БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Добринка Петрова: Спират ли пътуванията след раждането?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (5 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Д-р Добринка Петрова е завършила медицина в Медицински факултет към Тракийски университет в Стара Загора през 2002г. Продибова специалност по акушерство и гинекология през 2008 г. Притежава удостоверения за многобройни специализации у нас и в чужбина за диагностични и лечебни методи в областта на акушерството, гинекологията и репродуктивната медицина. По настоящем е управител на New Life Fertility Center.

Родителството носи със себе си много задължения, но постоянното седене вкъщи не е от тях. Идва лятото и е нормално да се замислите дали не е време за първото пътуване на новия член на семейството. Защо не? С малко повече организация всичко е възможно.

КОГА ЩЕ МОГА ДА ПЪТУВАМ?

Колко дълго ще се възстановявате след раждането, зависи от много фактори. Сред тях са индивидуалните Ви особености, метода на родоразрешение (вагинално или секцио) и т.н. Препоръчително е да изчакате 2-3 седмици след вагинално раждане и поне месец след Цезарово сечение. Консултирайте се с личния си лекар и слушайте тялото си.

Жените са предразположени към образуването на тромби 6-8 седмици след раждането. Това се отнася най-вече за тези, които са родили чрез Цезарово сечение.  Такова усложнение е рядко, но трябва да се има предвид, ако Ви очаква дълъг път. Пийте много вода, ставайте да се раздвижите (ако сте в самолета) или спирайте за почивка, ако сте с колата.

КОГА БЕБЕТО ЩЕ МОЖЕ ДА ПЪТУВА?

Бебетата получават антитела от кърмата, които ги предпазват от много болести. Въпреки това те са доста по-крехки от възрастните. Желателно е да почакате поне месец преди да отидете с бебето си на по-продължително пътуване. Някои педиатри препоръчват да се изчака и повече (3-6 месеца). През това време можете да започнете с еднодневни екскурзии.

С БЕБЕ В ЧУЖБИНА

Дори и да е на един месец, бебето пътува със собствен паспорт. Той може да се издаде, когато получите акта за раждане и му направите адресна регистрация. Ако пътуването ще е само с единия родител, е необходима нотариално заверена декларация, позволяваща това.

Едно от предимствата на пътуването с бебе е, че е безплатно или се заплаща символична сума. Всяка авиокомпания има свои изисквания, с които трябва да се запознаете предварително, за да няма изненади. При някои авиокомпании децата до 24-месечна възраст пътуват безплатно, стига да са в скута на родителя/придружителя си. Това е добър начин да спестите пари, но може да бъде изморително, когато полетът е по-дълъг. В този случай е желателно да закупите отделно място за детето.

КАК ДА ОЦЕЛЕЕМ В САМОЛЕТА?

Някои бебета спят през целия полет, а други могат да плачат с часове. Как ще се държи Вашето дете, е трудно предвидимо. Промяната в дневния режим, налягането, различните шумове могат да са източник на стрес за най-малките и да доведат до плач и неспокойство.

Изберете място до прозореца – така детето ще се занимава с гледката навън. Вземете любимите му играчки и книжки, но само тези, които не издават звуци (останалите пътници ще са Ви благодарни). Децата се изнервят, когато са гладни, затова не забравяйте да вземете малко храна. Ако е възможно, изберете полет, който съвпада с обичайното време за сън на малчугана. По този начин вероятността да проспи пътя е по-голяма.

Пътуването с бебе не е за всеки, но си струва да се пробва поне веднъж. Определено има своите трудни моменти, но в крайна сметка всичко е въпрос на нагласа.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари