БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

ВРЕМЕ ЗА ИНХАЛАЦИИ…

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Навън е вече есен и дори да е по-топло от обичайното за сезона, периодът на дъжда и студа настъпва неумолимо. Това традиционно е време на настинки и грипове. Същевременно студът и евентуалните боледувания отслабват имунната ни система и това ни прави още по-податливи на вируси. Добрата профилактика и вземането на навременни и ефективни мерки при грип и настинка, могат да намалят периода на боледуването и да закрепят организма ни много по-бързо. Един от най-подходящите методи, в случаи на респираторни заболявания, са инхалациите.

Важно е да поясним, че инхалацията е препоръчителен лечебен метод в случай на заболяване на дихателните пътища. Чрез нея голямо количество от медикамента достига директно до болното място – горните или долните дихателни пътища – и така лечението е много по-интензивно и ефективно. Методът на лечение на дихателните пътища с инхалатор (небулайзер) е признат като много ефективен и безопасен. Според клинични данни чрез използването на инхалаторна терапия възстановяването настъпва 1,5 – 2 пъти по-бързо.

При избора на инхалатор е важно да се знаят някои технически характеристики на устройството, които влияят на ефективността на лечението:

  • Размер на частиците на аерозола. В съвременните инхалатори размерът на аерозолните частици е 2-5 микрона. Като цяло, колкото по-малък е размерът на частиците, толкова по-дълбоко в дихателните пътища прониква лекарството. Съвременните инхалатори могат да произвеждат аерозол с предварително определен размер на частиците, за да може лекарството да достигне до точно определен отдел на дихателната система – там където е необходимо действието му. Устройства, снабдени с такава функция ефективно се използват за лечение на заболявания, както на горните, така и на долните дихателни пътища.
  • Респираторна фракция – това е количеството на аерозолни частици, с размери по-малки от 5 микрона, изразено като % от целия обем на произведения аерозол. Най-малко 50% от частиците трябва да са с размер по-малък от 5 микрона. Колкото по-висока е респираторната фракция, толкова по-голямо количество от лекарството прониква в по-дълбоките отдели на белите дробове като по този начин се увеличава ефективността на лечението.
  • Остатъчен обем на лекарственото вещество след инхалиране – това е остатъчното количество от лекарството в инхалатора след инхалиране. Този показател не трябва да превишава 1,0 мл. Колкото по-малък е остатъчният обем след инхалиране, толкова по-малки са загубите и е по-висока ефективността на лечение.
  • Скорост на образуване на аерозола – показва колко бързо инхалаторът превръща течното лекарствено вещество във фин аерозол. Този показател трябва да бъде най-малко 0,2 мл/мин. Бързото разпръскване намалява продължителността на процедурата на инхалиране, което е удобно за пациента, особено когато инхалациите се правят на деца.

Чудесен пример за инхалатор за цялото семейство е Microlife NEB210. С размер на частиците 2.08 µm (MMAD) той е подходящ за всички заболявания на горни и долни дихателни пътища. Има пълен комплект аксесоари – маска за деца, маска за възрастни и мундщук, накрайник за нос. Работи с всички лекарства подходящи за инхалаторна терапия. Скоростта му на разпрашаване е 0.40 мл/мин, което гарантира оптимално време за провеждане на инхалацията.

Правила за провеждане на инхалации:

  • Инхалацията трябва да се провежда не по-рано от 1-1,5 часа след хранене и физическата активност;
  • Преди и след инхалация се забранява тютюнопушенето;
  • Дрехите не бива да са стегнати и затрудняващи дишането;
  • Инхалацията трябва да се прави в спокойно състояние, без да се разсейвате от разговори и четене;
  • При заболявания на носа, около носните синуси и носоглътката, вдишването и издишването трябва да се прави през носа – спокойно, без напрежение. Необходимо е да се използва назален накрайник;
  • При заболявания на гърлото, ларинкса, трахеята, бронхите, се препоръчва да се вдишва аерозол през устата. Трябва да дишате дълбоко и равномерно;
  • Техниката на провеждане на инхалацията включва дълбоко вдишване през устата,  задържане на дъха за 2 секунди, а след това пълно издишане през носа.

Честото и дълбоко дишане може да причини замайване, така че трябва периодично да прекъсвате инхалирането за кратко време. Медикаментите за инхалаторна терапия се определят от лекар!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари