БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Катерина Иванова: Видове хормонална контрацепция и за кога е подходяща?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Центъра по Майчино-Фетална Медицина

Д-р Катерина Иванова е акушер-гинеколог, част от екипа на Центъра по Майчино-Фетална Медицина, гр. Пловдив. Интересите й са в областта на гинекологията, които надгражда с курс за „Колпоскопска диагностика и деструктивно лечение на преканцерозите“. Освен в центъра тя работи и в УМБАЛ „Свети Георги“. Можете да си запишете час за преглед на тел. 0876 222 711. Прочетете повече на: http://pregnancy.bg/
__________________________

Контрацепцията е важна част от семейното планиране, за съжаление често тема-табу. Независимо дали става въпрос за отлагане настъпването на нова бременност след раждане, нежелание да настъпи такава или да бъде планирана в период, който двойката смята за подходящ. Достъпните методи в съвремието ни са вече немалко и имаме възможност да изберем най-подходящия за нас, вземайки предвид в коя от посочените ситуации се намираме, възраст, придружаващи заболявания, достъп до акушер-гинеколог, аптеки, звена за семейно планиране. В избора на метод за контрацепция не трябва да се пропуска, че освен ефективен методът, който се избира трябва да е по възможност лесно достъпен и удобен за приложение, да предпазва от полово-предавани инфекции (възможен само при някои от бариерните методи).

Хормоналната контрацепция е група методи, с водещо приложение в САЩ и ЕС, който се отличава с висока ефективност. С изключение на таблетките, не изискват ежедневен прием, но за прилагането им е необходимо да се посети акушер-гинеколог.

  1. Комбинирани орални контрацептиви (КОК)

Представляват хормонални таблетки, съдържащи едновременно естроген и прогестерон в различно съотношение, според което се разделят на ниско, супер-ниско и вискодозирани. Механизмът им на действие се свързва с три основни момента – предотвратяване на овулацията, сгъстяване на цервикалната слуз, правейки я трудно пропусклива за сперматозоидите и изтъняване на маточната лигавица, която става „негостоприемна“ за имплантиране на оплодена яйцеклетка.

Обичайно са по 21 таблетки в опаковка и първия прием се започва от ден 1 на менструалния цикъл. След приключване на опаковката настъпва псевдоменструация (тъй като липсва овулация). Следва 7-дневен период без таблетки и на 8-ми ден се стартира новата опаковка без оглед на кървенето дали е приключило.

Има варианти с 28 таблетки (21 активни и 7 неактивни с различен цвят,) при които няма прекъсване на приема има и т.нар би- и трифазни КОК, в които таблетките може да са с различен от този брой и са с вариращи концентрации на активните съставки.

Положителните неконтрацептивни ефекти, произтичащи от механизма на действие са по-малка кръвозагуба, липса на дисменорея и ПМС, регулиране на менструалния цикъл.

Разбира се имат и противопоказания – жени над 35-годишна възраст, активни пушачки, висок BMI, заболявания, свързани с кръвосъсирването и др. Намаляването на дозата на активната съставка, снижава рисковете свързани с употребата им, без да нарушава контрацептивния ефект.

Често срещаната реакция на пациентките към КОК е отрицателна и се свързва с останала от миналото нагласа, че водят до напълняване, окосмяване или са твърде опасни – все мнения останали от миналия век, когато са използвани високодозирани препарати и време, в което все още са липсвали достатъчно продължителни наблюдения и проучвания за техните ефекти.

  • Таблетки само с прогестоген (POP или mini pill)

Този вид таблетки съдържат само микродози прогестаген, което ги прави подходящи при пациентки, противопоказани за прилагане на естроген. Прилага се ежедневно и повлияват цервикалната слуз, а съдържащите дезогестрел предотвратяват овулацията. Подходящи за пациентки, за които КОК не са препоръчителни: активно пушещи, жени над 35 години, кърмещи, увеличен риск от тромбози и др. Отрицателните ефекти са свързани с това, че нерядко има зацапващи и пробивни кръвотечения и при пропуск на таблетка слузта на маточната шийка бързо възвръща качествата си, с което се намалява ефективността на контрацепцията.

  • Хормонална спирала

Прилича на обикновена спирала, но в тялото й има част, съдържаща и редовно отделяща количество хормон (левоноргестрел). Освен контрацептивен, има много добър ефект при пациентки с повтарящо се климактерично кървене, миоми и обилни менструации и др., както намаля кръвозагубата. Прилага се обичайно при раждали жени и за период от 4 години.

  • Хормоналната инжекция, хормонален пач, вагинален пръстен и хормонален имплант са други видове хормонална контрацепция, които са слабо разпространени в България. Те имат продължителен период на действие, което ги прави удобни за употреба.
Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари