БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Плуване за бебета и малки деца

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Животът на тази планета е създаден във водата. Първите живи организми са водни, дори самите ние. В околоплодна вода бебето расте девет лунарни месеца. През цялото време на интраутеринния живот, детето се развива в мека и топла водна среда, която му е позната и е безопасна. Положителните усещания, които изживяват бебетата в корема на майката, могат да имат своето продължение.

Плуването за бебета рефлектира много добре върху цялостно психомоторно развитие на децата. То е едно от малкото достъпни двигателни занимания за деца до едногодишна възраст поради ограничените им физически възможности. Плуването подобрява цялостен мускулен тонус на децата, укрепва сърдечносъдовата система, увеличава капацитета на белия дроб, действа върху чревната перисталтика (при бебешки колики), калява организма, подобрява съня и апетита на децата, засилва адаптацията към водната среда (предпазва от удавяне), създава навик за редовна дейност, изгражда емоционалната връзка с родителя, тъй като при плуването детето напълно разчита на реакциите и подкрепата на майката или таткото. При груповите занимания в басейна, децата общуват помежду си, наблюдават се и се справят с  най-различни предизвикателства. Така упражняват социалната си адаптация от ранна детска възраст.   

Какво представлява понятието плуване за бебета? Децата запазват пасивната си адаптация към водната среда още от пренаталния период. В повечето случаи бебетата се чувстват приятно при пребиваването си във вода. Движенията, които кърмачето осъществява във вода напомнят за плуване. Те са спонтанни, тъй като кърмачето още няма развити двигателни умения. При бебешкото плуване винаги трябва да се съобразяваме с актуалния етап на развитието на двигателната система. Започваме с леки упражнения в позиция по гръб, защото това е естествената и безопасна позиция за новороденото бебе. След укрепване на мускулите около врата (след първия етап на изправяне) можем да преминем в позиция по корем. Движенията се извършват бавно и чувствително. Ниската гъстота на тялото на кърмачето допринася за изключително добра плавателност. Фактически, с плуването може да се започне съвсем скоро след раждането, когато заздравее пъпчето на бебето. До 6-тия месец бебетата плуват във вана под формата на индивидуален урок. Водата трябва да е около 36 оС, и обстановката да е максимално спокойна. От 6 месеца нагоре децата плуват в обособен за тях басейн, с температура на водата над 30 оС, с активното присъствие на родителя и другите връстници. В басейна всичките упражнения са вече по-динамични и пъстри, тъй като децата са психомоторно по-напреднали. С помощта на най-различни плувни аксесоари и редица водни игри, те се справят с първите стъпки към същинското плуване, включващи правилна позиция на тялото, правилни движения на накрайниците и правилно дишане над и под водата. 

Въпреки всичко горе споменато, при плуването може да срещнем определени затруднения. Детето може да го е страх от водата, може да не се чувства комфортно на непознато място, да се срамува или да се плаши от други хора, може да не иска да пробва плувни аксесоари, и др. Родителите трябва да го имат в предвид за да не се разочароват, ако плуването не се получи от първи път. Децата преминават през най-различни емоционални състояния, които както се появяват, така и отшумяват.

Важно е да запомним, че ние трябва да сме техни пътеводители, да се опитаме да им покажем правилния път с неговите мантинели, да им дадем време, нашата подкрепа, любов и търпение…. постепенно всички се справят със затрудненията и новите предизвикателства, което ги прави смели, отговорни и щастливи.

Ленка Михайлова

0899175902

Baby Swim Plovdiv

baby-swim.wixsite.com

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари