БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Маг. фарм. Пламен Симеонов: Билки, използвани при възпаления на гърлото

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

маг. фарм. Пламен Симеонов

Аптека 36.6 Била Марица

Маг. фарм. Пламен Симеонов е завършил фармация в Медицински Университет – Пловдив. Преминал е сертифицирани курсове по фитотерапия и хомеопатия.

_________________________

В студеното време и сезонът на грипните инфекции едни от най-често срещаните симптоми са възпаление и болка в гърлото. Това обикновено са едни от първите симптоми на инфекция и ако не се вземат мерки за бързото овладяване, инфекцията може да се разпространи към дихателните пътища, което затруднява по-нататъшното лечение. Именно поради тази причина е важно при първи симптоми на дразнене и болка в гърлото да се започне лечение. На аптечния пазар съществуват много лекарствени продукти под формата на пастили за смучене и спрейове за гърло, но все пак да не забравяме, че има и доста билки, които могат да се прилагат при проява на тези симптоми. В статията по-долу ще ви представим няколко растения, които успешно повлияват възпаления на гърлото и устната кухина.

За най-добър ефект се препоръчва билките да се приготвят като запарка и да се прилагат като гаргара.

NB! Приготвените запарки трябва да се използват след като се охладят, тъй като съществува риск от изгаряне, ако се използват горещи!

Смрадлика

Обикновената смрадлика (Cotinus coggygria) или тетра представля дърво, растящo в Европа и Азия. Съдържа танини, галова киселина, флавоноиди и др. Има силно противовъзпалително и антибактериално действие. Прилага се само локално за гаргари, а вътрешното му приложение трябва да се избягва, тъй като може да причини повръщане. В АПТЕКИ 36.6 можете да откриете изсушени листа от смрадлика.

Невен

Смята се, че невенът (Calendula officinalis) произхожда от южните части на Европа, но днес се култивира в цялата част на континента. Представлява едногодишно цвете с характерен ярко оранжев цвят. Използван е широко в древната медицина в Древна Гръция, Рим, арабската медицина и Индия, като приложението му се запазва и до днес. Съдържа множество тритерпенови естери, гликозиди, сапонини и др., които имат силно противовъзпалително и ранозаздравяващо действие. Използват се основно цветовете от невен, които съдържат също каротеноиди, като лутеин и зеаксантин. В АПТЕКИ 36.6 можете да откриете изсушени цветове от невен.

Камшик

Камшикът (Agrimonia eupatoria) представлява многогодишно тревисто растение, което има мъхнато, високо до 1м, тънко стъбло, от където идва и наименованието му. Расте основно в средиземноморксата част на Европа, но се среща и в Югоизточна Азия и Кавказ. Използва се цялата надземна част на растението. Съдържа етерично масло, танини, слузни вещества и др. Има противовъзпалително и затягащо действие. Използва се при множество възпалителни заболявания като може да се прилага както външно, така и вътрешно. В АПТЕКИ 36.6 се предлага изсушен стрък от растението.

Къпина


В света се срещат над 250 вида къпини, растящи в Северна Америка, Европа и Азия. Широко култивирано растение заради сладките му плодове, използвани в хранително-вкусовата промишленост. Лечебната част на къпината (Rubus fruticosus) са листата й, които са богати на танини, флавоноиди, кафеена киселина и др. Има противовъзпалително и адстрингентно действие. В народната медицина се прилага под формата на отвари при възпаление на гърлото и устната кухина. В АПТЕКИ 36.6 можете да откриете изсушени листа от къпина.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари