БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Природни средства, които облекчават болките в стомаха

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (12 вота, средно: 3,67 oт 5)
Loading...

Усещанията за дискомфорт в стомаха са чести и всеки ги изпитва в един или друг момент – усещане за пълен стомах, тежест, подуване на корема, газове, гадене и повръщане. Има десетки причини, поради които може да изпитвате болки в тази област – стрес, притеснение, прием на пикантни храни или специфични подправки, промени в начина на хранене, прием на медикаменти и др. Повечето от тези причини не са сериозни и симптомите преминават бързо.

Независимо на какво се дължи неразположението ви в храносмилателната система, опитайте тези природни средства, за да излекувате разстроения стомах или болящ корем без да използвате лекарства:

1. Джинджифил

От древни времена хората са използвали джинджифила като лек за всичко – от болка в корема до гадене. Много изследвания показват, че джинджифилът може да бъде ефективно лечение за някои видове стомашни неразположения. Естествено средство против възпаления, джинджифилът се предлага под много форми, всички от които могат да помогнат. Някои хора предпочитат джинджифиловите дъвки и добавки, защото се приемат лесно, докато други приемат джинджифил под формата на напитки. Опитайте изцяло натурална джинджифилова напитка или настържете малко пресен корен от джинджифил и си направете чай.

2. Чай от лайка

Чаша чай от лайка може да помогне за облекчаване на болката при разстроен стомах и действа като противовъзпалително средство. Тези противовъзпалителни свойства помагат на стомашните мускули да се отпуснат, което може да намали спазмите

3. Горчиви билкови капки, разтворени във вода

Най-често срещаните капки са комбинация от билки като канела, копър, мента и джинджифил. Тези натурални съставки може би са причината за облекчаване на неразположението и гаденето при някои хора. Използвайте като разтворите 5-6 капки в студен тоник, сода или джинджифилова вода.

4. Подходяща храна

Диета с банани, ориз, картофи и препечени филийки е изключително ефикасна и помага при неразположения в стомаха. Може да помогне при гадене или диария. Такава диета съдържа храни с ниско съдържание на фибри. В тези храни не се съдържат сол или подправки, което може допълнително да влоши симптомите на разстроен стомах. Тази нежна диета е полезна, когато се чувствате зле, но все пак трябва да ядете нещо. Препеченото хлебче е едно от най-ефективните средства – смята се, че силно препеченият хляб намалява гаденето. Бананите пък са съставени от прости въглехидрати, които лесно могат да бъдат разградени от храносмилателната система и също имат ниско съдържание на фибри.

Също така бананите са с високо съдържание на калий, жизненоважен електролит, който е особено полезен, ако сте болни или не сте в състояние да приемате храна и напитки нормално за продължителен период от време.

5. Мента

Ментата често се препоръчва като полезно средство против гадене, разстроен стомах и болки в корема, защото ментолът в листата й е естествен аналгетик и има силно обезболяващи свойства.

Опитайте:

• Чаша чай от мента
• Ментови бонбони
• Дъвчене на листа от мента

6. Ябълков оцет

Ако не ви е неприятно да преглъщате оцет, опитайте да приемете една супена лъжица, за да неутрализирате разстроен стомах и болки в корема. Ако ви е прекалено кисело, разтворете супена лъжица ябълков оцет в чаша вода и добавете чаена лъжичка мед. Важно е да знаете, че има ябълков оцет на капсули и могат да бъдат закупени от аптека.

Киселините в ябълковия оцет могат да помогнат за намаляване на храносмилането на нишестето, позволявайки му да достигне до червата и да поддържа добрите бактерии в задоволително състояние. Някои хора приемат по лъжица или капсула всеки ден като превантивна мярка.

7. Копър

Ако болката в корема  е причинена от газов дискомфорт или подуване, копърът е подходящия естествен лек. Копърът притежава антигазови свойства под формата на съединение, известно като анетол.

Анетолът стимулира стомаха да отделя храносмилателния стомашен сок и помага да се намали възпалението. Копърът може да се яде в суров вид или под формата на сушени семена от копър. Можете също така да си направите чай от копър, който ще осигури незабавно облекчение от болки и неразположение в корема.

Кога да се консултирате с лекар

Ако забележите, че постоянно имате проблеми със стомаха, след като ядете определени храни,  ги изключете от ежедневното си меню и се консултирайте с Вашия лекар.

Проблемите със стомаха и болките в корема понякога показват по-сериозен проблем. Посетете лекар, ако повръщате повече от шест часа или ако изпитвате гадене, болка и дискомфорт в стомаха в продължителност на повече от 24 часа. Навременното консултиране може да изключи причини като болест на Крон, хранителната алергия, колит, язва и др.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари