БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

3 минерала в борбата с разширените вени

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (4 вота, средно: 2,00 oт 5)
Loading...

Проучвания  показват, че 60% от всички хора страдат от някаква форма на нарушена функция на вените. Варикозните вени са състояние, при което вените се разширяват, когато клапите им не работят добре, отпускат се, кръвообращението се нарушава и краката се подуват.

Най-често засегнатите вени са тези на краката. Това е така, защото стоенето в изправено положение и ходенето увеличават налягането в долната част на тялото. За много хора разширените вени и паяковите вени (спукани капиляри) – често срещана, лека вариация на разширени вени – са просто козметичен проблем. За други хора разширените вени могат да причинят болка и дискомфорт.

Симптоми

Признаците, че може да имате разширени вени, включват:

  • Вени, които са с тъмно лилав или син цвят;
  • Вени, които изглеждат издути.

Има и болезнени признаци и симптоми, които могат да включват:

  • Усещане за тежест в краката;
  • Парене, пулсиране, мускулни спазми и подуване в долната част на краката;
  • Болка след дълго седене или стоене в изправено положение;
  • Сърбеж около вените;
  • Обезцветяване на кожата около вените.

Рискови фактори

Възраст. Рискът от разширени вени нараства с възрастта. Стареенето причинява износване на клапите във вените, които помагат да се регулира притока на кръв.

Пол. Жените са по-склонни да развият разширени вени. Хормоналните промени, приемането на естроген, прогестерон и противозачатъчни таблетки могат да отслабят клапите на вените, да нарушат кръвообращението и да увеличат риска от разширени вени.

Бременност. По време на бременността обемът на кръвта в тялото се увеличава. Тази промяна поддържа растящия плод, но също така може да доведе до злощастен страничен ефект – разширени вени в краката.

Семейна история. Ако други членове на семейството ви страдат от разширени вени, има по-голяма вероятност и вие да развиете това състояние.
Наднормено тегло. Наднорменото тегло оказва допълнителен натиск върху вените.

Превенция

Най-добрият начин за предотвратяване на разширени вени (ако имате генетична предразположеност) е да не стоите дълго време в изправено положение.
• Избягвайте да седите с кръстосани крака. Това оказва ужасен натиск върху вените.
• Повдигнете краката си, когато почивате. Това се отнася особено за бременни жени.
• Използвайте  компресивен чорап за засегнатата област.

Също така:

Намалете приема на сол. Твърде много натрий във вашата диета насърчава подуването, което допринася за компрометирани вени. Избягвайте преработените храни, които обикновено съдържат много добавен натрий за аромат и консервиране.

Консумирайте веноукрепващи храни. Определени храни могат да помогнат за предотвратяване на разширени вени като предоставят достатъчно количество антиоксиданти и флавоноиди, които подпомагат изграждането на тъкан и поддържането на вените здрави. Боровинките, черешите, червеното грозде, цитрусовите плодове с корите, чесън, лук, чили и джинджифил и елда са примери за такива храни.

Кои минерали помагат при разширени вени?

Много проучвания показват, че приемането на адекватни количества минерали може да помогне за подобряване на кръвообращението и намаляване свиването на кръвния поток. Консултирайте се с вашия лекар преди да започнете да използвате минерален режим за укрепване на отслабените кръвоносни съдове.

Магнезий

Магнезият е активен компонент на процеса на създаване на енергия в клетките. Неговите нива в организма се отазяват на функциите на нервната и  съдовата система, което го прави изключително полезен минерал за здравето на кръвоносните съдове.

Калий
Калият е минерал, който присъства в клетките и играе жизненоважна роля за поддържането на баланса на течностите, електролитния баланс и клетъчната цялост. Недостигът на калий може да доведе до сърдечна аритмия и мускулна слабост. Той е основен минерал за правилното свиване или отпускане на кръвоносните съдове.

Желязо
Желязото е друг минерал, който е широко разпространен в организма и се съдържа в хемоглобина, който помага на червените кръвни клетки да пренасят кислород към тъканите на тялото.  Желязото също е важен компонент на мускулните клетки и е от съществено значение за образуването на различни ензими в тялото. Адекватен прием на желязо чрез храната или чрез хранителни добавки е необходим за силни кръвоносни съдове и правилен приток на кръв в тялото.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари