БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Иван Марков: Tоксоплазмоза

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Иван Марков е с над 20 години опит като ветеринар. Можете да се свържете с него на тел. 0882022695
___________________

Токсоплазмозата е една от така наречените зоонози, т.е. болести, които могат да се предават от животни на хора. Това е инфекциозно заболяване, причинено от едноклетъчния паразит Toxoplasma gondii, което може да засегне както хората, така и гръбначните животни. Предаването от животно на човек е възможно, но не и от човек на човек. В повечето случаи е безвредна, но става опасно, когато бебето е на път.

Токсоплазмозата е широко разпространена. Всъщност патогените се срещат във всички региони на света. Приблизително 70% от всички централноевропейци са били заразени с токсоплазмоза в хода на живота си и са образували антитела, които ги предпазват от по-нататъшни инфекции за цял живот. Въпреки това, колкото по-възрастен е човек, толкова по-голяма е вероятността той вече да е бил заразен с патогени на токсоплазмоза и да има достатъчно антитела. Не е сигурно колко жени в детеродна възраст са образували антитела срещу болестта.

Токсоплазмите са тясно свързани с кокцидиите, които заразяват стомашно-чревния тракт. Въпреки че хората и почти всички гръбначни могат да служат като междинни гостоприемници, окончателният гостоприемник за токсоплазмата е само котката. Токсоплазмите колонизират чревната лигавица на котката, размножават се там и след това се отделят като ооцисти с изпражненията.

При всички други животни, а също и при хората, тъканните кисти се образуват в мускулите или във вътрешните органи. Тук токсоплазмите чакат. Ако тъканта – например тази на мишка – бъде изядена от котка, от нея се развиват овоцити, които се отделят с изпражненията за около три седмици. Котките също развиват стабилен имунитет след първата инфекция. Нетърпеливите ловци на мишки обновяват този имунитет отново и отново чрез постоянен контакт с патогени; токсоплазмата вече не може да се размножава в червата на тези животни, така че те никога повече не отделят овоцити. Смята се, че само около 2% от котките отделят патогена. Това включва млади животни, които са били заразени за първи път.

Ако почиствате котешката тоалетна на всеки два дни, заразяването с токсоплазмоза чрез нея е възможно само в изключителни случаи, тъй като овоцитите не са незабавно инфекциозни. В зависимост от температурата на околната среда са необходими поне два дни преди да могат да отключат токсоплазмоза. След това обаче патогените са изключително устойчиви и могат да оцелеят с месеци. По-голяма вероятност от заразяването с токсоплазма е от ядене на сурово или недостатъчно топлинно обработено месо или от неправилно измити сурови зеленчуци, маруля и плодове, които растат близо до земята, като ягоди. Също така заразяване с токсоплазмоза е възможно докато човек работи в градината, тъй като паразитите Toxoplasma gondii в котешките изпражнения могат да оцелеят няколко месеца при благоприятни условия, като например във влажната почва на цветната леха.

При котките заболяването обикновено остава незабелязано. Докато токсоплазмата продължава да се развива в чревната лигавица, може да се появи лека диария или треска. Ако паразитите се заселят и извън червата, може да се появи кашлица, затруднено дишане, диария, жълтеница и възпаление на средната част на окото, сърдечните мускули, скелетните мускули или мозъка – в зависимост от засегнатия орган.

При котки с нарушена имунна система токсоплазмозата може да стане хронична. Смущения в походката или конвулсии, стомашно-чревни проблеми като повръщане, диария и отслабване или възпаление на средната и вътрешната кожа на окото са сред симптомите.

При хора, които са в добро физическо състояние, инфекцията с токсоплазмоза обикновено е безвредна и остава напълно незабелязана. Но при хора с отслабена имунна система инфекцията с токсоплазмоза е по-тежка: с грипоподобни симптоми като силно главоболие и болки в тялото и висока температура. Скованост на врата, нарушения на съзнанието и парализа, в най-лошия случай може да се появи и сериозно възпаление на централната нервна система. С кръвен тест може да се докаже наличие на токсоплазмозата.

При здрава имунна система инфекцията с токсоплазмоза често остава незабелязана, така че лечение обикновено не е необходимо при котки или хора. Въпреки това, ако се появят тежки симптоми – обикновено при хора с отслабена имунна система – се прилагат лекарства, които инхибират определени метаболитни процеси на патогена на токсоплазмозата и бързо осигуряват облекчение.

Първоначалната инфекция с токсоплазма става наистина опасна по време на бременност. Тогава лечението е задължително. Има особена опасност, ако бъдещата майка никога не е имала контакт с патогена и следователно не е имунизирана. Колкото по-рано настъпи инфекция по време на бременност, толкова по-тежко е въздействието върху нероденото дете. Ако инфекцията не бъде разпозната и лекувана незабавно, е възможно увреждане на централната нервна система (ЦНС) или органи на бебето. Рискът от спонтанен аборт или мъртво раждане също се увеличава. Въпреки че около 90% от заразените новородени не показват никакви симптоми при раждането, сериозни последствия като увреждане на очите или мозъка и тежки умствени увреждания настъпват по-късно.

Ето защо една жена, която иска да има деца, трябва задължително да си направи кръвен тест за токсоплазмоза. При вече бременни жени собственици на котки, вероятността те вече да са преминали през заболяването е голяма и наличието на достатъчна имунна защита е високо.Въпреки това кръвен тест може да даде най-добър отговор.

Важно е да се избягват другите източници на инфекция: бременните жени трябва да избягват сурово месо или недостатъчно изпечени пържоли и за по-сигурно да носят ръкавици, когато работят в градината и да предоставят ежедневното почистване на котешката тоалетна на други.

Ако искате да сте абсолютно сигурни, прегледайте котката си за токсоплазмоза при ветеринарен лекар. Инфекцията с Toxoplasma gondii не може да бъде надеждно предотвратена. Въпреки това има много добри начини за ограничаване на рисковите фактори. Не хранете котката със сурово месо, само с добре сварено месо, висококачествени гранули или с висококачествена консервирана храна. Ако обаче тя живее навън, тази мярка няма ефект, защото не е изключено да хваща и яде мишки.

Обърнете внимание на адекватната хигиена. Щателното измиване на ръцете преди хранене, след игра в пясъчника, градинарство или след контакт с пръст е задължително. В идеалния случай трябва да носите ръкавици. Особено при работа със сурово месо. Падналите плодове и градински зеленчуци, които трябва да се консумират сурови, трябва да бъдат внимателно измити или в идеалния случай обелени преди консумация.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари