БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Маг. фарм. Трифон Трифонов: Етерични масла против комари

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

маг. фарм. Трифон Трифонов

АПТЕКА 36.6 ПОБЕДА

Маг. фарм. Трифон Трифонов е завършил фармация в Медицински Университет – Пловдив. Преминал е сертифицирани курсове по фитотерапия и хомеопатия.
_____

С настъпването на дългоочаквания летен сезон особено актуален е проблемът с насекомите, или по-конкретно комарите. Те са двукрили насекоми, които се срещат на всички континенти освен Антарктида. Обитават места, близки до реки, езера, блата, естествени или изкуствени водоеми. Съществуват около 3500 вида комари, като според НЦЗПБ в България се срещат около 48 от тях. Продължителността на живота им е различна и зависи от пола, като мъжките представители обикновено живеят около седмица, докато женските достигат 4-8 седмици. Известно е, че само женските комари пият кръв, в която се съдържат протеини, необходими за развитието на яйцата им. Мъжките комари са по-големи от женските, но се хранят само с растителни сокове и цветен прашец.

Има няколко фактора, които помагат на комарите да ни идентифицират като потенциална жертва. Единият от тях е въглеродният диоксид, който отделяме. Според проучвания комарите имат специален обонятелен орган, позволяващ им да засекат наличието на отделящ въглероден диоксид организъм от над 40 метра разстояние. Друг допринасящ фактор е телесната температура. Колкото по-висока е тя, толкова по-вероятно е комарите да ни регистрират.

При ухапване от комар, той отделя слюнка, в която се съдържат антигени. Това активира защитните механизми на организма ни и предизвиква освобождаване на хистамин на мястото на ухапването. Той повишава пропускливостта на капилярите към бели кръвни клетки и антитела за по-бързо неутрализиране на антигените от комара. Отрицателният ефект на хистамина е, че предизвиква подуване, зачервяване и сърбеж.

Комарите може да са малки и да имат кратък живот, но въпреки това причиняват вреди на човека. Както казахме, ухапването им обикновено причинява подуване, зачервяване и сърбеж, но чрез него могат да бъдат разпространявани и много болести между животни и хора, както и от един човек на друг. Някои комари пренасят опасни заболявания като малария, жълта треска и др. Поради това е важно да ограничим тяхното влияние върху нас колкото е възможно.

За превенция от ухапване от комари най-често прибягваме до т. нар. репеленти, като в повечето от тях се съдържат активните съставки диетилтолуамид (DEET) или икаридин. DEET е вещество, което се използва от над 70 години за защита от насекоми. За първи път е било тествано от армията на САЩ във Виетнам. Ефективно отблъсква комари, кърлежи и бълхи. Добре е да се знае, обаче, че тази съставка се абсорбира от кожата ни и може да предизвика раздразнение и други неприятни дерматологични реакции. Освен това може да навреди на някои синтетични и естествени тъкани, поради което трябва дрехите да не докосват третираните с него участъци от тялото. Тъй като използваме репеленти обикновено през лятото, когато имаме нужда и от слънцезащита, трябва да отбележим, че DEET намалява ефективността на продуктите против изгаряне на кожата. В сравнение с него, икаридинът има по-висока поносимост, не предизвиква дразнене при контакт с очите и не нанася вреда на тъканите. Въпреки това, и двата продукта не са подходящи за хора с чувствителна кожа и за малки деца – особено под 2-годишна възраст. Поради всички тези причини все повече хора прибягват до един безвреден натурален заместител на репелентите, а именно етеричните масла.

Етерично масло от мащерка

Когато чуем за мащерка, първото нещо, с което я асоциираме е билка за чай. Когато става въпрос за отблъскване на комари, маслото от мащерка е едно от най-ефективните. Проучвания с мишки показват, че 5% разтвор от масло на мащерка осигурява над 90% защита срещу комари. Освен това маслото от мащерка се отличава с високо съдържание на тимол, който принадлежи към естествен клас съединения, наречени биоциди – вещества, които унищожават патогенните микроорганизми (вируси, бактерии, паразити и гъбички).

Етерично масло от чаено дърво

Чаеното дърво произхожда от Австралия, където се използва в миналото от аборигените за лечението на най-различни болести – хрема, висока температура, порязвания и много различни външни наранявания. Маслото от чаено дърво е едно от най-често използваните етерични масла. Притежава свеж камфоров аромат. Прилага се успешно за лечение на бактериални и гъбични инфекции (включително гъбички по краката). Заради силните си бактерицидни и антибактериални свойства, маслото от чаено дърво може да замени агресивните съставки на козметиката срещу акне и себорея. Освен това проучванията показват, че етеричното масло е ефективно за предпазване от комари, храстови мухи и хапещи мухи.

Етерично масло от мента

То се добива от листата на дива мента. Характеризира се с остър аромат и охлаждащ ефект, което го прави подходящо за използване за след ухапване от комар или друго насекомо. Този ефект се дължи на съдържащия се в етеричното масло ментол. Освен това ментовото масло е подходящо за прилагане върху кожата и за слънчеви и термични изгаряния, херпес и акне, главоболие, мигрена и мускулни болки. Също така ментовият аромат подпомага дейността на мозъка и придава острота на ума.

Етерично масло от лимонена трева

Лимонената трева е висока трева, която произхожда от островите в Югоизточна Азия. Етеричното масло от лимонена трева е най-популярното етерично масло, което се влага в натуралните репеленти и присъства в широк кръг от продукти против комари като спрейове, гривни, ароматни свещи и др. Основните му съставки са гераниол, лимонен, цитронелал. Именно те придават уникалния аромат на маслото, който отблъсква комарите и е непривлекателен за останалите насекоми. Освен това маслото от лимонена трева намира приложение в различни лосиони и кремове за локално приложение върху кожата при порязвания и наранявания. Облекчава болката в мускулите и ставите.

Етерично масло от лавандула

Съществуват над 30 вида лавандула, които се отличават с формата на растеж и химичния състав на техните етерични масла. Най-широко разпространеният вид е Lavandula angustifolia. Етеричното масло се получава от дестилация на цвета на растението. В състава на маслото влизат линалол, лимонен и др. Има подхранващо действие върху кожата и стимулира регенерацията на клетките. Използва се при ухапвания от насекоми и отблъсква не само комарите, но и молците.

Комбинирането на етеричните масла работи дори по-добре от индувидуалната им употреба, тъй като различните летливи агенти влияят на рецепторите на комарите и насекомите по различни начини. Разтварянето на маслата в нелетливи базови масла като кокосово, авокадово и др. удължава ефекта на натуралния репелент. Също така добър начин за предпазване от комари вкъщи е и използването на етерични масла в дифузер.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари