БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Радина Денкова: Вярвайте в себе си и красотата, която притежавате!

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Радина Денкова има над 20 годишен опит в областта на естетичната и клинична дерматология със специализации в Бон, Париж, Виена и Лондон. Основател е на клиниката Dr-Denkova Dematology с филиали в София и Варна. Д-р Денкова е международен лектор и обучител в областта на инжекционните процедури и методите за неоперативно моделиране на лице и първата българка, избрана за международен тренер на Allergan Medical Institute за Балканския полуостров.

__

Какви са бюти тенденциите в съвременната естетична дерматология?

Може би най-интересната от тях е възможността вече реално да постигаме хирургични резултати по неинвазивен път. Не говоря само за стягането на кожата или за изглаждането на бръчки. Благодарение на абсолютно нови начини за работа с хиалуронови продукти, ние бихме могли да коригираме профила и формата на лицето, гърбицата или падналият връх на носа, хлътванията под очите или отпуснатият клепач. Говоря за истински бюти корекции в рамките на една обедна почивка и то без скалпел. Преди десет години това беше немислимо.

 

Ежедневно се срещате с различни и много пациенти, как мислите съвременната българка добре ли се грижи за своята кожа?

Жените в България полагат грижи за себе си и това си личи. Те са и изключително добре информирани за възможностите на естетичната индустрия. От работата ми като международен тренер на естетични лекари имам по-сериозни наблюдения върху начина, по който различните жени по света се отнасят към кожата си, към проблемите, които виждат, към целите, които си поставят. На много места по света месечното посещение при твоя медицински козметик за почистване, терапия или масаж не е нещо обичайно, докато у нас е задължително. Струва ми се важно да кажа обаче, че някога, когато плътната контурирана маска от фон дьо тен не беше ежедневие, кожите на българките бяха по-добри. И това важи с особена сила за нашите деца, които започват с грима още преди да са се научили правилно да почистват и поддържат кожата си.

 

Кои са задължителните стъпки, които трябва да следваме за правилно почистване и последваща грижа за кожата на лицето?

Първата стъпка е годишната диагностика на кожата при вашия дерматолог. Само на базата на информацията, която имаме за нивата на хидратация, пигменти, омазняване и еластичност бихме могли съставим режим, който е подходящ за текущото състояние на кожата. Хората не си дават сметка, че то също се променя под влиянието на възрастта, хормоналната картина на тялото, външните фактори, стила ни на живот. Затова и препоръчваме диагностиката да се прави веднъж годишно, и ако е необходимо, да се актуализират продуктите за домашна грижа. Каква е базата? Всяка жена трябва да ползва подходящ за кожата й почистващ продукт, хидратиращ продукт и нужните за нея антиоксинданти – слънцезащита, протектор срещу замърсявания, серум с активни съставки.

 

Каква е основата за една добра и здрава кожа? И как влияе средата, в която живеем върху кожата?

Не искам да ви разочаровам, но стартът винаги са гените, които наследяваме от родителите си. И той не е равен за всички. Това обаче не означава, че не бихме могли да превантираме или коригираме наследеното от майките ни и обратното – че една много добра кожа не може да бъде преждевременно съсипана от безхаберие. В нашите, а и в други научни среди все повече се говори за епигенетиката или начините да се преодолее чрез правилна грижа заложеното в собственото ни ДНК. Колкото до средата, в която живеем, е напълно на сигурно, че кожите на лицата ни са изложени на много по-агресивни фактори отколкото са били тези на бабите ни. Много често получавам въпроси за мнението ми относно природната козметика. Винаги отговарям, че съм й голям фен, ако разбира се е правилно подбрана спрямо нуждите на кожата. Ако живеете на чист въздух сред природата, храните се биологично чисти продукти, пиете много вода, спите достатъчно, не пушите, лицето ви не се облъчва непрекъснато от синята светлина на екраните, не се показвате на слънце, не сте изложени на непрекъснат стрес, и, разбира се, продължавате да посещавате дерматолога си поне веднъж годишно, лицето ви ще ви се отблагодарява със здрав и свеж вид. Но съвременният живот в града е доста по-различен. И кожата ни има нужда от по-сериозни помощници в превенцията и грижата.

Знаем, че не спирате да се развивате, самоусъвършенствате и пътувате из целия свят. С какво Esthederm ви впечатли? Какви качества притежава бранда, с които се отличава от останалите козметични марки?

С Esthederm споделяме една философия и тя е, че трябва да се стремим към едно добро менажиране на естествените процеси на стареене. Всеки техен продукт е предназначен да упражнява контрол върху определени слаби показатели в кожата и да действа в конкретен момент. Когато в клиниките ни избирахме терапии, с които да работим, за мен беше много важно те да имат достатъчно мощно действие за целите, които си поставяме, но същевременно да бъдат безопасни за пациентите ни, които продължават да ги ползват у дома. Междудругото, ретиноловите продукти на Esthederm са типичен пример за това. Тяхната ретинолова серия е изключително добре формулирана, така че да не действа агресивно и рисковете от странични ефекти да бъдат минимизирани до нула. А същевременно да е високо концентрирана и да даде на пациента максималния ефект от тази мощна анти-ейдж съставка. Ще ви дам още един пример. Лекарите ни постигат отлични резултати при лечението на розацея, комбинирайки IPL процедури с интензивния серум с витамин E на Esthederm, който предисват за домашна грижа. Не на последно място за мен е важно, че марката обединява най-доброто от научния подход в грижата за кожата с кодовете на лукса, които – няма какво да се лъжем, са важни за жената, която иска да си даде най-доброто.

 

Кой е любимият ви техен продукт и защо?

И Active Repair, и Exellage сериите съдържат екстракт от Центела Азиатика, който е скъпоценен от дерматологична гледна точка заради комплексното си действие. От една страна съставката превантира дехидратацията, защото има способността да се свързва с водните молекули. От друга – центелата е мощен антиоксидант, който възпрепятства стареенето на кожата, а също и богат източник на амино-киселини. Те пък помагат за възстановяването на кожната бариера.

 

Умеем ли правилно и умерено да управляваме възрастта си? Кога може да се започне с anti-age грижа и кога е подходящо да прибегнем към неоперативни корекции?

При всяка жена промените настъпват по различно време, с различна скорост и с различна сила. Затова и винаги казвам, че няма възраст за определена намеса, може да има само показания. И че анти-ейдж грижата започва от първото почистване, хидратация и слънцезащита на лицето. Не е нужно да виждате първите фини линии, отпускане или фотостареене, за да предприемете мерки. Колкото по-ранна и адекватна е грижата за кожата – а това означава съобразена със състоянието й, толкова по-големи са шансовете ни да контролираме процесите. Но не трябва да забравяте и още нещо. Лицето е триизмерна цялост и за всяка следа на остаряването, която виждате в огледалото има и анатомична причина. Освен в кожата, физиологичните промени настъпват в цялата анатомия. С годините костите изтъняват и не могат да поддържат надлежащите тъкани. Мазнините също намаляват обема си и не могат да поддържат обема на лицето. Тонусът на мускулите постепенно намалява. Това води до отпускане и хлътване на определени учaстъци, до появата на бръчки и гънки. В такива случаи домашната грижа вече играе ролята на поддържаща резултатите от по-сериозни намеси. С някои пациенти започваме с чисто превантивни мерки, като стимулиране на колагена, обновяване на повърхността на кожата или хидратация в дълбочина. При други директно преминаваме към холистично моделиране на лицето, с което да възстановим обемите, да компенсираме хлътванията и цялостно да лифтираме кожата.

 

Вие творите красота, създавате усещане за удовлетворение у пациентите Ви, каква е тайната за любовта към работата Ви?

Медицината е професия, в която човек никога не губи усещането си за смисъл. И ако в други професии като че ли имаш някакъв предел, някакъв срок на годност, тук нещата стават все по-интересни и вълнуващи с възрастта. Знаете, че пикът в кариерите на звездните архитекти започва от петдесетата им година нататък, нещо подобно има и при лекарите. Това са професии, в които можеш да се разгърнеш и да бъдеш истински полезен на хората едва след много натрупване. Наскоро ме попитаха защо чак сега представям своята цялостна система за превенция, възстановяване и промяна на кожата. Как да обясня, че за нея ми трябваха повече от двадесет години работа в областта на дерматологията и естетиката.

Какво е бъдещето на естетичната медицина?

Бъдещето е в епигенетиката, постигната чрез ранна холистична грижа за кожата отвътре и отвън. Благодарение на новите технологии ние наистина сме в състояние да предвидим как ще изглежда лицето след 5, 10 или 15 години и да фокусираме усилията си в слабите му места. С помощта на новото поколение хиалуронови импланти и специфични техники за работа с тях бихме могли да укрепим зоните, които са склонни към промени и така да отложим нежеланите процеси на много ранен етап. Само когато знаем какво предстои, можем да вземем най-добрите решения.

 

Ще остарее ли това желание да изглеждаме винаги млади и красиви?

Все пак то е част от желанието ни за живот. И стига да не е единственото желание, което имаме, мисля че то ни върши добра работа. Не говоря само за нещата, които правим на лицето си сутрин и вечер, веднъж месечно, няколко пъти годишно. Младостта е енергията, страстта, която влагаме във всичко, което правим. В момента чета автобиографията на Мей Мъск, 72-годишен супер модел, лектор и един от най-добрите примери, че младостта е възможна на всяка възраст. Колкото до красотата, винаги се сещам за една реплика на София Лорен – че жената, която вярва в своята красота, ще успее да убеди в нея и всички останали. Независимо от годините й!

 

Какво бихте пожелали на нашите читатели?

Бъдете здрави, вярвайте в себе си и в красотата, която притежавате!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари