БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Защо размерът на маншета за кръвно налягане има значение?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Високото кръвно налягане е водещият модифицируем рисков фактор за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Основата за диагностициране и управление на хипертонията е измерването на АН, което рутинно се използва за започване или отхвърляне на скъпи изследвания и дългосрочни терапевтични интервенции. Неадекватната методология на измерване или използването на неточни измервателни устройства на BP може да доведе до свръхдиагностика и ненужно лечение, или недостатъчна диагноза и излагане на предотвратимо сърдечно-съдово заболяване (ССЗ).

Надеждните устройства са от съществено значение за правилното измерване на кръвното налягане. Ако се използват неточни устройства, измерванията може да са подвеждащи. Автоматизираните електронни устройства сега се използват почти изключително за домашни и клинични измервания и все повече за измерване в кабинета на личния лекар.

Според актуалните препоръки на Европейско дружество по хипертония от 2021 година трябва да се използват само устройства за измерване на кръвно налягане, които са били успешно валидирани чрез използване на установен протокол. 

За съжаление повечето от устройствата, предлагани на пазара, не са били подложени на независима оценка с помощта на установен протокол.

Електронен апарат за кръвното налягане, който е успешно валидиран при възрастни, може да не е точен при други специални популации, включително деца, бременни жени, хора с много големи ръце (обиколка >42 cm) и пациенти с аритмии (особено предимно предсърдно мъждене). В тези популации е необходимо отделно валидиране.

Избор на надеждни устройства

Актуализирани списъци с валидирани устройства могат да бъдат изтеглени от няколко уебсайта; тези, свързани с научни организации като на сайта на Европейско дружество по хипертония. https://www.stridebp.org ; https://bihsoc.org/bp-monitors/ ; http://www.validatebp.org/ ; http://www.jpnsh.jp/com_ac_wg1.html

·      В момента от над 4000 устройства, налични на пазара по целия свят, по-малко от 10% са преминали установени протоколи за валидиране.

·      Устройствата за измерване на кръвно налягане с допълнителни функции (напр. измерване на скоростта на пулсовата вълна или централното BP, откриване на предсърдно мъждене, актиграфия) трябва да бъдат валидирани за тези функции, като се предоставят доказателства в подкрепа на употребата им в клиничната практика.

Характеристики на маншета

·      Електронните устройства имат собствени маншети, които не са взаимозаменяеми с тези на други апарати дори от същата марка.

·      Изборът на подходящ размер на маншета е от решаващо значение за точното измерване на АН и зависи от обиколката на ръката на всеки индивид. По-малък от необходимия маншет надценява стойностите на кръвното налягане, а по-голям подценява. Един маншет не може да пасне на диапазона от размери на ръцете на всички възрастни.

Автоматичните електронни устройства: 

·      изберете размера на маншета според инструкциите на устройството.

·      Някои устройства имат маншети с „широк обхват“, които пасват на ръката на повечето възрастни, но изискват подходящо валидиране.

·      Хора с големи ръце (обиколка на средата на ръката >42 cm): предпочитат маншет с конична форма, тъй като правоъгълният маншет може да надцени кръвното налягане. Когато кръвното налягане не може да бъде измерено с маншет за горната част на ръката, може да се използва валидиран електронен маншет за китка.

Маншетите за кръвно налягане наистина не са универсални. Напротив, едно скорошно проучване доказва, че хората, които измерват кръвното си налягане с маншет, който е с грешен размер за обиколката на ръката им, може да имат неоткрита хипертония или да бъдат неправилно диагностицирани с това състояние.

Според актуални публикации на престижната Американска кардиологична асоциация (AHA) се препоръчва дължината на камерата, който обвива горната част на ръцете на пациентите да бъде 75 до 100 процента от обиколката на ръцете им за плътно, но не прекалено стегнато прилягане. Маншетите за възрастен с „обикновен“ размер може да получат точни показания за човек с обиколка на ръката от около 22 до 42 см, но би било неточно за тези по-малък или по-голям размер.

Много проучвания отбелязват неточни показания на кръвното налягане, направени с неподходящи маншети за кръвно налягане, които клиницистите изпомпват на ръка, за да компресират около горната част на ръката, но нови изследвания, представени на конференцията за епидемиология, превенция, начин на живот и кардиометаболично здраве на AHA 2022 г., предполагат, че неточностите се появяват и при по-нови, автоматизирани апарати за кръвно налягане.

„Точното измерване на кръвното налягане зависи от правилната подготовка на пациента, позициониране, техника на измерване и индивидуализиран избор на размера на маншета“, казва Тами Брейди, MD, PhD, водещ автор на новото проучване и медицински директор на програмата за педиатрична хипертония в Johns Хопкинс университет в Балтимор.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари