БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Василка Юрукова: Как да се справим с упоритото акне?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Василка Юрукова е специалист по вътрешни болести, хомеопатия, Шуслерова терапия и биорезонансно лечение. Тя е международен лектор по хомеопатия с опит в клиничната хомеопатична практика при деца и възрастни.

Д-р Юрукова е дългогодишен преподавател по хомеопатия. Обучавала е лекари, фармацевти, стоматолози и нутрициолози в България, САЩ, Австралия и Нова Зеландия. От 2011г. провежда свое онлайн обучение на английски език – From Theory to Practice („От теория към практика“), предназначено за лекари от САЩ и Канада. 
Д-р Юрукова е автор на множество статии в периодичния печат, дългогодишен участник в предаването „Преди обед“ на БТВ. Тя е автор и на книгата „Живот без алергии“, в която споделя нов, интегративен подход в успешното лечение на алергии и хранителни непоносимости. 

_______________________________________

Д-р Юрукова, какви са причините за появата на упорито акне не само в пубертета, но и в други периоди от живота?

През пубертета се увеличава производството на група хормони, наречени андрогени. Когато те са в излишък, настъпва свръхактивност на мастните жлези, те произвеждат твърде много себум. Мастните жлези често се запушват от този себум и така се създават условия за развитие на бактерии, като например Propionibacterium acnes. Така се активира възпаление и се появява акне. Наследствеността също е фактор за наличието му – ако нашите родители са страдали от акне, това увеличава риска и ние да го развием.

От друга страна, хормони подобни на андрогените се съдържат в анаболните препарати. Едни от най-тежките форми на акне на лицето и гърба, които съм лекувала, са били у млади мъже, които използват анаболи, за да направят внушителна мускулна маса. Това не само провокира появата на упорито акне, но същевременно влошава и състоянието на техния черен дроб. А няма здрава кожа без здрав черен дроб.

Хормонално акне се наблюдава и при много жени преди началото на менструалния им цикъл всеки месец, по време на бременност, както и при използване на противозачатъчни таблетки.

Кожата показва цялостното състояние на нашето тяло. Кои са точно органите, на които трябва да се обърне внимание при наличието на акне?

Кожата е отражение на функцията на вътрешните органи като черен дроб, черва, дисбаланс на ниво ендокринна система и други. Когато черният дроб и червата не работят добре (например, има наличие на някакви инфекции или просто са затлачени от токсини), тези токсини започват да се отлагат както в клетките, така и в междуклетъчното пространство. Организмът се опитва да ги изчисти на всяка цена и един от органите за тяхната елиминация е именно кожата. Много хора се заблуждават, че акнето е някакъв изолиран кожен проблем, а това съвсем не е така. Акнето винаги е изява на вътрешен проблем в тялото.

Вероятно за вашите читатели ще е интересно да споменем, че акнето се развива най-добре у хора с определена мисловна нагласа. То е типичен пример за психосоматично заболяване, т.е. заболяване, причинено от някакъв емоционален конфликт, напрежение или стрес у човека. Една теория за акнето, например, го разглежда като вид антипатия към самия себе си: когато не се харесваме, не се приемаме такива, каквито сме, изпитваме гняв към себе си, че нещо ни липсва, че нещо у нас не е такова, каквото трябва. Лесно е да направим връзката, че този тип емоции са много често срещани именно в пубертета. Това са млади хора, които просто не се харесват, които са доста гневни понякога, които се отхвърлят на подсъзнателно ниво или не са достатъчно популярни в социалните мрежи, нямат приятели, нямат гадже – нещо, което приемат особено тежко в този период. Проблемът става по-значим, когато тази лоша самооценка остане и след излизането от пубертета. С холистично лечение може да се преодолее не само акнето, но и да помогнем на пациента да промени начина, по който се възприема.

Каква е връзката между храненето и състоянието на кожата?

Връзката хранене-кожа е изключително важна при този проблем. Хора, които не пият достатъчно вода или употребяват повече алкохол, имат повишена склонност към поява на акне. При жените е много важно да се хранят балансирано, а не постоянно да са на драстични диети, защото кожата се нуждае от определени хранителни вещества, от витамините С, А, Е, група В и определени минерали. Дефицитът на витамини и минерали съдейства за хронифициране на акнето и за трудното възстановяване на засегнатите участъци.

Само 2-3 седмици след промяна в начина на хранене или след няколко разтоварителни дни на вода и плодове, кожата става по-свежа, с по-добър тен и с по-малко обриви. Черният дроб, например, се затормозява, ако постоянно ядем мазни храни. Премахването на пържените храни, майонезата, мазните меса веднага ще облекчи функцията му. Храните, които съдържат захар, също силно влошават акнето, защото благоприятстват развитието на инфекции.

Не е нужно да се залита в крайности, защото съм имала и случаи на дългогодишни вегетарианци и вегани, които са с дефицити на някои витамини и минерали.

Моят съвет към пациентите е да се опитат да засилят консумацията на свежи храни. Ако поне 50% от храната на всяко сядане на масата са свежи плодове и зеленчуци, това ще помогне много за подобряване състоянието на кожата. През деня са нужни и поне 30мл на килограм тегло вода между храненията. При липса на достатъчно вода, кожата няма как да е чиста и сияйна.

Във вашата практика имате много успешни случаи на излекувани пациенти с тежко акне. Какви са съветите ви за постигане на трайно решение на проблема?

Само холистичният подход, който повлиява и тялото, но и емоциите, води до траен резултат при лечението на акне. Винаги съветвам моите пациенти с подобни проблеми да не залагат на временни и агресивни лечения. В момента в конвенционалната медицина много често се използват антибиотици, антибиотични кремове, хормонални блокери и други средства, чието приложение обаче е свързано с много сериозни странични ефекти. Освен това бременните, които имат акне, в никакъв случай не трябва да използват ретиноиди, защото рискуват здравето на плода. Така че, съветът ми към всеки, който страда от акне, е да се опита да приложи холистичен подход като терапия с хомеопатия, Шуслерови соли и промени в храненето.

Хомеопатичното лечение е индивидуализирано и се назначава след хомеопатична консултация. Но Шуслеровите соли за лечение на акне са лесни за приложение и достъпни за всеки. И винаги съм била изключително впечатлена от техния ефект дори при тежки форми на акне. Един от най-фрапантните ми случаи беше с пациент с тежко автоимунно заболяване. В резултат на конвенционално лечение по повод на Болест на Крон, цялото му лице и тяло се беше покрило с огромни гнойни пъпки, подобни на циреи. Беше опитал всякакво лечение без резултат и беше отчаян. Изписах му Шуслерови соли №9, №11 и №12. Към тях прибавих само едно хомеопатично лекарство за хронични гнойни процеси и след два месеца настъпи невероятна промяна. Кожата напълно се изчисти и възстанови.

За всички хора с тежко акне, тази Шуслерова комбинация на соли №9, №11 и №12 е много полезна. Дозата е по 3 табл. дневно от всяка сол, минимум 2-3 месеца.

Шуслерова сол №9 натриев фосфат намалява киселинността в тялото и така намалява активността на възпалителните процеси. Шуслерови соли №11 силицея и №12 калциев сулфат много успешно действат при хронични гнойни процеси. Сол №11 е основна сол за бързо изчистване на закрити гнойни процеси, повлиява и хронично повишената киселинност. А сол №12 е ключът към решението на проблеми като тежко акне, абсцеси, циреи и др. Една от най-важните й функции е, че дренира в дълбочина и изхвърля гнойта от тялото, като е важно да има изходен отвор, през който да изтече течността.

Така че, ако направите малки промени в диетата и същевременно приемате тези Шуслерови соли, ще усетите ефекта още в първия месец, а след още 2 месеца резултатът ще бъде впечатляващ.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари