БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Менструални болки: причини, симптоми и начини за редуциране

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (4 вота, средно: 3,75 oт 5)
Loading...

Обичайно за жените е да чувстват дискомфорт около корема, долната част на гърба и бедрата, когато са в менструация. Менструалните спазми са причинени от естествени химически вещества в тялото, наречени простагландини, които се освобождават в матката по време на менструацията. Простагландините са отговорни за свиването на мускулите в маточната стена, причинявайки болезнени спазми, подобни на контракциите по време на раждането.

Подобни контракции са естествени, но някои от тях могат да бъдат толкова силни, че могат да окажат натиск върху кръвоносните съдове в зоната, тъй като кислородът вече не може да бъде транспортиран до мускулната тъкан на матката.

Видове менструална болка и симптоми

 Има 2 вида дисменорея или менструални болки, в зависимост от произхода и силата им.

  1. Първична болка, която нормално придружава месечния цикъл. Обичайните  менструални болки се усещат като болки в долната част на корема и кръста, гадене, главоболие, световъртеж и раздразнителност. В зависимост от чувствителността на жената те могат да бъдат по-силни или по-слаби. Появяват се една или две години след първия мензис на жената и често се усещат малко преди или в деня на цикъла със средна продължителност – 2-4 дни.
  2. Вторични болки – те са по-силни, с по-обилно кървене и продължителност от обичайните. Особеното е, че те могат да са причинени от някакво заболяване: миома, полипи на матката, възпалителни процеси, хормонални разстройства и др. Започват по-рано от цикъла и продължават по-дълго. От своя страна в зависимост от болестната причина те биват: агонизираща болка и силно течение (може да е  миома); слаба, постоянна болка (може да е тазово възпаление); остра болка от едната страна (киста на яйчника); пулсираща болка. При тези болки е наложително посещение на гинеколог, за да се установи причината и необходимостта от специфично  лечение.

Начини за редуциране на менструалната болка

  • Топлина

Затоплянето на зоната в долната част на корема е много ефективен метод за облекчаване на менструалните болки. Има много различни начини, по които може да се затопли долната част на корема. Пример за това е горещият душ, който спомага за облекчаването на болката. Алтернативен вариант е и загряваща възглавничка, която работи с електричество или се пълни с гореща вода.

  • Натурална аптека

Има няколко билки, които са много функционални за облекчаване болките от менструация. Това са жълт кантарион, иглика, корен кава кава и корен от черен кохош. Билките могат да бъдат приети под формата на чай или на хапчета като ефектът им може да бъде засилен, ако приемът им започне няколко дни преди началото на цикъла.

  • Здравословно и ватиминозно хранене

Здравословното и разнообразно хранене е изключително полезно за организма ни. Интересен факт е, че то може да помогне и за облекчаване на менструалните болки. Редуцирането на алкохола и кафето, на солта и мазните храни по време на месечния цикъл значително намалява характерния дискомфорт. Препоръчително е приемът на полезни и витаминозни храни като плодове и зеленчуци, както и риба и морски дарове, богати на омега-3 мастни киселини. Значително важно е и приемът на много вода.

Полезно е да се отбележи, че наличието на достатъчно количество витамин D в организма също облекчава менструалната болка. Затова слънчевите разходки стават още по-препоръчителни. През по-студените месеци може да се компенсира недостига им с хранителни добавки и богати на витамин Д храни като тофу, сирене, краве мляко, сьомга, риба тон, яйца, бадемово мляко, соево мляко, гъби, овесени ядки.

  • Прием на анагелтици

Макар и да помагат, повечето от дотук изброените похвати за облекчение действат по-бавно и понякога се оказват недостатъчни при твърде силни пронизващи болки. Затова е препоръчително да се разполага и с аналгетик с изпитан ефект при менструални болки. Много жени приемат подобен тип лекарствени средства още при първоначалното чувство за напрежение, предшестващо настъпването на цикъла. По този начин те успяват напълно да си спестят дискомфорта, характерен за специфичния период от месеца.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари