БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Жасмина Велева: Сънна апнея и как стоматологът може да помогне

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (5 вота, средно: 3,40 oт 5)
Loading...

Д-р Жасмина Велева е стоматолог в Amaya Dental Clinic в град Пловдив.

Будите се рано? Имате главоболие? Имате усещане, че не сте се наспали? Не се чувствате във форма и трудно се концентрирате на работното си място? Сънят ви е неспокоен? Ако постоянно се чувствате сънлив през деня и са ви казвали, че хъркате често, може би страдате от сънна апнея, което е сериозно и потенциално медицинско състояние. При съмнение, че страдате от него, трябва да се изследвате възможно най-скоро!

Обструктивна сънна апнея представлява многократни дихателни паузи по времена на  сън в резултат на обструкция на горните дихателни пътища. Тялото реагира на липсата на кислород чрез пробуждане или чрез събуждане от сън. Този цикъл представлява пречка за пациента да си набави необходимото количество спокоен сън. Това води до постоянна умора, раздразнителност, трудна концентрация  и др.

Централната сънна апнея представлява сериозно предизвикателство за лечение и затова  не е така широко дискутирана тема. При нея пациентът спира да диша въобще или дишането е толкова слабо, че не може да си набави необходимото количество кислород. Това е причина за внезапно събуждане, което може да бъде кратко или да доведе до безсъние.

Диагнозата изисква провеждането на мултидисциплинарен подход с участието на кардиолог, невролог и други вид специалисти, имащи отношение към придружаващите заболявания на пациента.

При пациенти, страдащи от сънна апнея, често се наблюдават хъркане, дихателни паузи, неспокоен сън, дрезгав глас, повишена дневна сънливост, умора, паметови нарушения, нарушение в кондицията и вниманието, промяна в настроението – раздразнителност, депресия.

А знаете ли, че дори вашият стоматолог може да ви помогне при проблеми с хъркането?

Вашият зъболекар е добре запознат с клиничната симптоматика и  може пръв да диагностицира тези състояния, но имайте предвид, че само лекар може да направи официална диагноза за сънна апнея. Денталните лекари могат да препоръчат носенето на орални апарати, които да облекчат симптомите при пациенти с лека до умерена степен на сънна апнея. Те се изработват индивидуално за всеки пациент с помощта на зъботехник. Чрез тези апарати се цели да се притисне долната челюст напред, да повлияят мускулатурата и да облекчат симптомите, осигурявайки спокоен сън на пациента. Преумората, стресът и голяма част от симптомите, дължащи се на нарушение на съня постепенно намаляват. За успешен резултат от лечението е необходимо да има тясно сътрудничество в това лечение между дентален лекар и пациент.

Най-доброто лечение на обструктивна сънна апнея зависи от редица фактори, включително тежестта на проблема, анатомичните особености на горните дихателни пътища, придружаващи медицински проблеми и други.

Освен чрез специално изработени апарати, хъркането и сънната апнея мога да се появилият и чрез Er: YAG лазер. Това е бърз, неинвазивен и безболезнен метод за повлияване на тези състояния. Дори не е необходимо използването на анестезия. Изследванията показват, че се постига намаляване и отслабване на хъркането и осигурява ефективен начин за намаляване на ефектите на сънна апнея. Не се изискват допълнителни устройства, които пациентите да носят по време на сън. Ефектът се постига чрез обработване на меките тъкани с лазер, чийто ефект цели загряване и укрепване на тъканите. Пълният курс на лечеие се състои от три отделни сесии за период от шест седмици.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари