БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Даниел Ставрев: Когато бебето не идва…

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (8 вота, средно: 3,00 oт 5)
Loading...

Често двойките, които са взели решение да спрат контрацепцията с надеждата да се сдобият с бебе, бързо започват да се тревожат, ако двете чертички се бавят. Много са факторите, които водят до увеличаване на статистиката на двойките с репродуктивни проблеми. Съвременните мъже и жени в репродуктивна възраст са изложени на редица вредни фактори. Възрастта за зачеване също се покачва всяка следваща година. Кога трябва да се запитаме дали сме просто нетърпеливи или е време да се консултираме със специалист по репродуктивно здраве, ще ни разкаже д-р Даниел Ставрев от УСБАЛАГ „Селена“.

 

– Д-р Ставрев, кога двойка, която води активен полов живот без да се предпазва, но не стига до зачеване, трябва да помисли за консултация с лекар?

Правилото е, че двойки на възраст под 35 години, които имат редовни полови контакти, но не стигат до забременяване, трябва да се свържат със специалист по репродуктивно здраве. За двойките на възраст над 35 години, периодът за изчакване на забременяването е шест месеца. Тук говорим за редовни полови контакти, особено в периода на овулация. За по-точното установяване на подходящия период, двойките биха могли да се подсигурят с тестове за овулация. След 40-годишна възраст яйчниковият резерв започва да се губи много бързо. Ако жена на тази възраст не успява да забременее, е задължително да се свърже с лекар още в първите месеци. Тогава наистина не трябва да се отлага, защото се счита, че след 40-тия рожден за репродуктивните възможности на жената всеки месец би могъл да се равнява на година.

 

– Бихте ли разказал по-подробно какъв е алгоритъмът на зачеването?

Подходящият период на зачеване е овулацията. Тогава тялото на жената освобождава готова за оплождане яйцеклетка. Този период продължава между 24 и 48 часа. Овулацията се случва обикновено около 14 дни след началото на последната редовна менструация. В тези 24 часа до освободената яйцеклетка трябва да достигнат сперматозоиди. Тяхната жизненост продължава между 3 и 5 дни. Така планираните опити за зачеване трябва да се правят няколко дни преди и в деня на овулацията. Най-добра концентрация на качествени зрели сперматозоиди се получава при 3 до 5 дни полово въздържание. Затова се смята, че половите контакти трябва да се случват през ден.

Шансът за настъпване на бременност в рамките на един месечен цикъл е около 20 – 25%. 90% е шансът за забременяване на здрава двойка в рамките на една година.

 

– Кои състояния на жената биха могли да бъдат индикация за проблеми в репродуктивното здраве на една жена?

Нередовната менструация или липсата на такава е най-честата и очевидна индикация, че е необходима среща с лекар. Важно е да се установи причината за нея и да се изготви план за по-нататъчно действие. Твърде болезнената менструация пък би мога да бъде индикация за възпалителни заболявания или ендометриоза.

 

– Къде е по-често проблемът – при жената или при мъжа?

Обикновено в една трета от случаите проблемът е при жената, една трета – при мъжа и в останалите 33% е или при двамата, или не може да се установи.

 

– Какви са първите стъпки когато дойде двойка с репродуктивни проблеми на преглед при специалист?

Когато двойка с репродуктивни проблеми дойде на преглед, първо пускаме спермограма на мъжа. За да се направи изследването са необходими три до пет дни въздържание без употреба на алкохол и цигари. Резултатите от изследването се обсъждат с двойката и се предлагат решения за по-нататъчни действия.

 

– Какви са факторите на околната среда, които бихме могли да намалим, за да подобрим репродуктивното си здраве?

Тютюнопушенето всички знаем, че влияе изключително негативно върху бременността. То обаче може да предизвика и репродуктивни проблеми като намалява шансовете за забрменяване и износване на бременността с 40%. Тук се включва и пасивното пушене. Тютюнопушенето предизвиква преждевременно стареене на яйчниците и уврежда яйцеклетките. При мъжете пък намалява възможността за производство на качествени сперматозоиди.

Изключително негативно влияние имат употребата на наркотици и алкохол, кортикостероиди и анаболни препарати.

Инфекциите, предавани по полов път също могат да намалят сериозно шансовете за успешно зачеване. Най-често срещани при жените са нарушената проходимост на маточните тръби. При мъжете пък полово предаваните инфекции, особено когато не се лекуват адекватно, могат да доведат до намаляване на общия брой сперматозоиди или до липсата на подвижност.

 

– А стресът?

Стресът е сред основните фактори, които трябва да се минимизират при подготовка за зачеване. Също и хранителните диети. Отклоненията от нормалното тегло може да доведе до хормонален дисбаланс.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари