БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Жанет Думанова: Физиотерапията е в основата на всяко лечение след фрактури и операции

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 4,50 oт 5)
Loading...

Д-р Жанет Думанова

МЦ “Етика”

Д-р Жанет Думанова е завършила Медицински Университет Пловдив. Има дългогодишна практика като специалист по физикална и рехабилитационна медицина. Притежава Eвропейски Сертификат по удърно-вълнова терапия и лазер терапия. Ръководи медицински център, профилиран в областта на физикалното лечение и рехабилитацията.

_________________

Пациентите обикновено търсят хапчета при здравословни проблеми и не се сещат за физиотерапия, освен ако задължително не се налага. Защо?

Съвременното общество желае всичко да се случва веднага, колкото се може по-бързо и по възможност без много усилия. Хапчетата са точно такъв инструмент за лечение. Затова всички посягат към този на пръв поглед, лесен и достъпен начин на терапия. Но в една част от случаите, лекарствата въздействат само върху симптомите, а не патогенетично върху заболяването. Обръщането само към хапчета за всеки един проблем не води до дълготрайното и ефективното му решаване. От друга страна физиотерапията лекува по-бавно като помага на организма да се пребори самостоятелно, стимулирайки жизнените процеси и потискайки патологичните. Най-правилното лечение при повечето пациенти е комбинацията от два или повече фактори и подхода. Много важно е подхода към пациента да е мултидисциплинарен, но според моя опит ролята на самия пациент е основопоствяща за успеха на рехабилитацията му.

Има ли постковид програми за рехабилитация?

След проведени клинични проучвания комбинацията от няколко терапии води до рехабилитация от ефектите на вируса. Правилното възстановяване е много важно, защото иначе белодробната тъкан ще премине в съединителна тъкан, ще има сраствания и белият дроб ще намали капацитета си. Това ще се отрази на функцията на целия организъм в бъдеще. Целта на пост-ковид програмата е да намали дълготрайните белодробни ефекти от прекараната инфекция, да увеличи тонуса на мускулната тъкан и да подсили натуралните процеси на тялото. Терапията е ефективна за хора от всички възрастови групи, които изпитват неврологични, белодробни и мускулни проблеми. 

Какви иновативни методи прилагате в МЦ “Етика”?

Това, което различава МЦ “Етика” от други клиники, е персонализирания подход към пациента, иновативните методи за лечение и високотехнологичните процедури. Индивидуалният подход и доверието на пациента са много важни за предприемане на правилния подход за рехабилитацията му. Така ние се стремим да предоставим възможно най-ефективното и благоприятно лечение на пациентите ни. В последните години медицината и в частност физиотерапията, се разви на високотехнологично ниво и се внедриха много нови методи и апарати за лечение. Лазерите са едни от тях. Те са едно безопасно и иновативно средство за лечение при много заболявания, като имат обезболяващ и лечебен ефект. Удърно-вълновата терапия бързо намалява болката и мускулното напрежение и удобрява мобилността и функцията в проблемната зона, като подпомага премахването на калцификати.Гунафорезата е колагенотерапия, безболезнена и ефективна при лечение на остеоартроза, болки в поясен, гръден и шиен отдел на гръбначния стълб, с дискогенен, мускулен или неврологичен произход. Лимфения дренаж повлиява позитивно на хронични възпалителни заболявания като артрит, намалява отоците по цялото тяло и намалява възпаленията. Високоинтензивната магнитотерапия води до моментално облекчаване на болката, релаксира мускулите, които страдат от хипертонус и подпомага възстановяването на счупените кости. ТЕКАР терапията води до по-добро възстановяване след травми, увеличаване на мускулния тонус и редуцира острите и хроничните отоци. Ергон терапията е нов метод на дълбок масаж, който премахва миофасциалните уплътнения и релаксира мускулатурата. 

До какво води заседналия начин на живот – при деца и възрастни?

В последните години и условията на пандемия, този въпрос започва да е изключително актуален. Заседналият начин на живот при възрастните води до тежки последствия в опорно-двигателния апарат и сърдечно-съдовата система, но засяга и организма цялостно. При младите води до предпоставки за нездравословно развитие на организма и бъдещи здравословни проблеми. В момента има деца и тийнейджъри с гръбначни изкривявания, като причината е лошата стойка, обездвижването и липсата на спорт. Друг проблем е и плоскостъпието при децата. Ние лекуваме такива проблеми със специализирана индивидуална гимнастика и електростимулации. Кинезитерапията е основно средство за лечение при такива пациенти. В нашата клиника, създаваме специализиран и индивидуален комплекс от упражнения, подходящ за конкретния човек и неговите проблеми, който той да изпълнява и вкъщи самостоятелно. 

Кои са най-честите състояния, с които идват хората при Вас?

При нас идват пациенти с различни проблеми – ортопедични, неврологични, ревматологични, пулмологични, гинекологични, урологични, дентални, УНГ от различни възрасти – от деца до много възрастни. Имаме пациенти със спортни травми от различен вид. В последно време имаме много пациенти с дискови хернии и пациенти с пост-ковиден синдром, за които сме разработили специални програми за възстановяване. Те се възползват от високотехнологичното ни оборудване като лазери, високоинтензивен магнит, ТЕКАР, гунафореза и др. Апаратите ни за фокусирана и радиална удърно-вълнова терапия ни позволяват да лекуваме пациенти с периартрити, шип на пета, незарастващи фрактури, ошипявания и др. При нас идват пациенти от цялата страна за лечение с фокусирана удърно-вълнова терапия, защото е изключително ефективен при калцифициращи тендинопатии и спортни травми. Тази процедура често заменя оперативното лечение на пациентите, което води до множество предимства, особено при спортистите. Клиниката е специализирана и за пациенти с мултиплена склероза – МС. 

Имате ли много пациенти със спортни травми и препоръчва ли се физиотерапията? 

Част от хората обичат да ходят на фитнес, което е много полезно за тяхното здраве, ако е добре дозирано и правилно насочено като тренировка. Чести са спортните травми като навяхвания и изкълчвания и това са леки травми, които трябва веднага да се лекуват и с физиотерапия. Но понякога имаме и тежки като дискови хернии и хронични травми от претоварване, които изискват дълго високоспециализирано физиотерапевтично и медикаментозно лечение. 

Прилага ли се физиотерапия при oстеопороза? 

Основното лечение е медикаментозно, но физиотерапията лекува болковия синдром и усложненията. Терапията е продължителна и е препоръчителна за пациентите с тежка форма. 

Прилага ли се физиотерапията като профилактика и средство за намаляване нивата на стрес?

Първо трябва да напомним какво е профилактика. Профилактиката като медико-биологичен термин, означава комплекс от мерки и мероприятия за предотвратяване на възникването, развитието и разпространението на заболявания по човека. При пациентите с хроничните заболявания се препоръчва два пъти годишно да прилага физиотерапия, най-често пролет и есен. Тук целта на профилактиката е във времето да се отложат или избегнат обострянията на хроничното заболяване. Когато пациентите го правят години наред, те се чувстват добре, нямат екзацербации и живеят пълноценен живот. Стресът е новия данък, който модерният човек плаща в забързания свят. Някои от методите на физиотерапията помагат за намаляване на стреса. Това са релаксиращите упражнения, груповите занимания по кинезитерапия и масажите. Препоръчвам също така йога и пилатес!

Какво бихте искали да споделите с физиотерапевтичните пациенти в България?

Не случайно физиотерапията e една от най-древните специалности в медицината. Най-важното е, че физиотерапията е в основата на всяко лечение след фрактури и операции. Основен метод е при хронични заболявания на опорно-двигателния апарат, неврологични, ревматологични, сърдечно-съдови заболявания. При такъв вид заболявания е много важно пациентите да се консултират с лекаря по физикална и рехабилитационна медицина навреме, а не да отлагат. Хората с хронични заболявания трябва да посещават често и навременно, за да се предотвратят или отложат усложнения и напредването на заболяването. Вашето отношение и дисциплина към терапията, доверието във Вашия физиотерапевт и менталната Ви нагласа са основопоставящи за ефективната Ви рехабилитация.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари