БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Борис Стоилов: Какво да направя преди да забременея?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (32 вота, средно: 1,31 oт 5)
Loading...

Д-р Борис Стоилов

Център по майчино-фетална медицина

Д-р Борис Стоилов е акушер-гинеколог и специалист по фетална медицина, завършил престижния King’s College в Лондон, Великобритания. Той е управител на Център по Майчино-Фетална Медицина в гр. Пловдив и преподавател в Медицински Университет-Пловдив. Можете да си запишете час за преглед на тел. 0876 222 711. Прочетете повече на: http://pregnancy.bg/

_______________

В началото на годината сме изпълнени с планове, надежди и много ентусиазъм. Затова е много подходящо, именно сега, да разгледаме темата за една желана и предстояща бременност. Искам да подчертая, че бременността е физиологичен процес и в никакъв случай не трябва да се възприема като бреме или още по-лошо като болест. Скъпи дами, вашият организъм е създаден, за да може да износите една или няколко бременности. Чувал съм много жени да казват, че това е бил един от най-хубавите моменти в живота им! Вие ставате още по-хубави, очарователни и обаятелни по време на бременността!

Важните моменти и неща, на които да обърнете внимание преди да забременеете са много, но тук ще обърна внимание на някои от тях:

  • Фамилна анамнеза;
  • Консултация с акушер-гинеколог;
  • Определяне на овулацията;
  • Алкохол, тютюнопушене, злоупотреба с медикаменти и наркотици;
  • Спорт;
  • Взаимоотношения в семейството (само и единствено между партньорите).

Фамилна анамнеза

Анамнеза означава разпит. Разбира се, няма да разпитвате партньора си под прожектор, в тъмна стая. Това означава да се запознаете с рода на човека до вас, да се поинтересувате дали някой има сериозно заболяване и при евентуално съмнение да се посъветвате с вашия общопрактикуващ лекар или акушер-гинеколог. В определени случаи може да се наложи да се направи генетична консултация и вземане на изследвания. Тази информация не е толкова стресираща и плашеща, дори сега да ви се струва така. По-добре рано да получите необходимата информация и да вземете съответните мерки, отколкото да чуете отнякъде нещо и да сте далеч по-стресирани, когато вече сте бременна.

Консултация с акушер-гинеколог

Преди да забременеете е добре да се срещнете с вашия акушер-гинеколог и да споделите плановете си. След като разговаряте с него е необходимо да се извърши гинекологичен преглед, при който да се отхвърлят възпалителни заболявания, туморни образувания, отклонения от нормата на статиката и позицията на гениталиите, при необходимост се взема секрет за микробиологично изследване. Добре е да се вземе и цитонамазка. Знам, че гинекологичният преглед винаги се свързва с неприятно изживяване, но мили дами, в ръцете на внимателен лекар няма да изпитате болка. Повечето гинеколози биха извършили и ехография, която дава допълнителна информация за разположението, размерите, периода от месечния цикъл, готовност за забременяване и т.н. Тук искам да уточня, че гинекологичният преглед не е опасен дори и по време на бременност. Той трябва да се извършва, защото дава допълнителна ценна информация, която не може да се получи само с ехография.

При желание от ваша страна за бременност бих препоръчал да се вземат и някои кръвни изследвания, а имено кръвна група и резус фактор на партньорите – има състояние, при което ако майката е с отрицателен резус фактор, а бащата с положителен при повторна бременност има риск за усложнения на плода, ако през първата не е направена профилактика с anti-D gammaglobulin. Другите важни кръвни изследвания са пълна кръвна картина – най-общо казано показва наличието или отсъствие на анемия и инфекция; глюкоза или кръвна захар – повишава се при диабет; АСАТ и АЛАТ – чернодробни ензими, показват дали има увреждане на черния дроб; билирубин – бива два вида, съдим по него за чернодробната функция и за хемолитични анемии; урея и креатинин – показват бъбречната функция; токсоплазмоза IgM и IgG – паразитоза, която уврежда плода; Хепатит Б и Хепатит С – инфекциозни заболявания, които могат да доведат до тежки чернодробни нарушения; СПИН – инфекциозен синдром, при който имунната система е подтисната и организма е с намалени съпротивителни сили срещу инфекции и новообразувания в организма; сифилис – инфекциозно заболяване, водещо до сериозни увреждания на нервната система у заболелия, което ако не се лекува ще доведе и до тежки увреждания на целия организъм на плода. Всичките тези заболявания в голям процент се предават и на плода в утробата или по време на раждането. Изследва се също и урината за наличие на захар, белтък, седимент, увеличени продукти на билирубина, бактерии и т.н.

Бих ви препоръчал да посетите стоматолог, както преди да забременеете, така и между 20-30 гестационна седмица на бременността. Има проучвания, които показват, че при наличие на инфекции в устната кухина вероятността за преждевременно раждане се увеличава.

Овулация

Забременяването е сложен биологичен процес, който изисква оптимални условия. То става, след като е настъпила овулацията. Овулацията е процес на отделяне на яйцеклетката от зрелия фоликул в средата на менструалния цикъл. Ако жената е с 28 дневен цикъл овулацията настъпва на 14+/-2 ден. След като настъпи овулацията има около 24 часа да се оплоди от сперматозоид в една от маточните тръби. Проследяването на овулацията става с тестове, които се предлагат в аптеките, които се базират на пика на LH (лутеинизиращ хормон – женски хормон). При поликистоза на яйчниците този тест е неприложим, поради високото ниво на LH през целия период на цикъла. Вашият гинеколог също може да определи приблизително деня на овулацията по следене на “зеничния феномен” на цервикалния канал, точливостта, гъстотата и цвета на цервикалната слуз, както и на фоликулометрията. За оптимизиране на вероятността за забременяване е добре да се практикува секс по един път на 24 часа, защото колкото повече еякулации има мъжа, толкова повече намаля оплодителната му способност. Може да прозвучи забавно, но за оптимизиране на процеса е добре жената да получи оргазъм, защото спермата се „засмуква“ в цервикалния канал, матката се контрахира и това спомага придвижването на сперматозоидите и яйцеклетката един към друг.

Още преди да забременеете започнете да приемате фолиева киселина по 400 микрограма дневно до 12-13 гестационна седмица. Сега логичният въпрос е от кога да започнем да я приемаме? Има публикации, в които пише 4 или 12 седмици преди концепцията, но аз бих питал – от къде знаем кога ще забременее една жена – никой не знае. Ето защо бих ви посъветвал да започнете да пиете фолиева киселина по 400 микрограма дневно от момента, в който започнете да правите опити за забременяване или месец по-рано.

Алкохол, тютюнопушене, злоупотреба с медикаменти и наркотици – защо да не ги употребяваме преди и по време на бременността, както и когато кърмим.

Алкохолът намалява репродуктивните възможности както у мъжа, така и у жената. Има много проучвания, според които той влияе вредно върху образуването на отделните органи. Тютюнопушенето също влияе негативно и у двата пола – води до намалена сперматогенеза (образуване на сперматозоиди) и намалява оплодителни способности.

При жените вредните ефекти от тютюнопушенето са даже повече върху репродуктивните й функции. Веществата в цигарения дим намаляват подвижността на маточните тръби, мястото където става същинското оплождане на яйцеклетката, водят до спазъм на малки съдове в лигавицата на матката, който води до слабо развит и непълноценен да поеме оплодената яйцеклетка ендометриум. Пушенето води по-често до аборт, преждевременно раждане, по-ниско тегло на плода ви т.н.

Употребата на наркотици е много сериозен проблем. При нея има редица отрицателни ефекти върху човека, репродуктивните му способности и бременността, и дори да влезна в подробности едва ли с няколко изречения бих убедил някой да се откаже от наркотиците. Наркозависимите имат нужда от сериозна подкрепа и помощ от специалисти. Тук е редно да споделя, че процентът на заболелите от СПИН, хепатит С и хепатит Б сред тях е много висок, а тези болести могат в много голям процент да се предадат както на партньора, така и на поколението!

Преди да забременеете и когато вече сте бременни и приемате медикаменти във връзка с някакво заболяване, е задължително да се консултирате с лекуващия ви лекар (този, който ви е изписал медикамента) и с вашия гинеколог. Не приемайте никакви лекарства по време на бременност без да сте се консултирала с лекар.

Спорт

Спортът е важен както за жената, така и за мъжа. Когато спортуваме, имаме по-добър тонус, кръвообращение, жизненост, по-реактивна имунна система и т.н. Спортуването води до намаляване на килограмите, за сметка на мазнините, а това има значение при някои състояния като поликистоза на яйчниците, като се увеличава репродуктивната способност. В начално състояние на намален глюкозен толеранс или начален диабет диета и спорт могат да повлияят благоприятно.

Важно е да се движите преди и по време на бременността, ако нямате противопоказания за това. Колкото повече спортувате, толкова по-леко ще ви е да носите допълнителните килограми, ще имате повече червени кръвни клетки, по-лесно ще ви е по време на раждането, с по-висок праг на болката, както и по-бързо ще се възстановите след раждането. В нашия център дамите се консултират и тренират от сертифициран треньор за бременни и родилки –Радослава Цънцарова. Тя е помогнала на десетки жени със специални упражнения не само да родят по-лесно, но и да възвърнат по-бързо фигурата си след раждане.

Взаимоотношения в семейството

Създаването на нов живот трябва да е продиктувано от ЛЮБОВ! Преди да създадете семейство и деца трябва да си дадете сметка, че това е завинаги. Трябва да сте уверени, че го искате в конкретния момент, с конкретния партньор! Създаването на дете няма да реши нерешени проблеми. Не го използвайте като отдушник! В отношенията между двама има само двама! Не позволявайте да се намесват други хора, колкото и близки да са ви те.

Тъй като мъжете и жените се различаваме в някои отношения – говорете! Споделяйте, размишлявайте и взимайте решенията двамата. Опитайте се да си създадете хоби или задължения, които да изпълнявате заедно. Така ще можете да прекарате повече време заедно, да решавате задачи и постигате синхрон помежду си. И като казвам да си споделяте, имайте предвид различията в двата пола.

Жените са създадени да вършат няколко задачи едновременно – да говорят по телефона докато гладят, да наглеждат децата и да гледат любимия си сериал. Мъжете, от своя страна, изпълняват само по една задача, в която се вглъбяват – той може да гледа мача и да разпознава всеки играч само по едно движение или да оправя контакта в спалнята, но през това време не чува, какво му говори жената. Той кима с глава и вие си мислите, че ви е разбрал, ама той дори не ви е чул. Това е, защото мъжете вършат задачите си една по една. Не трябва да му се сърдите, а изберете точния момент кога да му говорите. От друга страна, дамите говорят много, защото именно така се справят със стреса. Те обичат да споделят, разказват и да се вълнуват. Затова моят съвет към силния пол е: Мъже, не се опитвайте да давате решения на жените си, те не искат това! Дамите искат да ги изслушате, да бъдете съпричастни и състрадателни към техните проблеми. Бъдете тяхна опора, утешете ги и им покажете, че винаги могат да разчитат на вас. С взаимни компромиси, и от дете страни, ще имате здрава и силна връзка, която е предпоставка за сплотено бъдещо семейство!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари