БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Радостина Симеонова: Какво трябва да знаете за високите нива на хомоцистеин

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Радостина Симеонова

Частен Кабинет, гр. Пловдив

Д-р Радостина Симеонова завършва Медицински Университет Пловдив през 2000г. През 2005 г. придобива специалност по Физикална и рехабилитационна медицина, а през 2013г. специалност Трудова медицина и работоспособност. В кабинета си в гр. Пловдив (ул. Съединение, бл. 181, вх. Д, ет. 1 и бл. 143, вх. Е) използва различни методи на лечение, част от които: екстензионна терапия, мануална терапия и лазертерапия.

____

Освен предразполагащ фактор към различни заболявания, хомоцистеинът е и важен маркер, който предсказва заболявания и състояния и дава възможност за навременното им лечение и предотвратяване.

Какво означават високите нива?

Стойности на хомоцистеина 13–60 μmol/L са умерено високи, а нивата между 60–100 μmol/L са силно повишени. Оптимални се приемат стойностите 5,9–12 μmol/L (за мъже), 3.4–13 μmol/L (за жени).

> Наличието на високи нива на хомоцистеин може да показва по-висок рисков фактор за развитие на редица състояния, но може да не ги причинява директно. Това означава, че понижаването на нивата на хомоцистеин няма непременно да попречи на развитието на определено състояние.

> Високите нива на хомоцистеин могат да показват недостиг на витамини В-6 и В-12 и фолиева киселина.

> Проучвания водят и към връзка между по-високи нива на хомоцистеин и дефицит на фолиева киселина и развитие на рак, но учените не могат да предскажат какъв вид рак може да бъде изложен на риск от човек.

Как да се тествате?

Добре е 10-12 часа преди теста да се приема само вода. Задължително е да се прави сутрин на гладно. Не трябва да се приемат хранителни добавки с витамин В-12 или фолиева киселина поне 15 дни преди теста.

Повишените нива се дължат на дефицит на витамини В-6 и В-12 или фолиева киселина и това което човек може да изпита са симптоми като: слабост, виене на свят, рани по устата или езика, изтръпване на стъпалата, краката, ръцете, умора, бледа кожа.

Причини и рискови фактори

  • Дефицитът на витамин В-6, В-12 и фолиева киселина е честа причина за по-високи нива на хомоцистеин при някои хора;
  • Но други фактори включват: семейна история, генетика, диета, пушене, алкохол, диабет, ревматоиден артрит, болест на Крон;
  • Нивата на хомоцистеин също могат да се повишат с възрастта на човек;
  • Приемането на някои лекарства може да увеличи нивата, особено когато се приемат дълго време във връзка с хронично заболяване;
  • Също така, мъжете са по-склонни да имат по-високи нива от жените.

Потенциалните състояния, свързани с високи нива на хомоцистеин, са: Остеопороза, която се появява, когато костите отслабнат; Паркинсонова болест, която е нарушение на централната нервна система; Деменция и Алцхаймер при възрастни хора; Множествена склероза, която е автоимунно заболяване, което атакува гръбначния мозък и мозъка; Епилепсия; Еклампсия, която е началото на гърчове, причинени от високо кръвно налягане; Сърдечно-съдови заболявания и тромбоемболични болести (тромбофилия, инсулт, емболия и инфаркти), Атеросклероза, която е артериално заболяване; Депресия; Хронична болка и умора; Биполярно разстройство; Шизофрения; някои видове рак (левкимия, рак на дебелото черво); Хипотиреоидизъм, когато тялото не е в състояние да произвежда хормони на щитовидната жлеза.

Повишеното ниво на хомоцистеин по време на бременност може да води до състояния като повтарящи се спонтанни аборти, прееклампсия, бременности с дефекти на нервната тръба, като спина бифида и аненцефалия.

Диагностика и лечение. Първата стъпка е изследването нивата на хомоцистеин, ако има симптоми на дефицит на витамин В-6, В-12 или фолиева киселина (оплаквания като слабост, замаяност и умора, както и наличието на рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания). Когато човек има дефицит на витамини, се препоръча приема на добавки за коригиране на дефицита: Витамин В-6, В-12, Фолиева киселина.

Когато резултатите от теста са показали високи нива на хомоцистеин, може да се наложи допълнително да се проведат допълнителни тестове, за да се определи основната причина. Възможно е да има основно заболяване, което се нуждае от допълнително лечение.

Лечението ще варира в зависимост от основното състояние, рисковите фактори и симптомите. Следенето на нивото на хомоцистеина в организма е от изключително значение за здравословното състояние на човека.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари