БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Маг. фарм. Пламен Симеонов: Билки, използвани при безсъние

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

маг. фарм. Пламен Симеонов

Аптека 36.6 Била Марица

Маг. фарм. Пламен Симеонов е завършил фармация в Медицински Университет – Пловдив. Преминал е сертифицирани курсове по фитотерапия и хомеопатия.

_________________________

В напрегнатото ни ежедневие много хора често страдат от различни форми на нарушение на съня. Според проучване, близо 70 милиона американци страдат от някаква форма нарушение на съня – било то безсъние или непълноценен сън.

Средно, човек се нуждае от 7 часа сън, за да може организмът да си почине. Сънят е особено важен, по време на който мозъкът обработва и запаметява информацията, получена през деня. Недостатъчното или некачественият сън е предпоставка за развитие на други видове психични разстройства.

Проблемите с безсънието не трябва да се подминават с лека ръка. Ако симптомите продължават дълго време, незабавно трябва да се консултирате с лекар, за да се предприемат адекватни мерки за справяне с пробелма преди да се превърне в хроничен.

В статията по-долу ще ви представим няколко билки, които успокояват и подпомагат заспиването. Важно е да отбележим обаче, че за добър и качествен сън от съществено значение е поддържането на т.нар. „хигиена на съня“. Това включва: избягване на прием на тонизиращи напитки (кафе, черен чай, енергийни напитки) вечер, а също и употребата на средства, излъчващи „синя“ светлина (компютри, телевизори, телефони) поне половин до един час преди сън, тъй като „синята“ светлина действа като активатор на мозъка, а това от своя страна води до трудности при заспиване.

Хмел

Обикновения хмел (Humulus lupulus) е използван от древни времена в народната медицина. В миналото хората са пълнели възлгавници с пресни цветове на хмел като средство против безсъние. В медицината се използват изсушените цветове (шишарки). Съдържа множество терпеноиди, флавоноиди и киселини, като се смята че сънотворното и успокояващо действие на хмела се дължи основно на съдържащите се горчиви алфа-киселини.

Пасифлора

Пасифлората (Passiflora incarnate) е растение, което произхожда от Северна Америка, но се употребява широко в цял свят поради доказаните му седативни, сънотворни и адаптогенни свойства. Използва се и като декоративно растение. Съдържа активни съединия като флавоноиди, индолни алкалоиди и др. С основно действие върху нервната система е хризинът, който има успокояващо действие.

Лавандула

Лавандулата (Lavandula angustifolia) е широко използвано растение в цял свят. Произхожда от Средиземноморието, като у нас се култивира от повече от 100 годиини, а през 2012г. България е един от най-големите производители на лавандулово масло в света. Най-често се използва маслото от цветове на лавандула. То съдържа множество съединения като линалол, линалил ацетат, гераниол, кариофилен и др.  Ароматерапията с лаванулово масло е доказано, че има успокояващ ефект, което спомага за по-добър сън.

И трите растения се предлагат под различни форми в АПТЕКИ 36.6. Заповядате в АПТЕКИ 36.6, за да получите професионална консултация от нашите фармацевти относно различните форми и начините им на приложение.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари