БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Петя Стойчева-Кривицки: Как да разпознаем газлайтинг?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг 5 (Още няма оценка)
Loading...

Петя Стойчева-Кривицки

Анима Център, гр. Пловдив

Петя Стойчева-Кривицки е клиничен психолог в Център за консултиране, психотерапия и психодиагностика “Анима Център” в гр. Пловдив.

www.animabulgaria.com

[ Facebook ] @ANIMABULGARIA

___________________

Чували ли сте за газлайтинг?

“Газлайтинг” е производно от заглавието на пиесата на Патрик Хамилтън “Gaslight” и нейната екранизация през 1944г. с Ингрид Бергман в главната роля. Според сюжета героинята на Бергман Пола постепенно полудява по вина на мъжа си. Опитвайки се да прикрие своите престъпления, съпругът й й внушава, че всички нейни подозрения са израз на болезнена мнителност.

Газлайтингът е форма на емоционално насилие, при която насилникът манипулира ситуациите многократно, за да подмами жертвата да не се доверява на собствената си памет и възприятия. Това е коварна форма на злоупотреба, която кара жертвите да поставят под въпрос собствените си инстинкти, на които са разчитали през целия си живот, което ги прави несигурни. Газлайтинг прави жертвите да вярват на всичко, което насилниците им казват, независимо от собствения им опит и от ситуацията. Често предхожда други видове емоционално и физическо насилие, тъй като жертвата на газлайтинг е по-вероятно да остане и в други ситуации на насилие.

Газлайтинг е вид психологически тормоз, при който насилникът поставя под съмнение адекватността на жертвата. Това означава, че той или тя системно обезценява фактическите постижения или действия, както и реалистичността на възприятията на жертвата. Газлайтинг не е просто критика или спор, а устойчив стил на поведение, който е основен начин за манипулация. Газлайтингът представлява манипулиране чрез прилагане на психологически техники – насилникът принуждава жертвата си да се съмнява в своя здрав разум. Той се надява да изкриви нейната гледна точка за реалност и да я накара да постави под съмнение разума и паметта си. По този начин насилникът прикрива насилието. Лъже, но с цел.

Той изрича лъжа след лъжа, за да поеме контрол над жертвата. Това може да се случи във връзката, приятелството, семейството или на работното място. Някои хора с определени професии също използват газлайтинг. Те искат да ви убедят, че са прави и че вашата памет за случилото се ви изневерява. Могат да започнат, използвайки неща като:

„Никога не съм казвал това.“

„Не е кой знае какво.“

„Защо сте толкова чувствителни?“

„Сигурно сте сънували, че това се е случило.“

„Всичко е във вашата глава.“

Измамниците, които обвиняват своя партньор в изневяра, са често срещан пример – те се чувстват по-добре, когато вярват, че техните половинки са се чувствали или са се държали по същия начин. Използвайки газлайтинг, насилниците могат:

 • да минимализират или да заличат насилието;
 • да пренебрегнат чувствата, нуждите и гледната точка за реалност на жертвата;
 • да играят ролята на жертва;
 • да избягат от отговорност;
 • да говорят за разговори и събития, които никога не са се състояли;
 • да се върнат към обещания и споразумения, които са правили преди;
 • да накарат жертвата да се чувства като луда или да си помисли, че паметта й не работи както трябва;

Когато се сблъскате с насилник, той ще каже „Ти си параноичен“ или „Мисля, че започваш да полудяваш“, за да ви убеди, че сте психически нестабилни. За да изхвърли семейството и приятелите Ви от картинката, ще изрече неща от сорта на: „Така или иначе каза това за теб“ или „Всички мислят, че си…“, карайки ви да застанете срещу хората, които обичате и да се почувствате така сякаш не можете да говорите. По този начин поема пълен контрол над вас.

Газлайтингът може да доведе до липса на увереност, клинична депресия, несигурност в това кое е реално и кое не е, объркване и дезориентация, която причинява сърцераздирателно самосъмнение, страх и параноя. Но има надежда. Газлайтингът работи само, ако не осъзнавате какво се случва. В противен случай не действа.

Как да не се превърнете в жертва на насилника?

Представяме ви 9 лесни начина, които могат да ви помогнат да не се превърнете в жертва на насилника.

 1. Обърнете внимание на несъответствията между това, което казва и прави. Или какво казва единия ден и какво – на другия.
 2. Използвайте вашата способност да чувствате. Усетете, ако нещо не е наред или не се чувствате добре.
 3. Първо се доверете на интуицията преди да сравните вашата истина с нечия друга.
 4. Водете си записки – не забравяйте какво е казано и какво е направено. Запишете разговора, ако трябва.
 5. Поискайте реален поглед върху нещата от някой, който се намира извън тази ситуация.
 6. Доверете се на вашата собствена преценка, ако сте сигурни в казаното или направеното.
 7. Не се опитвайте да рационализирате насилника – няма да се получи.
 8. Не се опитвайте да го накарате да поеме отговорност – причината, поради която използва газлайтинг е, защото иска да избяга от нея.
 9. Избягвайте ненужно взаимодействие с насилника и когато е възможно, се опитайте да се отървете от него.

Запомнете – той излага на риск вашия здрав разум. Тези съвети са единствения шанс за преустановяване на манипулативните взаимоотношения с насилника. Ако вие или някой, когото познавате, сте жертва на подобен тип хора, обърнете специално внимание на списъка, посочен по-горе. Той може не само да запази вашия здрав разум, но и да спаси живота ви. Газлайтингът е порочен цикъл на манипулативна злоупотреба, но забелязването на ранните признаци и отказът от заблуда са в състояние да ви освободят.

Какво да направите?

Да се спори с газлайтър, е загубена кауза. Него не го интересуват логиката, фактите и доводите. Ако го убеждавате с факти, той започва да подбелва очи и да въздиша, така че не може да го победите по този начин. Просто трябва да излезете от сферата му на емоционално влияние и да си върнете усещането за това коя/кой сте вие. Ако по принуда съжителствате с такъв индивид, трябва да сте сигурни, че отношенията ви са базирани на зависимост и съзависимост и от тях е много трудно да се измъкнете. С внимание трябва да формулирате какво точно изпитвате към този човек. Понякога след като усетят съпротива, газлайтърите променят тактиката си – извиняват се, превръщат се в жертвоготовни партньори до степен техните жертви да започнат да ги защитават и да се опитват да ги спасяват. Човешката психика има свойството да “избелва”, да изсветлява спомените в полза на приятното. Така че попадайки в съзависимост, забравяме лошото и се фокусираме само върху доброто.

Най-важно е в обкръжението на жертвата на газлайтъра да има други хора, други контакти, т.е. такива, с които да може да си “сверява часовника“. Добре е да има и психотерапевт, една от устойчивите фигури, която успява да върне на жертвата идеята за нормалност. В зависимост от дълбочината на проблема добре работи и груповата терапия.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари