БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Борислав Иванов: HIPEC – Надежда за живот

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (7 вота, средно: 4,57 oт 5)
Loading...

Д-р Борислав Иванов, дм завършва медицина в Медицинския университет в гр. Пловдив през 2005г., където придобива специалност по акушерство и гинекология през 2009г. Има защитена докторска дисертация на тема „Фетална медицина и доплер“. Следдипломните му квалификации са в областта на онкогинекологията (Италия), лапароскопската и роботизирана хирургия (Индия), репродуктивната медицина (Финландия), феталната медицина (Англия), лапароскопската хирургия (Швейцария) и др. Работи с пациенти в МБАЛ „Медлайн“.

Ние сме лекари и се движим по линията между раждането и смъртта, щастието и болката, отчаянието и надеждата. 

Искам ракът да заболее от рак и завинаги да изчезне!“ – това бяха думите ми след като млада дама, моя близка, се обади с молба за помощ, споделяйки, че е болна от рак на яйчника с перитонеални метастази. Предложихме новото надеждно лечение HIPEC, което увеличава шансовете и процента на преживяемост в борбата с рака. В следващите редове ще се опитам да ви запозная с този модерен метод на лечение.

Ракът на яйчника е най-тихият и опасен убиец сред всички гинекологични заболявания. По-голямата част от пациентките се сблъскват с тази диагноза във вече напреднал етап на заболяването, когато е извън яйчниците и вече е достигнало до перитонеалната повърхност.

Какво представляват перитонеалните метастази?

Перитонеумът е блестяща мембрана, която покрива всички коремни органи. Той отделя перитонеалната течност, която позволява на червата да се движат гладко при придвижването на храната. Повърхността му е голяма, колкото повърхността на кожата – 2 квадратни метра. „Перитонеални метастази“ означава наличието на ракови клетки върху перитонеума. Те могат да доведат до два вида оплаквания: създаване на асцит  и запушване на червата. 

Кои пациенти са неподходящи за HIPEC?

Не са подходящи пациенти с метастази по тънките черва, мозък, бял дроб и метастази извън коремната кухина.

Какво представлява HIPEC?

Циторедуктивната хирургична операция (CRS) с хипертермична интраперитонеална химиотерапия (HIPEC) е иновативна процедура, използвана за лечение на ракови заболявания в коремната кухина. Извършва се от мултидисциплинарен екип.  Освен при рак на яйчниците, терапията е подходяща за рак на дебелото черво, апендикса, стомаха, псевдомиксома,  перитонеален мезотелиом и перитонеални метастази. Това хирургично лечение се състои от три различни фази: експлорация(оглед), дебулкиране и химиотерапия.

1. Експлорация (оглед)

След отваряне на коремната кухина правим преценка и търсим отговор на следните три въпроса:

а. Колко обширно е разпространението на рака?

Измерваме размера на метастазите и получаваме обстоен резултат в  13 различни региона  (Sugarbaker Peritoneal Cancer Index). Този резултат има двойна цел: когато е по-нисък от 20, шансовете за подобряване на оцеляването чрез извършване на HIPEC са много големи и интервенцията е оправдана. В допълнение, резултатът позволява оценка на прогнозата. Колкото по-нисък е резултатът, толкова по-добри са перспективите.

б. Може ли да бъдат отстранени всички метастази?

Нашата главна цел  е премахването на всички видими метастази от коремната кухина, засегнали вътрешните органи. Съществуват и случаи, в които няма такава възможност – тогава не се предприема HIPEC.

в. Има ли метастази в черния дроб?

Независимо от цялостния напредък в техниките за обработка на изображения, извършващи се преди операция (CT сканиране, магнитнорезонансно изображение, ПЕТ сканиране), не е възможно да се изключат 100% метастази в черния дроб. В случай, когато са малко и лесно се резектират, се пристъпва към HIPEC, иначе – не. 

2. Дебулкиране (отстраняване)

Отстраняването или „циторедукцията“ е хирургично отстраняване на всички видими туморни метастази по  перитонеума, оментума и всички видими места на органите в коремната кухина. Съобразно състоянието  на отделния пациент, може да се наложи отстраняване на далака, жлъчката, част от диафрагмата, част от тънкото, дебелото черво и др. Тази част от интервенцията може да продължи много часове.

3. Изплакване на коремната кухина с нагрята химиотерапия

След отстраняване на всички видими тумори, коремната кухина се изплаква с нагрята химиотерапия. Силиконови катетри се поставят в коремната кухина, за да се задейства нагрятата течност от резервоар до корема и да се аспирира отново в затворена верига. Щом достигне желаната температура, химиотерапевтика се добавя към течността. При обичаен протокол за лечение на рак на яйчника се използва  температура 42,5 °C в продължение на 90 минути.

Каква е целта на изплакване на коремната кухина с нагрят химиотерапевтик?

Изплакването на коремната кухина с нагрята химиотерапия има за цел да убие микроскопичните туморни импланти, които са невидими с невъоръжено око, и остават след отстраняването на видимия тумор. Химиотерапията, която е аплицирана в коремната кухина, причинява много по-малко вторични ефекти на останалата част от тялото, отколкото същата доза химиотерапия, която се прилага интравенозно. По този начин може да се даде много по-голямо количество химиотерапевтик, излагайки туморните клетки на лекарствени концентрации, които са до 100 пъти по-високи от тези за интравенозна химиотерапия. Освен това, чрез загряване на тази химиотерапия до температури между 41-43 ° C, се увеличава ефектът на убиване на туморите, както и дълбочината на проникване в остатъците от малки тумори.

Каква е продължителността на интервенцията?

Процедурата е между 6 и 14 часа. След интервенцията пациентът остава около три дни в интензивното отделение, след което бива преместен в хирургичното отделение. Продължителността варира между 7 – 14 дни, преди пациентът да бъде изписан. HIPEC е значително тежка операция, която изисква много физическа и психологическа енергия от пациента. Нужна е висока мотивация, правилно информиране относно процедурата и силна подкрепа от страна на семейството и медицинския екип. Усложненията, които могат да настъпят, са между 8-18 %.

Какви резултати могат да очакват пациентите?

Резултатите зависят от прогностични фактори: нивата на туморен маркер СА 125, хистологичния тип на тумора, перитонеален индекс, възможността за изчистването на всички видими  метастази.

HIPEC е тежка и дълга операция. При перитонеалния рак, от тумор на яйчника, са публикувани три добри сравнителни рандомизирани проучвания. Всяко от тези проучвания показва, че преживяемостта е по-добра след добавяне на интраперитонеална химиотерапия към класическото лечение на хирургията и интравенозната химиотерапия. 

На какво трябва да обърнат внимание пациентите?

При потенциални симптоми, ултразвуково изледване с Doppler и туморен маркер са елементите за предпазване и ранно диагностициране на заболяването.

Ракът на яйчника е много сериозно заболяване, за което медицината търси най-ефективното решение. Когато някой боледува от раково заболяване, цялото семейство и всички около него се борят, за да спечелят битката за здравето и живота.

Резултатите от HIPEC са крачка напред към иновативна медицина на бъдещето. Бъдеще, което ни задължава да си зададем въпроси като „Как да помогнем?“ и „Какво искаме да оставим на нашите поколения?“

Колко стъпки напред сме направили и къде трябва да стигнем?

С днешните резултати, може би не сме там, където искаме, но не сме и там, където бяхме преди години. Нашият екип реши, че е по-добре да правим нещо, от колкото нищо, предоставяйки надежда за живот.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари