БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Иво Цветков: Бременност и дентални процедури

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Д-р Иво Цветков е завършил Дентална Медицина във  Факултета по Дентална Медицина в гр. Пловдив.  Управител е на дентална клиника Ави Дент, гр. Пловдив. Интересите му са в областта на ендодонтията, имплантологията и рехабилитацията.

__

Бременността е период, в който настъпват много промени в тялото на бъдещите майки и в съзнанието им възникват въпроси, които често не знаят на кого да зададат. Съществуват много заблуди относно бременността и денталните процедури. Затова искаме да помогнем на дамите като предоставим по-ясна информация по темата.

 

Какви промени настъпват в устната кухина на жената по време на бременност?

Запомнете, че всяка бременност протича индивидуално, затова е важно да проследявате промените и процеса с вашия лекар. При повечето жени след настъпилите промени в нивата на хормоните и микроелементите (калций, калий, натрий, флуор и други) се наблюдават: променено състояние на венците, нарушения в здравината и структурата на зъбите. Наблюдава се и общо намаляване на имунитета.

Промените във венците се изразяват в подуване, увеличаване на обема, образуване на „лъжливи“ джобове около зъбите, което довежда до затруднено и болезнено почистване на плаката в междузъбните пространства, което пък води до кървене. При кървене венците се почистват още по-страхливо и щадящо от пациентите, и така има реална възможност плаката да узрее и да се образува зъбен камък, което да възпали венците в още по-голяма степен и да увеличи болезнеността им.

Промените в зъбите се изразяват в нарушения на здравата им структура, поради преразпределение на микроелементи към плода. По-податливите като структура зъби лесно могат да се увредят от останалата плака и да се развие кариес.

След раждане венците често се успокояват и нерядко намираме доста междузъбни кариеси в напреднало развитие и дълбочина, затова препоръчваме редовно почистване на плаката и зъбния камък съгласно съветите на денталния ви лекар, за да се избегне появата на по-сериозни проблеми.

 

Забранени ли са посещенията при дентален лекар по време на бременност?

Посещенията не само не са забранени, а са задължителни. Важно е да се проследи денталното ви здраве по време на бременността. Затова профилактичните прегледи при стоматолог трябва да се правят паралелно с посещенията при АГ специалист. Важно е да информирате денталния лекар за състоянието си и в коя седмица от бременността сте, за да може той да се съобрази с това и да изготви най-добрия план за хигиена и профилактика или лечение на зъбите.

Добре е да се разбере, че бременността не е период, в който да се избягват посещенията в кабинета, а напротив – трябва да се правят навреме, защото отлагането само може да задълбочи проблема. Разбира се, има процедури, които трябва да се избягват и препоръки, с които вашия дентален лекар ще се съобрази и ще бъдат положени правилните грижи, съобразени със състоянието ви.

Бъдете редовни в профилактичните си прегледи, за да може вие и бебето да сте напълно здрави и след раждането да бъдете спокойни да споделяте повече щастливи мигове заедно.

Не се притеснявайте да ни потърсите при нужда от повече информация или за консултация и преглед.

 

Могат ли да се правят дентални рентгенови снимки по време на бременност?

Не е желателно да се правят рентгенови снимки по време на бременност, но в случай че това не може да бъде избегнато – задължително трябва да се направи с всички защитни средства – оловна яка или жилетка и дигитален рентген с ниско ниво на лъчение.

 

Може ли да се постави упойка, когато жената е бременна?

Да, използват се упойки, подходящи за бременни жени. Те не съдържат адреналин, не преминават плацентарната бариера и не могат да достигнат до плода. Те са подходящи и за кърмачки.

 

Кои рутинни и планувани процедури могат да се извършват по време на бременност и кои не са препоръчителни?

Денталните процедури по време на бременност трябва да бъдат съобразени със състоянието ви и нуждата от извършването им. Важно е да се доверите на грижите и преценката на своя дентален лекар.

Позволени и препоръчителни процедури са: почистване на зъбите от зъбен камък, плака и полиране, когато са извършени старателно и безболезнено. При необходимост от подмяна на обтурации, корони и извършване на коренови лечения – имайте предвид, че освен, че не са забранени, при навременно реагиране, биха намалили вероятността да ви се налага да посещавате стоматолога си веднага след раждането, когато ще сте най-отдадени на грижите за вашето дете.

Хирургичните процедури, ваденето на зъби (включително екстракция на мъдреци) е препоръчително да бъдат ограничени. При неотложна нужда от извършването им, е важно това да се направи при изключително добра подготовка и повишено внимание.

Естетични процедури като: избелване на зъби, поставяне на филъри или ботокс, както и имплантологията е добре да се правят след раждането.

На какъв етап от бременността мога да започна с посещенията при дентален лекар и какво следва?

До 3-ти месец от бременността си задължително направете консултация с денталния си лекар, за да ви даде инструкции за лична орална хигиена. Периодът между 3-ти и 6-и месец е подходящ за извършване на рутинни и планувани манипулации или възникнали неотложни такива. Между 3-ти и 9-и месец може да продължите с профилактичните прегледите и насоките за дентална хигиена.

 

Какви могат да са последиците от нелекувани здравословни проблеми или хронични заболявания на зъбите и в устната кухина?

Възможно е да сте забравили за стари лечения или хронични проблеми, които не ви притесняват. Бременността е момент, в който те могат да се активират в следствие на промените в организма. Това например, често се случва при мъдреците.

При планирана бременност е добре да посетите предварително вашия дентален лекар и да обсъдите и предвидите какво може да създаде потенциални здравословни проблеми по време на бременност и кърмене. Всеки отстранен навреме проблем, ви гарантира спокойствие и здраве по време и след самата бременност.

 

Какви са възможните усложнения при ненавременно лечение?

Лечението на дълбок зъбен кариес може да бъде проведено в средата на бременността, с упойка и да премине бързо, леко и безопасно. Отлагането може да доведе до последващи усложнения, например – пулпит, който най-често се свързва със силна и нетърпима болка, проявяваща се най-често през нощта. Спасението от болката може да е моментно, но после пак да се появи. Не е възможно да потиснете болката с обезболяващи, тъй като не е препоръчително да ги приемате по време на бременност.

Ако не предприемете мерки навреме, е твърде вероятно да настъпи и друго усложнение – периодонтит. Състоянието може да е свързано с отток, болка и гноен ексудат и често налага продължително лечение и прием на антибиотици. Приемът на антибиотици по време на бременност и кърмене трябва да се избягва, ако е възможно. АБ преминават в кърмата, а фактите сочат, че някои от тях повлияват структурата на бъдещите зъбки на детето.

Следователно винаги е по-добре да не отлагате и да посетите денталния си лекар за профилактика и контрол на състоянието ви и да предотвратите много повече последващи посещения при евентуално усложнение.

 

Можете ли да дадете пример от практиката на Ави Дент?

Наша пациентка имаше болки в мъдреца (преминал дълбок кариес в пулпит), които търпя около три-четири месеца, в следствие на което се наложи да бъде екстрахиран 5 дни преди термина.

Благодарение на подготовката за процедурата и спокойствието на всички, процедурата мина безпроблемно за пациентката и плода, без предизвикване на контракции. Целият процес мина под наблюдението на АГ специалист. Въпреки това емоциите и адреналинът са пряко свързани и не са препоръчителни в големи дози, тъй като могат да предизвикат контракции. Затова препоръчваме денталните проблеми да бъдат споделяни навреме, за да може да се реагира своевременно и адекватно.

Отнасяйте се с грижа и отговорност за себе си и детето си и планирайте своята дентална консултация навреме!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари