БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Стефан Пепеланов: 7 от най-задаваните въпроси през първите 6 месеца на детска консултация

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (14 вота, средно: 3,50 oт 5)
Loading...

Д-р Стефан Пепеланов е педиатър с дългогодишен опит, част от екипа на най-голямата специализирана АГ болница в Южна България – университетска болница „Селена“. Заедно с него ще разгледаме някои от най-важните неща, които родителите трябва да знаят през първите месеци от живота на своето дете. 

1. Къпането на бебето

Препоръчва се бебето да се къпе всяка вечер. Тогава другите задължения са приключили, обстановката е спокойна и таткото също може да се включи в този специален момент. Превръщайки това в ежедневна традиция, ще видите как след няколко месеца детето ще очаква този момент с нетърпение и ще му се наслаждава с усмивка. Дори бебето да има леко до умерено повишена температура, няма причина да отменяте къпането. Водата е естествен фактор и има благоприятно действие върху организма – тя подобрява циркулацията на кожата, стимулира кожните рецептори и отпуска мускулите. Къпането има и закалително действие върху имунитета и издръжливостта на организма. 

2. Излизане навън

Практиката на повечето педиатри показва, че бебетата, родени през зимата, обикновено не се извеждат навън, поради което боледуват по-често!

Когато педиатърът препоръча по-дълги разходки всеки ден (да, и през зимата), това рядко предизвиква ентусиазъм у родителите. Именно това обаче спомага за постепенното изграждане на имунитета и по-рядкото боледуване на детето. Адаптивният период преди първото излизане в зимния период обаче е напълно задължителен. Облечете бебето така, както бихте го облекли, ако е навън, и излезте на терасата. След това продължете с кратки 5-минутни разходки в рамките на около седмица. След подготвителния период можете спокойно да излизате за период от около 30 минути. За разходка задължително носете: пелени, мокри и сухи кърпички, вода, биберон, играчка, връхна дреха, резервен комплект дрехи и дори и да е топло – малко одеялце или чаршафче според сезона. 

Разбира се, тук говорим за новородени без здравословни проблеми, както и за разходки в нормални метеорологични условия. Колкото по-студено е, толкова по-кратка е разходката. В по-екстремни условия – например снежна буря или силен вятър, не трябва да извеждате детето навън. 

Важно е да знаете:

  • Прегряването е далеч по-опасно от студа! Обмяната при малките деца е доста по-бърза от тази на възрастните и затова не трябва да се осланяме единствено на собственото си усещане за студ.
  • За да разберете дали сте облекли подходящо детето си, когато вече сте навън, докоснете вратлето му. Ако е топло и потно, значи на бебето му е горещо и дрешките са неподходящи. 
  • Извеждането на новороденото може да започне още на следващия ден след изписването от родилния дом, стига то да е напълно здраво. 
  • Не затваряйте прекалено количката, защото би се загубил смисълът от излизането на свеж въздух. 
  • Бебешка козметика – през зимата се препоръчва използването на омазняващи кремове, а през лятото – хидратантни. Хидратантните кремове са по-богати на вода, което от своя страна ги прави по-неподходящи за зимния период – при по-ниски температури водата в тях може да замръзне и това да създаде проблеми за кожата. Аналогично – омазняващите кремове, използвани лятото, запушват порите и мастните жлези и водят до инфекции и покриване на тялото с пъпки. 
3. Температурата в стаята на бебето

Системата за терморегулация у децата е много несъвършена. Именно затова е толкова важно да създадете за тях най-благоприятните температурни условия. 

За стаята на детето се препоръчва да е проветрена, с прохладен въздух и температура около 20 градуса. 

Ако температурата е по-висока от препоръчителната, е необходимо да проветрявате по-често. Ако в стаята е по-хладно, не затопляйте въздуха, а завийте детето с допълнително одеялце. Влажността на въздуха също е много важна за малкия човек, за неговия спокоен сън и нормална жизнена дейност. Оптималният процент на влажност е между 50-70%.

4. Обличането на бебето

Следвайте правилото да обличате новороденото си с един пласт повече дрехи, отколкото сте облечени вие. 

Когато го извеждате навън, детето трябва да е леко и удобно облечено – дрехите не бива да сковават движенията му, но трябва и да го пазят от вятър. Най-опасен за бебешкото здраве е именно вятърът. В такива случаи едно малко одеялце е изключително ценно. На разходка винаги трябва да се носят и допълнителни дрехи, за да може детето да се преоблече. Вярно е, че бебето е по-уязвимо от нас във всяко отношение и трябва да бъде опазено от простуди и вируси, но по-важно е да му помогнем да си създаде имунитет срещу тях, който ще му е полезен цял живот. Всяко дете е различно и има нужда от индивидуален подход и наблюдателност, за да постигнете нужния баланс. 

5. Пътуване с бебето

Подобно на възрастните, бебетата понасят по различен начин предстоящите пътувания. Някои от най-важните неща, които трябва да знаете:

  • Никога не забравяйте столчето за кола! Не пренебрегвайте неговата важност и не го монтирайте на предната седалка във вашата кола – и двата варианта създават опасност за здравето и живота на вашето бебе!
  • Съобразете тръгването с режима на сън, хранене и игра на вашето бебе. Най-подходящият момент е когато наближи времето за сън.
  • Какво да носите – мокри кърпи, шише с вода, торбичка за прилошаване, леко одеялце, кърпа, подходящи играчки. На удобно място оставете комплект за преобличане, памперси, храна, повивалник.
  • Ако колата ви има климатик, използвайте го внимателно. Голямата разлика между температурата в колата и навън е опасна за здравето на бебето. Ако нямате климатик, се препоръчва да започнете пътуването рано сутрин или по-късно вечер.
6. Плачът на бебето 

През първите няколко месеца от живота му, плачът на бебето ще остане единственият начин за комуникация между вас, затова трябва да се научите да разбира какво иска да ви каже то плачейки. Някои от основните причини: 

Глад – най-вероятната причина. Някои от белезите, по които може да разпознаете глада, са: мръщене, мърдане на устните, слагане на ръцете в устата. 

Смяна на памперси – втората най-честа причина. Проверявайте памперса на определен период от време. 

Сън – умората и необходимостта от почивка дразнят бебетата. 

Спазвайте стрикна схема за хранане и сън и не правете компромиси!

Нужда от внимание и гушкане – децата имат нужда от много прегръщане, близост и нежност. Телесната близост с родителите е жизненоважна за детето. 

Коремни болки – обикновено се получават след хранене. Тук биха могли да помогнат специални капки против газове и колики. Посъветвайте се с вашия лекар. 

Твърде горещо или студено – бебето плаче, ако му е прекалено горещо или студено. Може да разберете това и по позата, в която спи – ако е сгушено като ембрион, значи може би изпитва студ, ако е по гръб и с разперени ръце – може би му е топло.

Болест – Ако всичко с бебето ви изглежда наред, но то започне да плаче без привидна причина, може би се разболява. Плачът може да е реакция на симптомите на болестта. Измерете температурата му и при нужда посетете лекар. 

7. Никнене на зъби

Обикновено първите зъби пробиват към 6-7 месец – първо се показват двата долни резци, след това и двата горни. До 30-я месец последователно се оформят всички млечни зъби – общо 20 на брой. 

Как тялото реагира на появата на зъбите?

Процесът на никнене на млечни зъби, въпреки неговото естествено развитие, носи понякога сериозен дискомфорт и болка за детето. Най-често се наблюдават: подуване на венците, загуба на апетит, нарушения на съня и раздразнителност, болка и силен плач, повишена температура и слюноотделяне. 

Как да помогнете на бебето когато му растат зъбите?

Бебето има нужда от подходящи играчки, с които да масажира венците си. Трябва да изберете специална ортодонска залъгалка, която да е изработена от висококачествен материал /латекс, силикон/ и с подходяща форма. Вашият лекар може да ви предложи и различни видове препарати за облекчаване на болките при никненето на зъбите.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари