БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Полина Захариева: Най-важното за гестационния диабет

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (4 вота, средно: 2,00 oт 5)
Loading...

Д-р Полина Захариева

Център по Майчино -Фетална Медицина

Д-р Полина Захариева е акушер-гинеколог и асистент в Медицински университет –Пловдив. Практикува в Центъра по Майчинo-Фетална Медицина, където извършва консултации и проследяване на бременни по НЗОК. Предмет на неин интерес е акушерството с фокус високорисковата бременност – многоплодна бременност, бременни с придружаващи заболявания и др.Можете да си запишете час за преглед на тел. 0876 222 711.

__________________

В тази статия ще се спра на едно важно състояние, което засяга редица бременни, а именно – гестационния диабет. При него се наблюдава повишена кръвна захар и нарушение на въглехидратния метаболизъм, диагностицирани за първи път по време на бременността и обикновено изчезващи след раждане. Може да се появи във всички етапи от бременността, но най-често се среща във втори и трети триместър.

Кой е застрашен от гестационен диабет?

  • Това са жени с индекс на телесна маса >30 kg/m2;
  • Предишно бебе родено над 4кг;
  • Гестационен диабет през минала бременност;
  • Предишна бременност с инсулинова резистентност;
  • Родители/братя или сестри със захарен диабет (независимо от вида му);
  • IVF/медикаменти за индукция на овулацията.

Какви са първите симптоми на гестационния диабет?

Повечето от пациентките нямат оплаквания и единствения начин да се открие е да се изследва кръвната захар и/или да се проведе орален глюкозо-толерантен тест.

Някои жени имат симптоми на хипергликемия (повишена кръвна захар), които могат да включват повишена жажда, суха уста, умора и често уриниране. Искам да отворя една скоба, че наличието на някои от тези симптоми не означава задължително, че имате гестационен диабет. Това трябва да се прецени след консултация с лекар.

Какъв е ефектът на гестационния диабет върху бременността?

  • Бебето обикновено е по-едро, което често води до цезарово сечение или травматично и продължително раждане;
  • Наблюдава се увеличено количество околоплодни води;
  • Има известен риск от преждевременно раждане, т.е. раждане преди 37-ма гестационна седмица;
  •  Нараства рискът от развитие на високо кръвно т.нар. прееклампсия, което да доведе до други усложнения при раждане;
  • Бебета по-често развиват хипогликемия след раждане или жълтеница на новороденото;
  • Увеличава се рискът от спонтанна детска сърдечна смърт.

Има ли скрининг за гестационен диабет и кога се прави?

Още при първото Ви посещение при вашия акушер-гинеколог в 8-12г.с. се изследва кръвната захар на гладно и при повишени стойности трябва да бъдете насочена за извършване на орален глюкозо-толерантен тест с 75гр. глюкоза. За всички останали високорискови пациенти стандартно се препоръчва същият тест да се направи между 24 и 28г.с. Резултатите следва да бъдат разчетени от вашия проследяващ гинеколог и при необходимост да се консултирате с ендокринолог.

Съвременните препоръки промотират провеждането на глюкозо-толерантен тест и при бременност, без наличие на рискови фактори.

Какво е лечението?

На повечето от пациентките се препоръчва диета, подходяща за пациенти с диабет – намален прием на бързи въглехидрати и активни движения. В редки случаи пациентите трябва да преминат на лечение с инсулин.

И за финал искам да Ви успокоя, че гестационният диабет обикновено изчезва след раждането. Някои жени, които са го имали, са по-склонни да развият гестационен диабет през следваща бременност или диабет от 2 тип в бъдеще. Затова съветвам

всяка пациентка, която е развила гестационен диабет, да изследва кръвната си захар от 6 до 13 седмици след раждане и при отклонение да се посъветва с ендокринолог.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари