БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Бойко Стефанов: Дентален имплант

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (6 вота, средно: 2,67 oт 5)
Loading...

Д-р Бойко Стефанов е част от екипа на Amaya Dental Clinic в гр. Пловдив. Завършил е Медицински Университет – Факултет по дентална медицина в гр. Пловдив. Член е на Български Зъболекарски Съюз.

Съвременните дентални импланти предлагат предсказуеми и дълготрайни резултати за възстановяване на липсващи зъби.

  Денталният имплант представлява изкуствен елемент, който замества корена на липсващ зъб като се поставя в горната или долна челюст. След необходимото време за интеграция на импланта в костта, той може да  се използва като стабилна основа за короната, която възстановява видимата част на новия зъб. Изработените корони върху импланти могат да бъдат максимално близки до естествените зъби, благодарение на което се осигурява несравним комфорт за  пациентите с липсващи зъби.

При лечението на липсващи зъби с импланти не е необходимо изпиляване. Класическото лечение на липсващ зъб в миналото включваше изпиляване на съседните зъби и при необходимост умъртвяването им. Изпилените зъби са компрометирани, тъй като загубените твърди зъбни тъкани намаляват издържливостта и дълготрайността на зъба. Умъртвяването на зъбите от своя страна също може да доведе до неблагоприятни последствия. Благодарение на денталните импланти е възможно възстановяване на липсващ зъб без засягане на съседните зъби.

Възможно е лечение с дентални импланти и при тотално обеззъбени пациенти. Пациентите, при които няма запазени естествени зъби, обикновено изпитват сериозен дискомфорт поради липсата на нормално хранене.  Вариантите за лечение са изработване на снемаеми пластмасови протези или поставяне на импланти. Пластмасови протези често водят до  недостатъчно преработване на храната и лоша стабилност. Наличието на небце при горните тотални протези нарушава говора и вкусовите усещания.  Лечението с дентални импланти предлага алтернатива и възможност за възстановяване на зъбната редица с неснемаем мост. В зависимост от състоянието се преценява необходимия брой импланти, които трябва да бъдат поставени. Понякога се извършва  и  поставяне на изкуствена кост, при липса на достатъчен обем. Изработеният мост може да възстанови  нормалното хранене и естетика, което има и висока емоционална стойност, подобрявайки качеството на живот на пациента.

Имплантологичното лечение започва със щателен преглед,  консултация и разговор с пациента.  Необходимо е да се направят и  рентгенови изследвания – панорамна рентгенография, понякога и 3D скенер. След това се извършва саниране на устната кухина, което се състои в почистване на зъбен камък, възстановяване на засегнати от кариес зъби, ендодонтско  лечение на зъби  при наличие на възпалителни огнища. Предварителната подготовка е от голямо значение, тъй като някои състояния биха застрашили здравето на бъдещия имплант.

Поставянето на импланти е безболезнено. Всички процедури   се извършват с локална (местна) анестезия, благодарение на която липсват болкови усещания и се постига максимален комфорт за пациента. В повечето случаи следоперативния период също не е съпроводен  от усещания за болка.  Дискомфортът след поставянето на имплант  обикновено е свързан единствено с лек оток в областта на интервенцията.

След 2-6 месеца от поставянето на импланта върху него може да бъде изработена корона. В повечето случаи първо се изработват временни конструкции върху имплантите (корони или мостове) с цел оформяне на меките тъкани и създаване на усещане за естествен зъб. Чрез временните зъби пациентът може да тества новите възстановявания и при необходимост те да бъдат коригирани. След постигането на желаните резултати се изработват и завършват постоянните конструкции върху имплантите, които могат да бъдат  изцялокерамични или металокерамични.

Поставянето на импланти при пациенти, страдащи от пародонтит също е възможно. Пародонтитът засяга зъбодържащия апарат като късните последици при липсата на лечение са подвижност и спонтанна загуба на зъб. След правилната оценка на състоянието, провеждането на необходимото лечение и стабилизиране на пародонталното заболяване е възможно лечение с дентални импланти с дълготрайна прогноза.

Поддръжката при денталните импланти е от изключително значение. При денталните импланти поддръжката е също толкова важна, колкото и при естествените зъби.  Необходими са редовни клинични прегледи и проследяване на функциониращия имплант. Важно  е поддържането на перфектна лична орална хигиена чрез използване на четка и паста, конец, орален душ и т.н., както и клиничната професионална хигиена, състояща се в редовно почистване на зъбен камък и полиране. Само това може да гарантира дълъг живот на имплантологичното лечение.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари