциал. Подпомагат фиксацията на вниманието, подобрява се и качеството на живот. Всяко едно упражнение е като психотерапевтична сесия.

„Анима“ предлага синтез на значителен брой техники за отпускане и успокояване, които наистина вършат работа. Те показват как да получим повече от живота, да превъзмогнем болките и стреса и да постигнем вътрешно равновесие. Истината е, че ако искаме по-щастиво, по-здравословно и по-хармонично съществуване, трябва да положим усилия. Но подхождайки открито, с искрено желание за успех, тези цели могат да се постигнат лесно и да окажат положителен ефект върху живота ни. Използвайки тези техники с вяра, ще сме една стъпка по-близо до постигането на по-добро здраве, щастие и хармония във всичко, което правим. Често не осъзнаваме колко е важно вътрешното спокойствие. Ценността на ума се крие в неговата активност, но в същото време ползата от спокойния ум е огромна. Когато успокоим мислите си и шумното бърборене на ума, можем по-лесно да фиксираме вниманието си и съответно да контролираме живота си. Ако сме постоянни в ежедневните си упражнения за успокояване на съзнанието, умът преодолява хаоса и постига състояние на мир и увереност. В приложението „Анима“ има денонощен директен чат с психолог.

Приложението „Анима“, може да бъде свалено от App Store и Google Play.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари