БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Нели Павлова: Хранене, но не и прекаляване, по време на Коледните празници

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (4 вота, средно: 1,50 oт 5)
Loading...

Нели Павлова е клиничен хранителен терапевт, нутриционален психолог и лектор по психология в King’s College и London South Bank University. Богатият й клиничен опит позволява да работи със състояния като гестационен диабет, предотвратяване на прееклампсия, хипотиреоидизъм и др. Тя е част от екипа на Центъра по Майчино-Фетална Медицина, гр. Пловдив.

Тел. за контакти: 0876222711

https://pregnancy.bg

___

С наближаването на празничния сезон вниманието ни се насочва към всички вкусотии, които ще присъстват на масата и които в последствие ще консумираме. Но с това идва и чувството за прекаляване, преяждане и усещане за пълнеене. Когато хапнем повече отколко ни е нужно, тялото също насочва голяма част от енергията си към смилане на храната, като по този начин ни кара да се чувстваме уморени и сънливи. Та кой иска да е уморен по време на декемврийските празненства?

 

Тези 5 начина ще Ви помогнат да избегнете преяждането или поне да намалите честота му около празниците.

 

  1. Уговорка с тялото

Ако знаете, че ще ходите на гости, където масата ще е отрупана с вкусотии, уверете се че не отивате гладни. Всички знаем как гладът ни провокира да се „нахвърлим“ върху храната и дори не ни позволява да усетим удоволствие от нея. Похапвайки балансирано ястие, съдържащо не по-малко от 20гр. протеин, достатъчно комплексни въглехидрати и мазнини, което да ни засити, е чудесна превенция от преяждането. То ще ни позволи и да сме по-спокойни около храната и да се насладим на други емоции. Все пак, когато сме гладни фокусът е основно върху това какво да хапнем, но не и върху заобикалящата ни Коледна украса, например, която е основна за този период от годината.

 

  1. Редовно хранене

Преяждането и прекаляването с храна са вид компенсаторни поведения за тялото. Тоест, то има нужда да навакса с храна, която не му е била дадена в точния за него момент. Доста често срещано е да забавяме и пропускаме хранения, защото по-късно ще сме изложени пред големи количества храна и съответно пред възможността да се храним повече. Важно е да разберем, че когато тялото е гладно, то не се интересува от Вашите бъдещи планове за хранене. Уверявайки се, че се храним редовно, без да пропускаме нито едно основно хранене през деня (т.е. закуска, обяд, вечеря) ще увери тялото, че то ще получава нужните нутриенти, когато има нужда от тях и съответно не е необходимо да преяжда, когато е изложено пред възможността да се храни.

 

  1. Контрол на околната среда

Това, че е Коледа не означава, че трябва да сме заобиколени от всички съществуващи сладки и солени храни в магазина. Коледа е времето, в което да покажем уважение не само към хората около нас, но и към самите себе си – като не прекаляваме с вредните храни като за последно. Все пак те са целогодишно около нас, но в опаковки без коледни еленчета. Направете дома си по-свеж и цветен като изберете да се заобиколите основно с пресни и свежи храни като плодове и зеленчуци, а всички пакетирани храни да са по-скоро комплимент, но не и основни.

 

  1. Хранене пред телевизор

Ако има нещо, за което проучванията са категорични, че ни предразполага към прекаляване с храната, то това е гледането на телевизия по време на хранене. Причината е че мозъка ни „изключва“, когато гледаме телевизия и не е достатъчно сензитивен към усещанията за ситост. Опитайте да се храните, когато телевизора не работи – товa е и чудесна възможност да създадете интересен разговор с близките си.

 

  1. Чуждото влияние

Твърдения като „Хайде, хапни си още малко“, „Защо не ядеш, не ти ли харесва?“- познати ли са? Вероятно да. Чуждият натиск да хапваме повече, отколкото искаме и нашите притеснения да не би да обидим човека срещу нас са водещи при прекаляването с храна. Важно е да разберем, че човешката натура ни подтиква да караме тези около нас да преяждат, когато ние самите сме го направили. Или просто, за да получим потвърждение, че ястието е вкусно. Отзовавайки се на поканата за похапване, обаче, може да е чудесен повод да обърнем гръб на собствените си усещания и желания. Изграждането на здравословни граници и умението да кажем „не, благодаря“ е чудесен начин да намалим прекаляването с храна около Коледните празници.

 

 

 

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари