БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Мариела Даскалова: Помощ за мъжете с безплодие

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг 5 (32 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Д-р Мариела Даскалова е лекар с 25 годишна преподавателска практика към Катедра „Анатомия, хистология и ембриология“ на Медицински Университет-Пловдив и има същата специалност. Съ-учредител и медицински консултант на Сдружение „Зачатие“ – пациентска организация в защита на хората с репродуктивни проблеми. Консултант по мъжки фертилитет към Университетска Болница „Селена“ и лекар в Център по репродуктивно здраве “Д-р Васил Даскалов” в гр. Пловдив.

____

Мъжете с безплодие са изтикани в периферията на нашата здравна система. Те често не знаят към кого да се обърнат за помощ, а и стандартно не обичат да посещават лекар. В тази статия ще се опитам да ви дам насоки как да преодолеете недостатъците на системата и да получите адекватна медицинска грижа с високо качество.

Епидемиология

Всяка шеста двойка в репродуктивна възраст се сблъсква с проблема безплодие. Причините са почти равномерно разпределени между двата пола – 40% при мъжа и 40% при жената. В 20% от двойките има причини и при мъжа, и при жената. За съжаление, дори и при съвременното ниво на медицината, в част от случаите не можем да открием причината и тогава говорим за неизяснен стерилитет.

Архаичната идея за безплодието като за женско заболяване отдавна е отхвърлена. Погрешната представа, че инфертилитетът при мъжа е свързан само с неговите сексуални способности, дълго време беше пречка за правилната и навременна оценка на заболяванията и състоянията, водещи до безплодие. Бързият напредък на медицината в областта на андрологията сега ни позволява да откриваме и лекуваме една голяма част от мъжките репродуктивни проблеми.

Защо у нас няма центрове по мъжко репродуктивно здраве?

Има няколко причини за това, като ще споделя с вас трите основни и най-важни според мен:

 • Първата причина е правният вакуум и липсата на специалисти по андрология. Още през 2005г. отправихме предложение към Министерството на здравеопазването (МЗ) да помисли за мъжкото репродуктивно здраве и конкретно за липсващата специалност андрология. Произходът на думата е от гр. „andros“ – мъж и „logos“ – наука, т.е. това е медицинска наука за мъжа и неговата репродуктивна функция в норма и патология. Отговорът от МЗ беше обезкуражителен. Напредък в тази посока така и не се постигна в последните вече повече от 15 години.
 • Втората причина е трудността да се намерят специалисти от различни специалности, които да работят в екип, често те са пръснати из страната или работят в различни медицински центрове, лечението при мъжа е продължително и в повечето случаи изисква работа на всички специалисти в продължение на много месеци, работата е времеотнемаща и ниско платена
 • Третата причина е липсата на финансиране за профилактика, диагностика и лечение на мъжките репродуктивни проблеми и съществуващото финансиране за ин витро процедури, което означава, че е по-лесно да насочим един пациент към асистирана репродукция и да го убедим, че няма нужда да влага средства и да губи време с диагностика и лечение, а може веднага да премине към финансирано от държавата ин витро оплождане.

Как да се подготвя за срещата с лекаря?

Тъй като лекарят ще ви попита за минали и настоящи заболявания, операции, алергии, провеждано лечение и т.н., желателно е предварително да се подготвите за това, като:

 • Потърсете и съберете всички налични документи, като прегледи при лекар, рецепти, оперативни протоколи, епикризи, резултати от изследвания.
 • Разпитайте родителите си дали са ви оперирали като дете и от какво сте боледувал.
 • Ако знаете, че имате направена операция или престой в болница, но нямате документи, подайте молба към съответното лечебно заведение (отдел архив) за издаване на копие, обикновено се плаща малка такса за тази услуга.
 • Проучете фамилната си история – имате ли в рода наследствени заболявания, като диабет, анемия, онкологични болести, хипертония.
 • Ако имате братя и сестри, попитайте ги дали са имали проблеми със забременяването и износването.
 • Запишете въпросите, които искате да зададете на лекаря – това ще ви даде сигурност, че няма да пропуснете нещо важно заради стреса в кабинета на лекаря.
 • Подредете въпросите по важност, за да можете да зададете първо тези, които предизвикват у вас най-силно безпокойство и определяте като най-сериозни.

Мога ли по време на консултацията с лекар да присъства друг човек, напр. родител, приятел, съпруга?

Това зависи от вашето желание. По принцип срещите би трябвало да се провеждат на четири очи, но ако присъствието на друг човек ще ви е от полза, не се притеснявайте да го доведете. Имайте предвид, че всяка информация, която споделите с лекаря, е обект на лекарска тайна.

Лекарската тайна включва всички сведения, които пациентът е споделил с лекаря във връзка със състоянието си, и факти, открити при прегледа и изследванията, извършени от последния, както и всичко, което лекарят е научил при упражняване на професията си относно пациента. Лекарската тайна се пази и по отношение на членовете на семейството на пациента. Медицинските специалисти и служители в лечебните заведения нямат право да разгласяват информация за пациента, която е получена при изпълнение на служебните им задължения. Ако искате да споделите нещо тайно с вашия лекар, помолете придружителите ви да изчакат пред кабинета.

Как протича консултацията с лекар?

При първата среща лекарят ще ви зададе въпроси – това се нарича снемане на анамнеза. Целта на този първоначален разговор е да се установи дали има причини за безплодие, да се дадат насоки за последващи прегледи и изследвания, след което да се прецени дали има лечима причина и да се предложи лечение.

В идеалния случай след лечение можем да постигнем бременност по естествен път. Когато това е невъзможно, можем да предложим преодоляване на проблема с методите на асистираната репродукция. В тези случаи е важно да знаем каква е причината за невъзможността да се постигне бременност по естествен път, тъй като някои от генетичните причини при мъжа могат да се предадат и в поколението. Това вертикално предаване на генетичен дефект трябва да се обсъди предварително с бъдещите родители и те да вземат своето решение дали ще поемат този риск. Генетиката е област, която бележи сериозен прогрес в последните години и предлага различни диагностични възможности.

И накрая, но не по важност, някои заболявания при мъжа, които водят до инфертилитет, могат да имат сериозни последици за неговото общо здравословно състояние. Затова оценката на инфертилитета е важна не само за репродуктивното, а и за общото здраве на мъжа. Такива болести са напр. рак на тестиса, тумор на хипофизната жлеза, диабет, кистозна фиброза.

Какви въпроси се обсъждат при срещата с лекар?

Няколко направления са важни за правилната диагностика, и те са:

 • лични данни – за вас и партньорката ви;
 • анамнестични данни – относно начин на живот, хранене, спорт;
 • професионален риск – работа при условия, увреждащи сперматогенезата;
 • андрологична история – минали травми, заболявания и операции;
 • сексуални практики – скрининг за еректилна дисфункция;
 • общо здравословни проблеми – минали или настоящи заболявания;
 • фамилна история – наследствени заболявания в рода;
 • история на безплодието – проведени изследвания и лечение.

Мога ли предварително да се подготвя за въпросите?

Да, това е добра практика, тъй като ще имате възможност да обмислите отговорите, да предоставите максимално точна информация. Има публично достъпни въпросници за оценка на мъжкото репродуктивно здраве.

Важно!

Добрата, съвестна и навременна диагностика на мъжкия фактор за безплодие е от изключително значение за следващото адекватно лечение на мъжа в инфертилната двойка. Тя се осъществява от мултидисциплинарен екип, съставен от специалисти с различни области на квалификация и предполага отлично взаимодействие между членовете на екипа и синхронна работа в полза на пациента. Следването на международно приетите алгоритми за диагностика и лечение на базата на медицина, основана на доказателства, би подобрило значително медицинската грижа в областта на мъжкото репродуктивно здраве.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари