БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Гергана Генова: Неприятен дъх – халитоза

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Гергана Генова

Дентална клиника К-ДЕНТ

Завършила e стоматология в Медицински Университет, Факултет дентална медицина – гр. Пловдив. Професионалната й ориентация е насочена към детската дентална медицина.

____

Терминът „халитоза“ произлиза от латинската дума „halitus“ (дъх) и описва неприя дъх, който пациентите често не могат да усетят сами. Въпреки че лошият дъх е доста често срещан проблем, той все още остава тема табу за много хора.

В повечето случаи няма причини от здравословно естество, които да са твърде сериозни, но тъй като халитозата е неприятна и за околните, лошият дъх може да доведе до социална изолация със съпътстващите я психологически проблеми. Ето защо пациентите трябва да се обърнат към зъболекар, за да получат необходимите съвети и лечение, за облекчение и по-добро качество на живот.

Само в 10% от случаите лошият дъх е причинен от метаболитен или друг симптом на друго общо заболяване. Те включват захарен диабет, кетоза (главно поради глад), бъбречна недостатъчност, чернодробни заболявания и др. В 90% от случаите бактериите са причина за лошия дъх. Лош дъх от стомаха се среща при по-малко от 1% от пациентите. Причината за халитоза е в областта на ухото, носа и гърлото в останалите 8%-10 %. Тъй като бактериите и серните газове, които те произвеждат, се отлагат върху езика, венците, венечните джобове, лошите пломби и ръбовете на коронките, най-честата причина за лошият дъх се крие в устаната кухина.

Как може зъболекарят да помогне при халитоза?

Зъболекарят може по електронен път да измери интензивността на миризмата с помощта на устройство, наречено халиметър. Издишаният въздух се проверява за откриваеми миризливи вещества. Главно летливи сярни съединения, мастни киселини и полиамини, които възникват в процеса на гниене. Халиметърът се използва за документиране на успешния курс на терапия.Той диагностицира хроничния лош дъх. Пациентът може сам да проследява промените в хода на лечението си. 

За самата терапия зъболекарят разчита на постоянната помощ на пациента, тъй като повишената грижа за зъбите, устната кухина и езика ще доведе до видимо подобрение. Освен това редовните прегледи в стоматологичния кабинет и професионалното почистване на зъбите са от съществено значение за отстраняване на бактериалната плака. Ако заболяванията на зъбите или венците вече са налице, спешно се препоръчва тяхното лечение, за да се предотврати прогресията и да се пребори първоначалната причина за лошия дъх.

В кабинета, за халитоза пациентите получават също изчерпателна информация за правилната грижа за зъбите и хигиената на устната кухина, както и съвети за хранене и информация как да стимулират потока на слюнката, която има благоприятен ефект върху лошия дъх.

Какви са основните причини за халитоза?

В около 90% от случаите лошият дъх в устата и гърлото се причинява от лоша хигиена на устната кухина и зъбите или вторични заболявания като възпаление на венците (гингивит), пародонтит, пери-имплантит, възпалени коренови канали, фистули, абсцеси и кариес.

При недостатъчна устна хигиена остатъците от храна се отлагат върху зъбите, езика, в междузъбните пространства или върху протезите и ортодонтските апарати. Тези най-малки частици са идеалното място за размножаване на голямо разнообразие от бактерии, които постоянно произвеждат и отделят метаболитни продукти. Това причинява гнилостни процеси, които причиняват лош дъх.

Допълнително усложняващ фактор е, ако устната кухина е прекалено суха, било то поради недостатъчен прием на течности или недостатъчно слюноотделяне. Последното може да се прояви като страничен ефект от приема на някои лекарства и трябва да бъде обсъдено по интердисциплинарен начин с други специалисти. Освен това хъркането през нощта или дишането с отворена уста може да изсуши лигавицата на устата и да допренесе за халитозата.

Специално внимание трябва да се обърне и на почистването на езика, в чийто власинки също може да се осъществи бактериален разтеж.

Какви други причини има за лошия дъх?

Най-безвредните причини за лош дъх са различни консумирани храни – например, чесън или суров лук. Лошият дъх изчезва след консумацията им, точно както след консумация на алкохол или никотин.

Към небезобидните причини за лошия дъх можем да отнесем – тонзилит, гъбични инфекции, херпесна инфекция или тумори в устата и гърлото, които предизвикват лошата миризма. Ако причината за халитозата не може да бъде открита от зъболекаря, той може да ви насочи към други специалисти, за да се диагностицира ясно причината за заболяването. Специалистът по УНГ е следващия в списъка по пътя към свежия дъх.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари