БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Борис Стоилов – Най-често срещаните хромозомни аномалии

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (19 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Д-р Борис Стоилов

Център по майчино-фетална медицина

Д-р Борис Стоилов е акушер-гинеколог и специалист по фетална медицина, завършил престижния King’s College в Лондон, Великобритания. Той е управител на Център по Майчино-Фетална Медицина в гр. Пловдив и преподавател в Медицински Университет-Пловдив. Можете да си запишете час за преглед на тел. 0876 222 711. Прочетете повече на: http://pregnancy.bg/

______________________________________

Най-разпространената тризомия е на 21-ва двойка хромозоми или Даун синдром, който засяга 1 на 500 бременни в 20 г.с. Други често срещани тризомии са Синдрома на Патау и Синдрома на Едуардс. На всеки един от тях се спирам по-подробно в следващите редове.

Синдром на Даун

Даун синдром или тризомия 21 е хромозомна аномалия, при която има добавена още една хромозома 21. Нормално, при оплождането и яйцеклетката, и сперматозоидът дават по 23 хромозоми от всички двойки, за да се получи пълен набор от 46 хромозоми. В случаите, в които от яйцеклетката или сперматозоида се предаде допълнително копие на някоя хромозомна двойка, се увеличава броя на хромозомите и те вместо 2 стават 3 за определената двойка. Това състояние се нарича тризомия. Тя може да се получи при всяка една от хромозомните двойки. Някои състояния са летални още в началото на бременността и водят до аборт, а други могат да имат по-голяма преживяемост. Но всички тези тризомии водят до различни отклонения в анатомията, физическото или психическото развитие.

 Тази аномалия е кръстена на Джон Лангдон Даун, първият учен обяснил нейния произход. Синдромът е в положителна корелация с увеличаване на възрастта на жената, особено след 35г. Именно поради това, в миналото, на всички жени, навършили 35г. им се предлагаше амниоцентеза. Със съвременните методи като комбиниран скрининг и cff DNA, инвазивните методи за откриване на трите най-често срещани тризомии 21, 13 и 18 не трябва да се използват като първо средство, а трябва да има градация на изследванията за намаляване на нежеланите последствия. Медицината като цяло е постигнала сериозен напредък в неинвазивните методи на диагностика, които трябва да бъдат използвани в пълен обем преди инвазивните процедури. Всичко останало е неправилна и некомпетентна намеса с поемане на неоправдан риск.

 За разлика от повечето тризомии, децата родени с Даун синдром са жизнеспособни. В 50% от случаите на тризомия 21 не могат да се открият ултразвукови маркери за откриването й. При останалите 50% могат да се открият един или множество аномалии. Тези маркери могат да са по-важни или второстепенни. Сред основните аномалии са сърдечни аномалии с междукамерен дефект, с междупредсърдно-камерен дефект, аномалии на храносмилателния тракт с непроходимост на хранопровода, на дванадесетопръстника, дефекти на коремната стена, брахицефалия, изоставане във вътреутробното развитие. Второстепенни ултразвукови маркери са: нухален едем, къси крайници, хипопазия на назалната кост, лекостепенна хидронефроза, лекостепенна вентрикуломегалия, sandal gap, малки уши, голям език и т.н.

 Децата родени с Даун синдром имат по-силно или не толкова явен фенотип с монголоидно лице, маймунска бразда, голям език извън устата. В 50% от засегнатите имат умствено изоставане. В голям процент от случаите тези деца преживяват около 20 до 30 години поради множеството аномалии. Тези, които са с умствено изоставане се нуждаят от специални грижи. Сред останалите може да има деца, които да учат и дори да си намерят работа.

 И тук именно идва въпроса защо трябва да се изследваме за това дали вашето дете може да е с Даун!? Изследването, особено комбинираният скрининг и cff DNA са неинвазивни процедури свързани само с вземане на венозна кръв от бременната жена. Тези методи не носят риск нито за вас, нито за вашето бебе. С тези два метода се прави скрининг също така и за Патау и Едуардс синдроми. Откриването на някои от тези синдроми би било изключително полезно както за вас като бъдещ родител, така и за нас медиците. За родителите е важно, защото те ще могат да вземат най-правилното за тях решение – дали да продължат бременността или да я прекъснат. Ако не желаете да имате дете с някои от тези синдроми, моментът за прекъсване на бременността на края на първия триместър е най-подходящ и крие най-малко опасности за вас и вашата детеродна способност за бъдеще. Ако сте решили да продължите бременността вие ще се запознаете много по-сериозно с това състояние, ще търсите допълнителна информация и ще сте далеч по-подготвени как да се грижите за вашето дете и с какво ще се сблъскате след раждането. За нас лекарите е важно за да може да проследим бременността по-отблизо, да търсим за аномалии по- подробно, да планираме раждането, а не и на последно място да ви дадем съвети за следващите бременности.

Синдром на Патау

Това е тризомия 13 или има добавено още едно копие на 13 хромозома. Тук също има положителна корелация с майчината възраст.

 Ултразвукови маркери за синдром на Патау са аномалии на централната нервна система – холопрозенкефали, агенезия на корпус калозум, аномалии на малкия мозък, сърдечни аномалии, аномалии на отделителната система, скелетни аномалии, изоставане във вътреутробното развитие, дефект на коремната стена. Допълнително се наблюдават нухален едем, дефект на твърдото небце, дефект на горната устна, аномалии на очите и др.

 Прогнозата при синдром на Патау е сериозна с 95% летален край. Голям процент от засегнатите фетуси умират вътреутробно, малкото оцелели загиват до няколко месеца след раждането. Родените страдат от психомоторни разстройства, слепота, епилепсии освен от гореизброените аномалии.

Синдром на Едуардс

Синдромът на Едуардс е тризомия 18 и се дължи на допълнително копие на 18 хромозома. При тризомия 18 има положителна корелация с майчината възраст.

Основните ултразвукови маркери са аномалии на централната нервна система – агенезия на корпус калозум, аномалии на малкия мозък, сърдечни аномалии, аномалии на отделителната система, скелетни аномалии, изоставане във вътреутробното развитие, дефект на коремната стена. Други аномалии са Strawberry-shaped череп, кисти на хороидалния плексус и др.

 Тризомия 18 е летално състояние. Едва 5% от фетусите могат да достигнат до термин и преживяват едва седмица. Родените имат психомоторно и умствено изоставане, намален слух и зрение. Освен другите аномалии тези деца имат предразположение към инфекции, което е още една причина за високата смъртност.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари