БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Иван Марков: Котката – вторият приятел на човека

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Д-р Иван Марков е с над 20 години опит като ветеринар. Можете да се свържете с него на тел. 0882022695.

__

Котката е станала домашно животно от преди 5000-6000 години. Съгласно съвременното научно становище, домашната котка е потомък на вида Felis silvestris, чийто представители живеят и днес в диво състояние в Африка, Азия и Европа.

Приема се, че най-голям дял за създаването на домашната котка има либийскта сиво-жълта котка, а също така и други подвидове на Feils silvestris.

Защо отглеждаме котка?

Котките са полезни животни. Някога те са били незаменим помощник на човека в борбата му срещу вредните гризачи, но днес с използването на капани и отровни препарати, котките постепенно загубват значението си в тази област.

Те са обичливи и красиви животни. Доброто отношение на човека към котките ги подтиква да се приобщават към него. Привързаността им към човека може да е по-силна, отколкото към къщата, дома и двора. Те отвръщат на дареното им внимание и любов с приятелски жестове и нежно и гальовно държание. В присъствието на мъркащият приятел човек не се чувства самотен. Котките са чисти животни. Вроденият им, а и по-късно съзнателно насочван инстинкт, да се изхождат на предварително определини места и да заравят изпражненията си е превънал котките в идеален домашен съжител. Вътрешният им подтиг към чистота ги кара редовно да се“мият“ и от части сами да поддържат честотата на тялото си.

Тези домашни любимци са сравнително непретенциозни макар и да са необходими известни условия и грижи. Да се отглежда котка е несравнимо по-лесно по отношение на време и разноски, отколкото например куче. Котките са психически, високо развити, интелигентни бозайници. Те притежават изключителна способност да наблюдават и да схващат. Тези качества се засилват със съжителството им с човека.

Кои са най-разпространените породи котки?

Съществуват много породи котки, но тук ще споменем само някои по-известни дългокосмести и късокосмести:

Дългокосмести: Персийска (ангорска) котка – тя има много разновидности; Бирманска котка; Турска котка.

Късокосмести и Рексови котки: Европейска късокосместа котка – също с много разновидности; Руска синя котка, Шартьоз, Абисинска котка, Манкс, Късокосместа Бирманска котка, Рекс корниш, Рекс девон, Сиамска и ориенталска късокосместа котка – с много разновидности.

Надявам се тази информация да Ви е била интересна и полезна. До нови срещи!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари