БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Маноела Калайджиева: Смучене на палец и биберон

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

През 2013 година завършва с отличие  Дентална Медицина във  Факултета по Дентална Медицина в гр. Пловдив.  Д-р Калайджиева е посветена в създаването правилна подредба на зъбите и осигуряване на максимално ефективна и функционална захапка, използвайки най-новите технологии в Ортодонтията. Член е на Българския зъболекарси съюз (БЗС), Българско ортодонтско общество (БОО), Балканско ортодонско общество (BOS), Европейско ортодонтско общество (ЕOS), Световната ортодонтска федерация (WFO) и Българско научно дружество по дентална медицина (БНДДМ). Работи с пациенти в Дентална клиника К-Дент

 __

Подобно на много родители, може би сте загрижени за това, че детето ви си смуче палеца, някой от пръстите или използвате биберон. Може би се чудите, ако това е вредно, на каква възраст би трябвало детето да спре да го прави или какво може да се случи, ако то не спира.

 

Можете да бъдете сигурни, че сученето е един от естествените рефлекси на бебето. Те започват да смучат палците си или други пръсти, докато са още в утробата. Кърмачетата и малките деца могат да смучат палци, други пръсти, биберони или други предмети. Това ги кара да се чувстват сигурни и щастливи, и това им помага да научат повече за техния свят.

 

Поставянето на палеца или друг пръст в устата дарява децата с чувство за сигурност по време на трудни периоди, като например отделянето от родителите или поставянето в непозната среда. Тъй като смученето на палеца е успокояващо занимание, то също така може да помогне за по-лесното заспиване. Поради тази причина, малките деца могат да си смучат палците вечер или в моменти, когато са уморени.

 

Продължителното смучене на палеца може да доведе до проблеми с правилното развитие на челюстите и пробива на зъбите. Това също може да предизвика промени в небцето.

 

Прекратяване на вредния навик

Бибероните могат да пвлияят на зъбите по същия начин, както смученето на пръсти и палци. Въпреки това, използването на биберон е навик, който по-лесно се отучва. Ако давате на бебето биберен-залъгалка, никога не потапяйте биберона в захар, мед или други подсладители.

 

Повечето деца спират да смучат палеца си или други пръсти на възраст между две и четири години. Навикът постепенно изчезва по време на този период, тъй като децата прекарват все повече време будни и изучават заобикалящата ги среда. Влиянието на връстниците също спомага за прекратяването на вредния навик.

 

Ако детето продължава с вредния навик, родителите трябва да се опитат да го елиминират.

 

Неща, които трябва да направим

  • Вместо да се карате на детето, че смуче палеца си, стимулирайте усилието за отказване с малки награди.
  • Децата често смучат пръстите си, когато се чувстват несигурни. Съсредоточете се върху коригиране на причината за тревогата на детето.
  • Възнаградете детето при опитите му да избягва да смуче палеца си по време на труден период, например когато се отделя от членовете на семейството.
  • Зъболекарят също може да насърчи детето да спре да смуче палеца и да обясни какво може да се случи със зъбите му, ако това продължава.

 

Ако тези подходи не работят, можете да поставите превръзка на палеца или чорап върху ръката през нощта. Ако смукането на палеца продължава, консултирайте се с дентален лекар или педиатър. Той може да предпише апаратче или медикаменти, с които да се покрие палеца за предотвратяване смукането му.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари