БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Как да преодоляваме по-лесно трудностите и да превърнем стреса в двигател на живота си

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Стресът е наш неизменен спътник, който в зависимост от способността ни за адаптация към заобикалящата среда, може да играе ролята на двигател или на мощен разрушител. Още през 70-те години на миналия век, канадският ендокринолог от австро-унгарски произход – Ханс Селие, описва теорията си за стреса и способността на човека да се приспособява в един от най-известните си трудове „Стрес без дистрес“.

Според Х. Селие умереният стрес е необходим за поддържането на кондиция и готовността на човека да се справи с предизвикателствата на деня. Свръхстресът, който Селие нарича „дистрес“ е т. нар. „лош стрес“, проявяващ се когато човек не съумее да се приспособи към изискванията на средата или успява да го направи, но с цената на големи усилия, изчерпващи жизнените му сили.

Днес теорията на Селие е отправна точка в работата на много психотерапевти и акцент в редица трудове, посветени на темата. Дори популярните от по-ново време ментори и вдъхновяващи лидери я използват в ученията си. Сред тях е и небезизвестният Джон Максуел, който казва: „животът е 10%, което се случва с мен и 90% от това как реагирам на него“.

Приспособяването към стресовите стимули невинаги е лесно.

Напрегната работа, забързано ежедневие, лични ангажименти и проблеми – тази комбинация от фактори е твърде изтощаваща за хората с по-крехка психика, тъй като те не смогват на темпото, нужно за преодоляване на предизвикателствата с лекота. При тях психическото изтощение лесно може да премине в постоянно безпокойство, засилено нервно напрежение, проблеми със съня, депресивни състояния и апатия.

Какво е решението на проблема?

Има натурални средства, които ефективно и без риск за здравето спомагат за преодоляване на тези състояния. Сред тях особено силно се открояват екстрактът от билката златен корен и мелатонин – естественият хормон на съня, които са едни от най-добре проучените природни „лекарства“ за укрепване на нервната система и възстановяване циркадния ритъм на организма.

Златен корен/Родиола (Rhodiola rosea) – билката, която успешно неутрализира стреса.

Rhodiola rosea L. е лечебно растение, виреещо на голяма надморска височина в арктическите и планинските райони в Европа, Азия и Северна Америка. Традиционно се използва като адаптоген – естествено средство за повишаване устойчивостта срещу стрес, респективно – и на способността за приспособяване към различни неблагоприятни фактори на средата. Тези й свойства се дължат на съдържащите се в корените й салидрозиди – фитохимикали с мощна анксиолитична и ноотропна активност, които тонизират централната нервната система, стабилизират психиката и намаляват умората.

Салидрозидите имат и стимулиращо когнитивните способности действие, особено полезно при спад във фокуса, паметта и мисловната функция в резултат от стрес. Многобройни проучвания доказват, че приемът на екстракти от родиола, стандартизирани до салидрозиди води до трайни подобрения в справянето със стреса и когнитивното представяне.

Билката е известна и с уникалното свойство да противодейства на височинната болест, срещу която официалната медицина използва основно кортикостероиди.

Мелатонин за възстановяване на съня без риск от нежелани ефекти.

Мелатонинът е основният хормон, който регулира циркадианните ритми на организма, свързани с прехода от бодрост към сън, съответно – от засилена активност към абсолютен покой. Представлява аминно съединение, производно на аминокиселината триптофан, подобно на серотонина. Биосинтезира се от серотонин („хормонът на щастието“) в пинеалната жлеза, разположена централно в главния мозък.

През деня нивата на мелатонин в мозъка са ниски, а в малките часове на нощта – най-високи. Хроничният стрес е главният фактор, възпрепятстващ засиленото отделяне на мелатонин с настъпване на тъмните часове от денонощието.

Добавките с мелатонин коригират нарушения мелатонинов синтез и осигуряват следните ползи:

  • подобряват качеството и продължителността на съня;
  • едни от най-добрите средства срещу джет лаг синдрома, свързан с чести полети или далечни пътувания и постоянна смяна на часовите зони;
  • оказват мощно антиоксидантно и невропротективно действие;
  • стимулират отделянето на растежен хормон и образуването на нови, здрави тъкани и клетки.

Изберете природните продукти на Natural Factors!

Natural Factors е канадска компания за производство на висок клас растителни екстракти, антиоксиданти и други естествени средства за здраве. Natural Factors предлага богата гама добавки срещу стрес и безсъние, сред които най-популярна е продуктовата серия с мелатонин, както и екстрактът от златен корен, стандартизиран до салидрозиди.

Антистрес продуктите на Natural Factors съдържат само висококачествени природни съставки, които спомагат за трайно възстановяване на емоционалната стабилност и съня без риск от нежелани ефекти.

Доверете се на експертите в индустрията, осигурете най-доброто за вашето здраве!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари