БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

маг. фарм. Веселин Дуев: Смес от билки при цистит и възпаление на пикочните пътища

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 4,00 oт 5)
Loading...

маг. фарм. Веселин Дуев

АПТЕКА 36.6 ИВАН ВАЗОВ

Маг. фарм. Веселин Дуев е завършил фармация в Медицински Университет – Пловдив с отличие. Професионалните му интереси са насочени към фитотерапия, подобряване на комплаянса и оказване на фармацевтични грижи. Работи във фармацевтичния сектор близо 10 години.

_____

Циститът е възпалително заболяване на лигавицата на пикочния мехур, което може да засегне и другите слоеве на мехурната стена. То е доста разпространено и се среща по-често при жените. За възникване на цистита благоприятстват много фактори: охлаждане на организма, задържането на урина в пикочния мехур, запек, катетеризация, бременност, климакс и други. Когато циститът е последица от друго заболяване (аденом на простатната жлеза, тумори и камъни в мехура), той се нарича вторичен цистит.

Признаци за цистит

  • чести позиви за уриниране;
  • болки при уриниране (както денем, така и нощем);
  • наличие на кръв и бактерии в урината, която с течение на времето става мътна;
  • понякога е съпътстван и от повишена телесна температура.

Видове цистит

Циститът бива инфекциозен (на бактериална, вирусна, гъбична основа) и неинфекциозен (радиационен, лекарствен). В зависимост от протичането се различават остър и хроничен цистит.

Острият първичен цистит протича с рязко изразени признаци, но преминава за 5-7 дни, дори без лечение. Острият цистит може да се развие нагоре по уретерите към бъбреците или надолу по уретрата. Той възниква вследствие на проникването на микроорганизми в пикочния мехур.

Хроничният цистит се образува като резултат на неправилно излекуван остър цистит или в резултат на друго предшестващо заболяване, което е довело да него.

Профилактиката на цистита се състои в поддържане на висока лична хигиена, предпазване от простуда, извършване на катетеризация само при строго показание, отстраняване на заболявания и болестни състояния, които причиняват вторичен цистит (простатен аденом, тумори и камъни в мехура и други).

Полският хвощ (Equisetum arvense)

Химичен състав: Тритерпенови сапонини (еквизетонин), каротин, витамин С, флавоноиди ( изокверцитрин, лутеолин, еквизетрин), дъбилни вещества, смолисти вещества, силикати (алкални и акалоземни).

Сред основните показания на тази билка са при отоци, тъй като притежава силни диуретични свойства, а също и противовъзпалителни.

Обикновената хвойна (Juniperus communis)

Химичен състав: етерично и тлъсто масло, мравчена, оцетна и ябълчена киселини, сесквитерпенов алкохол юниперол, хвойнова камфора, инвертна захар, горчиви и смолисти вещества, флавоноиди, калиеви и калциеви соли, витамин С.
Приложение: при пясък и камъни, хронични възпаления в бъбреците и пикочния мехур, трудно уриниране, киселини и болки в стомаха и червата. Хвойната е популярна и като антисептик, който потиска действието на бактериите, предизвикали възпаление в пикочния мехур.

Троскот (Cynodon dactylon)

 Химичен състав: Сапонини, слузни вещества, захари, нишесте и тритицин — полизахарид, който при хидролиза дава само d-фруктоза.

Основно действие на билката троскот: При бъбречни и жлъчни камъни, за диуретични чаеве, ревматизъм, подагра, отоци и някои кожни болести.

Мечото грозде (Arctostaphylos uva-ursi)

Листата на мечото грозде съдържат фенолните глюкозиди арбутин и метиларбутин, дъбилни вещества, урзолова киселина, флавоноиди.

Мечото грозде се използва най-вече при разстройства на отделителната система, в това число инфекции на бъбреците, цистит, възпаление на пикочните пътища, при болка и учестено уриниране. Смята се, че ефект от билката има, когато е приета при първите признаци на уринарна инфекция, в самото начало на инфекцията.

Червена боровинка (Vaccinium vitis-idaea)

Лечебно действие и приложение: Билката от листа на червена боровинка има изразено антисептично действие върху пикочните пътища, както и диуретично, противовъзпалително и адстрингентно (затягащо) действие.

Листата на Червената боровинка съдържат редица витамини от група В (като витамин В1, В3, В6, В9 и В12 например). Срещат се още различниминерали, витамин С, арбутин, танини и други. Билката притежава и силни антиоксидантни свойсва.

Билковата комбинация „Чай при цистит“ може да намерите в АПТЕКИ 36.6, както и да получите консултация за правилната й употреба.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари