БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

5 важни характеристики на питейната вода

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Тази тема е важна и често подценявана. Много хора бъркат чувството за жажда с чувството за глад, а липсата на достатъчно вода в организма води до редица неразположения като главоболие, болка в ставите, кожна сухота, умора, наднормено тегло и цялостно състаряване.

1. Химичен състав

Реално погледнато минералите са разтворени скали, които подадат в състава на водата. Минерали като калций, калий, фосфор, магнезий, натрий и др. са особено ценни за организма и е хубаво да присъстват в питейната вода. Обикновено те са част от състава на минералните води. Например, 1 литър от средностатистическа минерална вода съдържа два пъти повече магнезий от един банан.

Други химични елементи като хлор, бром, флуор, живак, арсен, олово, кадмий нямат място в състава на питейната вода! Ако ползвате нерегулиран водоизточник, задължително дайте проба от водата за изследване в лаборатория.

Някои от методите за филтрация премахват замърсителите във водата (ръжда от метални тръби, песъчинки, варовик), но също така отстраняват и важните минерали.

Важно е да знаете, че обратната осмоза премахва минералите от водата. Тоест, ако имате подобен тип пречиствателна система вкъщи или пиете бутилирана вода, преминала през обратна осмоза, то тя не съдържа минерали.

2. Алкалност

Една от гаранциите за здраве е балансът между киселини и основи в организма.

Съвременният начин на живот с прекомерна консумация на месо и неговите субпродукти, бяло брашно, кафе, алкохол, индустриални натурални сокове, бонбони, яйца и газирани напитки води до подкисляване на организма. Хронично повишената киселинна среда създава предпоставки за хормонален дисбаланс, ниски енергийни нива, натрупване на киселинни отпадъци и обща дисбактериоза. Препоръчително е питейната вода да бъде алкална, с рН от 8 до 9,5, за да противодейства на общата киселинност на организма.

3. Вкусови качества

Общоприето е вярването, че водата няма вкус. Всъщност самата слюнка може да направи водата в устата да има вкус. Също различни органични съединения и бактерии, които постъпват във водата, могат да са причинители на нейните вкус и мирис.

Ако вкусът на питейната вода не ви харесва, можете да подобрите нейните вкусови качества като добавите прясно изцеден лимонов сок, мента или резенчета краставица, портокал, грейпфрут, ягоди. Можете да си приготвите различни „водни коктейли“ в кана или стъклена бутилка, които да галят сетивата. Например:

– вода с лимон и джинджифил;

– вода с босилек и ягоди;

– вода с краставица и киви;

– вода с мента и лимон.

4. Температура на консумация

Температурата на питейната вода е също от значение. Ако температурата на консумация е близка до тази на тялото, тогава водата се усвоява най-добре.

Имайте предвид, че студената вода притъпява вкусовите рецептори (склонните сте да консумирате по-голямо количество храна), а топлата вода стимулира перисталтиката. Ако имате хроничен запек, можете да пробвате сутрин на гладно да изпиете две чаши по 250мл топла вода.

5. Количество (дневен прием)

Пийте вода често и по малко! Когато усетите чувство за жажда, това означава, че организмът вече е дехидратиран. Идеята е да консумирате вода преди всъщност да ви се е допило. Тук изниква въпроса колко е препоръчителния дневен прием?

За всеки килограм телесно тегло по 40 мл + 200мл за всяка чаша кафе

Ако тежите 60кг и пиете по 1 чаша кафе дневно, то тогава умножете 60кг по 40мл и добавете 200мл, за да получите дневен прием 2400мл + 200мл = 2600мл. Увеличаването на дневния прием до това целево количество трябва да става постепенно. В противен случай ще натоварите бъбреците! Например, сутрин на гладно можете да консумирате 200-250мл вода.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари