БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

маг. фарм. Веселин Дуев – Какво е констипация?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

маг. фарм. Веселин Дуев

АПТЕКА 36.6 ЦЕНТЪР

Маг. фарм. Веселин Дуев е завършил фармация в Медицински Университет – Пловдив с отличие. Професионалните му интереси са насочени към фитотерапия, подобряване на комплаянса и оказване на фармацевтични грижи. Работи във фармацевтичния сектор близо 10 години.

______________________________________________

Констипацията, по-известна като запек, е патологично състояние на храносмилателната система, което се характеризира с трудни за изхождане изпражнения. По-тежката форма на констипация се нарича обстипация.

В най-общи линии, констипацията се определя като липса на дефекация в продължение на 3 – 4 дни или по-малко от 2 пъти за 7 дни. За съжаление, в България един на всеки четирима страда от констипация или изпитва симптомите на това неприятно състояние поне веднъж месечно.

Двете основни форми на констипация биват остра и хронична. Острата констипация се характеризира с внезапно забавяне на чревната моторика, докато хроничната констипация се развива в продължение на месеци или години. Много от хората, страдащи от хронична констипация, се изхождат едва веднъж седмично.

Какви са факторите за развитие на констипация?

  • Липса на редовна физическа активност
  • Нездравословен начин на храненe
  • Дехидратация на тялото
  • Наднормено тегло
  • Поднормено тегло
  • Хроничен стрес
  • Хормонален дисбаланс
  • Бременност
  • Странични ефекти от приема на лекарства
  • Ректален тумор

Кои са най-честите симптоми на констипацията?

Сред най-честите симптоми на констипацията се нареждат твърдите и трудни за изхождане изпражнения, нередовното изхождане (по-малко от 2 пъти седмично), липсата на апетит, газообразуването, къркоренето на червата, коремните болки, инсомнията и постоянната умора.

Как да се избавим от състоянието на констипация?

За да се избавите от неприятното състояние на констипация, трябва да направите някои промени в начина си на живот и хранене. За най-добри резултати, увеличете физическата активност, пийте повече вода, увеличете консумацията на фибри и пробиотици, поддържайте теглото си в оптимални граници, наспивайте се пълноценно и избягвайте стреса.

Увеличете физическата си активност

Бъдете физически активни. Движете се колкото можете повече. Спортувайте поне по 30 минути дневно. Използвайте колелото вместо колата и стълбите вместо асансьора. Не стойте в седнало положение продължително време. Защо не опитате с правостоящо бюро?

Хранете се целесъобразно

Базирайте менюто си на пълнозърнести храни, варива, зеленчуци, плодове, ферментирали храни, ядки и семена. Намалете консумацията на млечни продукти, месо и яйца. Избягвайте приема на пържени храни, преработени месни деликатеси, бели тестени изделия, захарни изделия, солени изделия и газирани напитки. Пийте поне по 2 литра вода дневно. Носете бутилка с вода със себе си по всяко време и отпивайте често.

Увеличете приема на фибри

Увеличете консумацията на храни, богати на разтворими и неразтворими фибри. Стремете се да приемате поне по 30 грама фибри дневно. Най-богатите на фибри храни биват пълнозърнестите храни (овесени ядки, зърнени трици), ядките (бадеми, лешници), семената (ленено семе, чия), плодовете (зелени банани, авокадо, сини сливи, смокини), зеленчуците (броколи,  праз, лук, артишок), бобовите храни (боб, леща, нахут) и подправките (какао на прах, куркума, цейлонска канела, кориандър).

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари