БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Пробиотици за храносмилане, имунитет и още нещо

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

В своята „Теория за дълголетието“ Мечников твърди, че здравето може да бъде подобрено и стареенето – забавено, чрез промяна на наличната чревна микробиота с полезни бактерии от киселото мляко. В ерата на антибиотиците тази концепция, както и нейния създател, са почти напълно забравени. Всъщност, не е ли парадокс – „за живота“ (пробиотик = „рro“ – за и „βίος“ – живот) отстъпва място на „срещу живота“ (антибиотик = „ἀντί“ – срещу и „βίος“ – живот)!?

Десетилетия по-късно, с възможностите на съвременните технологии, учените идентифицират нормалните чревни микробиологични профили на здравите хора; микробиотния дисбаланс, провокиран от разрушителни фактори като антибиотици, заболявания и стрес; механизмите, по които различните пробиотични щамове коригират или възстановяват този баланс.

От друга страна е факт нарастващият интерес, информираност и употреба на пробиотиците. Скорошно проучване отбелязва впечатляващ ръст в броя на потребителите на пробиотични хранителни добавки през май 2020, в сравнение с 6 месеца назад – напр. 61% в САЩ, 188% в Италия, 108% в Китай. Оформя се паралелно развитие на две потребителски групи – хора, фокусирани върху уелнеса (т.е. съзнателно поемат контрола върху своето благосъстояние) и такива, търсещи продукти за специфични здравословни проблеми („Симптомни потребители“). Google търсенията в първата група са увеличени за имунитет, храносмилане и стрес, докато във втората група фокусът е върху констипация, колики и IBS.

В този контекст са разработени и вече присъстват на аптечния пазар новите пробиотични добавки с марката H-biota.

H-biota®ab-21 е специално подбрана, патентована, научно разработена и клинично доказана комбинация от 4 бактериални щама и витамин D, подпомагащи имунната и дихателната система. Чрез специфичния си механизъм на действие, H-biota®ab-21повлиява благоприятно оста черва-бели дробове и системния имунитет. Наскоро проведено клинично изпитване на специфичната смес при амбулаторно болни от COVID-19 пациенти показва намаление на вирусния товар и на белодробните инфилтрати, съкратена продължителност на храносмилателните и не-храносмилателните симптоми в сравнение с плацебо и повишаване на специфичните IgG и IgM срещу SARS-CoV-2. Според изследователитепробиотикът ab-21 „действа основно върху оста черва-бели дробове чрез взаимодействие с имунната система на човека. Важно е, че пробиотичните имунни ефекти, докладвани в проучването, не могат да бъдат екстраполирани към други пробиотични формулировки, поради използваните специфични щамове.“.

H-biota® i3.1също е патентована и клинично доказана пробиотична хранителна добавка със специално подбрана комбинация от бактериални щамове в помощ на храносмилателната система, която повлиява благоприятно нарушенията в оста черва-мозък. Витамин Dдопринася за нормалната функция на имунната система. Световната гастроентерологична организация (WGO),въз основа на резултатите от клиничните проучвания, включва i3.1 в схемите за лечение на IBS в най-новите си насоки.

H-biota® kolicare е специално селектирана и лабораторно проучена комбинация от два щама със синергични ползотворни ефективърху здравето на деца между 0 и 3 години. Чрез специфичния си механизъм на действие, H-biota®kolicareпоказва сходни ползи при бебета, родени по нормален механизъм или чрез секцио, изкуствено хранени или кърмени. Витамин D допринася за нормалната функция на имунната система. Клинично доказаните ползи на пробиотичната добавка са обобщени в две направления – краткосрочно, за повлияване на колики и дългосрочно – за подпомагане на развитието на здравословна чревна микробиота. Предотвратяването на нарушения на чревната микробиота през първите 1000 дни от живота може да помогне за предпазването от патологии в бъдеще, включително алергии, диабет, затлъстяване и синдром на раздразнените черва (IBS). Точният механизъм на действие на H-biota® kolicare е познат в детайли, благодарение на in vitro и in vivo изследвания, а резултатите от клиничните проучвания доказват неговите полезни ефекти.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари